Γαλλία: Πλήρης επανεγγραφή του άρθρου που ποινικοποιεί την βιντεοσκόπηση των αστυνομικών

Έπειτα από τους μαζικούς ξεσηκωμούς των τελευταίων ημερών, η γαλλική κυβέρνηση υποχωρεί αναφορικά με το άρθρο 24 του νομοσχεδίου για την “καθολική ασφάλεια” που απαγορεύει την δημοσίευση εικόνων που “βλάπτουν την σωματική η ψυχική ακεραιότητα αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας”.

Ο Κριστόφ Καστανέρ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος LREM, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 10/11, ότι προς στιγμήν το επίμαχο άρθρο 24 παγώνει ώστε να εκδοθεί από την αρχή, κάνοντας ξεκάθαρο πως «αυτό δεν είναι ούτε απόσυρση ούτε αναστολή, είναι πλήρης επανεγγραφή».

Κλιμακούμενα περιστατικά αστυνομικής βαρβαρότητας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με απανωτές καταγραφές αστυνομικής βίας να προβάλλονται στα κοινωνικά δίκτυα, ενέτειναν ακόμη περισσότερο την οργισμένη απάντηση της γαλλικής κοινωνίας, υπό την πίεση της οποίας η γαλλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να επανεξετάσει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ευνοεί την αυθαιρεσία των δυνάμεων καταστολής και καταστρατηγεί το δικαίωμα της ελεύθερης πληροφόρησης.

Ο απρόκλητος ξυλοδαρμός του μουσικού παραγωγού Μισέλ Ζεκλέρ από 4 αστυνομικούς καθώς και η βίαιη εκκένωση ενός αυτοσχέδιου προσφυγικού καταυλισμού στην πλατεία Δημοκρατίας στο κέντρο του Παρισιού, κατέβασαν το Σαββατοκύριακο περισσότερους από 133.000 σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 500.000 σύμφωνα με τους οργανωτές, ανθρώπους στο δρόμους της Γαλλίας. Ηχηρές διαδηλώσεις προς υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και κατά της αστυνομικής βίας έλαβαν χώρα μαζικά σε πολλές πόλεις πετυχαίνοντας τελικά μια σημαντική νίκη.

Σταυρούλα Χατζή

Μοιραστείτε το άρθρο