ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020 – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

ΑΘΗΝΑ Η κυβερνητική απαγόρευση των συναθροίσεων έσπασε το πρωί με την κινητοποίηση του ΚΚΕ μπροστά στην Αμερικανική Πρεσβεία. Μεγαλύτερος όγκος διαδηλωτών, τηρώντας τα μέτρα, παρατάχθηκε στα Προπύλαια. Εκεί δέχθηκαν την επίθεση αστυνομικών δυνάμεων με αύρα, χημικά και κρότου λάμψης, ενώ έγιναν προσαγωγές. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια και το Μεταξουργείο, όπου αστυνομικοί τους επιτέθηκαν εκ νέου, κυνηγώντας κόσμο στους γύρω δρόμους και κάνοντας νέες προσαγωγές. Επίθεση από την αστυνομία δέχθηκαν διαδηλωτές της Ανταρσύας, μαζί με φοιτητικούς συλλόγους και σωματεία, που ανασυντάχθηκαν στον Σ.Σ. Λαρίσης. Επίσης, συγκροτημένα μπλοκ οργανώσεων της αριστεράς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή, όπου και παραμένουν εγκλωβισμένα από αστυνομικές δυνάμεις. Αντιεξουσιαστές συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία του κέντρου. Το απόγευμα συγκεντρώσεις έγιναν σε Βύρωνα, Καισαριανή, Παγκράτι.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Το πρωί 500 μέλη του ΚΚΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση με αποστάσεις έξω από το Αμερικανικό Προξενείο. Παράλληλα, 60 τουλάχιστον μέλη φοιτητικών συλλόγων συγκεντρώθηκαν στις εστίες. Στις 15:30 πάνω από 300 μέλη φοιτητικών συλλόγων και οργανώσεων της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Τσιμισκή και Αγ. Σοφία. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εγκλώβισαν τους συγκεντρωμένους, εξαναγκάζοντάς τους να συνωστισθούν. Πολλοί εκ των οποίων προσάγονται βιαίως από αστυνομικούς, ζητώντας τους στοιχεία για την επιβολή προστίμων. Ενώ τρείς εξ αυτών τους πάνε στην ΓΑΔΘ.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ Δεκάδες προσαγωγές στο κέντρο του Ηρακλείου έκαναν διμοιρίες των ΜΑΤ, επιβάλλοντας κλίμα τρομοκρατίας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν κάθε υποψία διαδήλωσης στην πόλη. Διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί από νωρίς στον χώρο της πλατείας Ελευθερίας, όπου φοιτητικές οργανώσεις και συλλογικότητες της πόλης είχαν καλέσει σε συγκέντρωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η εμφάνιση ομάδας φοιτητών που κρατούσαν πανό αποτέλεσε την αφορμή για την αστυνομική επέμβαση και το κλίμα αστυνομοκρατίας που επιβλήθηκε στη συνέχεια σε όλο το κέντρο της πόλης. Τουλάχιστο δύο νεαρές κοπέλες συνελήφθησαν επιτόπου, με τους παρευρισκόμενους και διερχόμενους πολίτες να απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή τους, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας. Ακολούθησε «σκούπα» των ΜΑΤ στην πλατεία και προσαγωγές κυριολεκτικά στο σωρό, ακόμη και επαγγελματιών που περνούσαν από την περιοχή για τις ανάγκες της δουλειάς τους. Χαρακτηριστική η εικόνα ενός νεαρού που βρέθηκε στην πλατεία, δεκάδες μέτρα μακριά από το σημείο που είχε εμφανιστεί η ομάδα των φοιτητών διαδηλωτών. Αστυνομικοί τον σταμάτησαν για έλεγχο, ενώ ήταν μόνος του, τον έριξαν στο έδαφος και τουλάχιστο τέσσερις πάνοπλοι ένστολοι βρέθηκαν από πάνω του για να τον ακινητοποιήσουν. Η «εκκαθάριση» συνεχίστηκε στους πεζόδρομους του ιστορικού κέντρου, με διμοιρίες των ΜΑΤ να περνάν από έλεγχο κάθε διερχόμενο. Πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε τουλάχιστο 30 προσαγωγές, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν κάποιες εξελιχθούν σε συλλήψεις.

ΠΑΤΡΑ Φοιτητικοί σύλλογοι και εργατικά σωματεία πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, αφού έκαναν προσυγκέντρωση στο Παράρτημα – χώρο της εξέγερσης του ’73. Δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει συγκεντρωμένους στο συγκεκριμένο χώρο, ενώ οι φοιτητικοί σύλλογοι καταγγέλλουν την αστυνομία για την εναντίον τους καταστολή στην περιοχή Αγ. Σοφία.

ΡΕΘΥΜΝΟ Δεκάδες άτομα πραγματοποίησαν πορεία, αλλά εγκλωβίστηκαν από δύο διμοιρίες των ΜΑΤ. Στον κόμβο Θεοτοκοπούλου υπήρξαν συγκρούσεις με την αστυνομία, με χρήση δακρυγόνων και προσαγωγές.

ΞΑΝΘΗ Τριάντα διαδηλωτές περικυκλώθηκαν από την αστυνομία στη κεντρική πλατεία και τους μετέφεραν στο Α.Τ. Ξάνθης. Στη πορεία, αφέθηκαν ελεύθεροι, μόνο με πρόστιμα για συνάθροιση, χωρίς να τους έχει γνωστοποιηθεί κάποια κατηγορία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ  Όλη η πόλη είναι υπό τον κλοιό της αστυνομίας. Έχει αποκλειστεί το τετράγωνο του αναγνωστηρίου και  του παλιού νεκροτομείου από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ Συνολικά τριάντα άτομα παραμένουν αποκλεισμένα στον χώρο της παλιάς νομικής, η οποία βρίσκεται υπό τον κλοιό της αστυνομίας, υπάρχουν κλούβες και γίνονται συνεχώς έλεγχοι.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ Η πορεία ξεκίνησε από τις εστίες της Δόμπολης, οι διαδηλωτές πήγαν προς την Ακαδημία. Έγιναν  80 προσαγωγές και τρία άτομα βρίσκονται στο νοσοκομείο.

ΒΟΛΟΣ Η αστυνομία μετά τον έλεγχο στοιχείων που έκανε σε διαδηλωτές, προχώρησε σε επιβολή προστίμων με το πρόσχημα της στέρηση βεβαίωσης κίνησης σε ηλεκτρονική μορφή, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν βεβαιώσεις μετακίνησης σε χειρόγραφη μορφή.

 ΚΑΒΑΛΑ Η συγκέντρωση στην Πλ. Καπνεργάτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή δεκάδων διαδηλωτών χωρίς να υπάρξει παρέμβαση από τις παρούσες αστυνομικές δυνάμεις.

ΑΓΡΙΝΙΟ Αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν από νωρίς την πλατεία Δημάδη ενώ οι διαδηλωτές μεταφέρθηκαν στο Παπαστράτειο  και πραγματοποίησαν συγκέντρωση.

 

Μοιραστείτε το άρθρο