Υπόθεση Julian Assange: Καταγγελία εναντίον της δικαστού Emma Arbuthnot – Ανοιχτή επιστολή

Μπορεί να σκέφτεστε, άραγε γιατί να ξοδεύουμε τόση ενέργεια για τον Assange, όταν αμέτρητοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βασανίζονται;

Διότι δεν πρόκειται μόνο για την προστασία του Assange, αλλά για την αποτροπή ενός προηγούμενου που θα σφραγίσει την τύχη της δυτικής δημοκρατίας.

Διότι όταν είναι έγκλημα να αποκαλύπτουμε την αλήθεια, ενώ οι ισχυροί απολαμβάνουν ατιμωρησία, θα είναι πολύ αργά για να διορθώσουμε την κατάσταση. Θα έχουμε παραχωρήσει τη φωνή μας στην λογοκρισία και τη μοίρα μας στην ανεξέλεγκτη τυραννία”

Nils Melzer

Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια

Με μία ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου και τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών με αίτημα την εξαίρεση από τη δίκη Assange της δικαστού Arbuthnot, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς ο σύζυγος και ο γιος της εμπλέκονται σε αποκαλύψεις των WikiLeaks. Ο Julian Assange εκδότης των Wikileaks και δημοσιογράφος αντιμετωπίζει ποινή 175 ετών σε φυλακή των ΗΠΑ βάση ενός κατηγορητηρίου 18 κατηγοριών εκ των οποίων οι 17 αφορούν παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1917 σε βάρος εκδότη.

Η επιστολή έχει σταλεί στους ανώτατους αρμόδιους θεσμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, αν συμφωνείτε με το περιεχόμενο μπορείτε να προσθέσετε την υπογραφή σας στον ιστότοπο Wise Up Action

Αναλυτικά η ανοικτή επιστολή αναφέρει:

16 Ιουλίου 2020

Προς: Λόρδο Buckland r[email protected]
Λόρδος Burnett of Maldon [email protected]
[email protected]

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ LORD CHANCELLOR ΚΑΙ ΤΟΝ LORD CHIEF JUSTICE ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΚΑΣΤΗ ARBUTHNOT

Εμείς, οι υπογεγραμμένοι υποστηρίζουμε και συνυπογράφουμε την καταγγελία Misconduct Arbuthnot 15 07 2020 που υπέβαλε η κα Νίκη Κωνσταντινίδου στο Γραφείο Ερευνών Δικαστικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου (JCIO) και καταχωρήθηκε με τον αριθμό υπόθεσης 33195/20. Αυτή η καταγγελία διατυπώνεται για την επικεφαλής δικαστή (Chief Magistrate) Emma Arbuthnot. Στηρίζεται δε, σε ισχυρές αποδείξεις σχετικά με την προσωπική εμπλοκή της εκτός δικαστηρίου, σε σχέση με υψηλού επιπέδου παίκτες πολιτικών, στρατιωτικών και μυστικών πληροφοριών, που έχουν αποκαλυφθεί από τον κ. Assange και WikiLeaks.

Επισημαίνουμε το γεγονός ότι η επικεφαλής δικαστής Emma Arbuthnot επωφελήθηκε οικονομικά από οργανισμούς οι οποίοι εκτέθηκαν από το WikiLeaks και ότι ο σύζυγος και ο γιος της συνδέονταν, σε όλο το σχετικό χρονικό διάστημα, με άτομα του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών και οντότητες που δούλευαν για την κατάργηση του οργανισμού Στην ερευνητική έκθεση με τίτλο «Η δικαστής του Julian Assange και οι διασυνδέσεις του συζύγου της με το βρετανικό στρατιωτικό κατεστημένο που εκτίθενται από το WikiLeaks» αναφέρονται τα εξής:

«Μπορεί επίσης να αποκαλυφθεί ότι η κυρία Arbuthnot έχει λάβει δώρα και φιλοξενία σε σχέση με τον σύζυγό της, συμπεριλαμβανομένης μιας εταιρείας, στρατιωτική και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, όπως καταγγέλθηκε από τα WikiLeaks. Από αυτές τις αποκαλύψεις προκύπτει ότι οι δραστηριότητες της επικεφαλής δικαστού δεν μπορούν να θεωρηθούν εντελώς άσχετες από τις δραστηριότητες του συζύγου της.

«Κατά τη διάρκεια που η κυρία Arbuthnot βρισκόταν στην προηγούμενη θέση της ως δικαστής του Westminster, επωφελήθηκε προσωπικά από τη χρηματοδότηση μαζί με τον σύζυγό της από δύο πηγές που αποκαλύφθηκαν από το WikiLeaks από έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

«Παρότι αυτές οι πληρωμές ενεγγράφησαν στο κοινοβουλευτικό μητρώο, τα μέρη της δικαστικής υπόθεσης δεν ενημερώθηκαν σχετικά. Αν και η δίκη του Assange έχει προσελκύσει σημαντική κριτική σε όλο τον κόσμο, η Lady Arbuthnot δεν θεώρησε απαραίτητο να αναφέρει αυτές τις πληρωμές στα μέρη, στο κοινό και στα μέσα ενημέρωσης. 

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Λόρδος Arbuthnot ζήτησε ή άσκησε πίεση στην Lady Arbuthnot, ούτε ότι αυτή υπέκυψε σε τέτοια πίεση, αλλά υπάρχει μια εντύπωση μεροληψίας που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε αποκαλυφθεί αυτή η σύνδεση και ο Λόρδος Arbuthnot απέφευγε να συναντήσει τα συγκεκριμένα άτομα εκείνη την εποχή.”

«Επιπλέον την ίδια ώρα, που η κυρία Arbuthnot προέδρευε της νομικής υπόθεσης του Assange, ο σύζυγός της είχε συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους στην Τουρκία που καταγγέλλονταν από το WikiLeaks, μερικοί εκ των οποίων ενδιαφέρονται να τιμωρήσουν τον Assange και τον οργανισμό WikiLeaks.»

Το ίδιο άρθρο τελειώνει ως εξής:

«Συγκρούσεις συμφερόντων: Οι σχέσεις του Λόρδου Arbuthnot με το βρετανικό στρατιωτικό κατεστημένο αποτελούν επαγγελματικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ ενός μέλους της οικογένειας της επικεφαλής δικαστού και ορισμένων οργανώσεων και ατόμων που αντιτίθενται βαθιά στο έργο του Assange και του WikiLeaks, και οι οποίοι έχουν καταγγελθεί από τον οργανισμό.

Ο νομικός “οδηγός” του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπει ότι «κάθε σύγκρουση συμφερόντων σε μια δικαστική υπόθεση πρέπει να δηλώνεται». Ο δικαστικός αυτός χάρτης δεοντολογίας προς τους δικαστές είναι σαφής και (επιβλέπεται) από τον Lord Chancellor και τον Lord Chief Justice:

Το κοινό (οι πολίτες) πρέπει να είναι πεπεισμένο ότι οι δικαστές είναι αμερόληπτοι και ανεξάρτητοι. «Εάν γνωρίζετε ότι η αμεροληψία ή η ανεξαρτησία σας διακυβεύεται σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να αποσυρθείτε αμέσως… Ούτε πρέπει να ακούσετε οποιαδήποτε υπόθεση για την οποία γνωρίζετε ήδη κάτι ή που επηρεάζει μια δραστηριότητα στην οποία εμπλέκεστε».

Αντιλαμβανόμαστε γιατί ότι η κυρία Arbuthnot  παρέλειψε να αποκαλύψει πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων στο ρόλο της ως δικαστής ή επικεφαλής δικαστής.

Γνωρίζουμε ότι η κυρία Arbuthnot αποχώρησε από την εκδίκαση δύο άλλων υποθέσεων λόγω πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων, αλλά (αυτό έγινε) μόνο μετά από έρευνες και αποκαλύψεις από τα μέσα ενημέρωσης. “

Μια άλλη έρευνα της Daily Maverick με τίτλο «Ο γιος της δικαστού του Julian Assange συνδέεται με μια εταιρεία καταπολέμησης της διαρροής δεδομένων που δημιουργήθηκε από τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών», αποκαλύπτει τις συγκρούσεις συμφερόντων της Emma Arbuthnot λόγω του γιου της.

Η έρευνα καταλήγει με αυτή την επισήμανση:

«Η CIA έχει καταστήσει σαφές ότι «εργάζεται για την κατάργηση»του οργανισμού WikiLeaks. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι η CIA έλαβε ήχο και εικόνα των ιδιωτικών συναντήσεων του Julian Assange στην πρεσβεία του Ισημερινού από μια ισπανική εταιρεία ασφαλείας. Σε αυτές περιλαμβάνονται προνομιακές συζητήσεις με τους δικηγόρους του Assange οι οποίοι τον εκπροσωπούν τώρα στην υπόθεση έκδοσης και η οποία εποπτεύεται από τη μητέρα του Alexander Arbuthnot, Lady Arbuthnot. “

Σύμφωνα με τον καθηγητή Nils Melzer (Ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια, στην επιστολή του με ημερομηνία 29 Οκτωβρίου 2019, η οποία επισυνάπτεται):

«Πρέπει να τονιστεί ότι είναι ευθύνη του Βρετανικού Κράτους, και όχι του κ. Assange ή του δικηγόρου υπεράσπισής του, να διασφαλίσει ότι οι νομικές διαδικασίες θα διεξαχθούν με καλή πίστη, από ανεξάρτητους και αμερόληπτους δικαστές, και σε πλήρη συμμόρφωση με το εσωτερικό και διεθνές δίκαιο. Το καθήκον του κράτους να διασφαλίζει τη δέουσα διαδικασία προστατεύει ένα εγγενές δημόσιο συμφέρον συστημικής σημασίας. Επομένως, η αποτελεσματική εφαρμογή του δεν μπορεί να αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια του εναγομένου ή να ανατεθεί σε δικηγόρο υπεράσπισης, αλλά πρέπει να διασφαλιστεί προληπτικά και με συνέπεια από το κράτος.

Μετά από ορισμένα αιτήματα της FOI (Freedom Of Information) προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μόλις πρόσφατα ενημερωθήκαμε σχετικά με τους «Όρους Διορισμού και τους Όρους Παροχής Υπηρεσιών (2009) του Περιφερειακού Δικαστή (δικαστές δικαστηρίων)», που υποτίθεται ότι ισχύουν για την επικεφαλής δικαστή Emma Arbuthnot.

Αυτοί οι Όροι Διορισμού και Όροι Παροχής Υπηρεσιών αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«17.Ένας περιφερειακός δικαστής (δικαστές δικαστηρίων) μπορεί να απομακρυνθεί από το αξίωμα από τον Lord Chancellor, με τη σύμφωνη γνώμη του Lord Chief Justice, για λόγους ανικανότητας ή κακής συμπεριφοράς (s.22 (5) Courts Act 2003). Τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται σύμφωνα με τις διαδικασίες που περιλαμβάνονται στους κανονισμούς του 2006 για τη δικαστική πειθαρχία (καθορισμένες διαδικασίες).

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Προσωπική συμπεριφορά

55. Ο Lord Chancellor και ο Lord Chief Justice πιστεύει ότι το κοινό πρέπει να έχει το δικαίωμα να περιμένει από όλους τους δικαστές να διατηρούν ανά πάσα στιγμή τα κατάλληλα πρότυπα ευγένειας και εκτίμησης.(…) Μια τεκμηριωμένη καταγγελία συμπεριφοράς αυτού του είδους, ανεξάρτητα από το αν έχουν υποβληθεί προηγούμενες καταγγελίες ή όχι, είναι κατά την άποψη του Lord Chancellor και του Lord Chief Justice , ικανή να θεωρηθεί ως κακή συμπεριφορά.

62. Γενικές αρχές. Οι δικαστές πρέπει να διασφαλίζουν ότι, ενώ κατέχουν δικαστική θητεία, συμπεριφέρονται κατά τρόπο συνεπή με την εξουσία και το κύρος του δικαστή. Δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να ασχοληθούν με οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα μπορούσε να υπονομεύσει, ή λογικά να υπονομεύσει, τη δικαστική ανεξαρτησία ή αμεροληψία τους. Εάν, σε κάθε περίπτωση, προκύψει ζήτημα προκατάληψης, οι δικαστές πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες στις αποφάσεις που εκδόθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης του Εφετείου Locabail (UK) Ltd κατά Bayfield Properties Ltd και Another (2000) QB 451. Οι δικαστές δεν μπορούν να αναλάβουν καμία άλλη αμειβόμενη απασχόληση, ούτε να λαμβάνουν ή να διατηρούν οποιαδήποτε αμοιβή ή αποζημίωση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες εκτός από τα δικαιώματα που κερδίζουν ως συγγραφείς. Δεν μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα ή να ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα η οποία με οποιονδήποτε τρόπο περιορίζει την ικανότητά τους να εκπληρώνουν πλήρως τα δικαστικά τους καθήκοντα. Πρέπει να ασκούν τις προσωπικές τους υποθέσεις έτσι ώστε να ελαχιστοποιούν την πιθανότητα σύγκρουσης ή αμηχανίας.(…)

68. Πολιτικές ή άλλες δραστηριότητες. Ένας δικαστής πρέπει να παραιτηθεί από κάθε είδους πολιτική δραστηριότητα, αλλά και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που θα μπορούσε να εγείρει αδικαιολόγητες απαιτήσεις προς αυτόν ή αυτήν. Θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή απέναντι σε περιστάσεις που προκύπτουν κατά τις οποίες η συμμετοχή του σε οποιαδήποτε εξωτερική δραστηριότητα μπορεί να θεωρηθεί ότι δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τη δικαστική αμεροληψία του ή σε σύγκρουση με το δικαστικό του έργο.

76. Κατάχρηση εξουσίας κ.λπ. Ένας δικαστής πρέπει να αποφεύγει οποιαδήποτε ενέργεια που συνεπάγεται, ή μπορεί να θεωρηθεί ότι συνεπάγεται, εκμετάλλευση ή κατάχρηση της δικαστικής του θέσης ή τίτλου για ιδιωτικούς σκοπούς, π.χ. σε σχέση με θέματα τοπικού σχεδιασμού.

Καταγγελίες

79. (…) Οποιαδήποτε καταγγελία που σχετίζεται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει με την προσωπική συμπεριφορά του κατόχου δικαστικό αξίωμα θα εξεταστεί από το Γραφείο Δικαστικών Καταγγελιών (ΟJC) σύμφωνα με τους Κανονισμούς του Δικαστικού Τμήματος (Προτεινόμενες Διαδικασίες) 2006. (…) »

Όπως προαναφέρθηκε, σύμφωνα με δημοσιοποιημένα αποδεικτικά στοιχεία, είναι σαφές ότι η επικεφαλής δικαστής Emma Arbuthnot καταχράστηκε κατάφωρα τη δικαστική της ιδιότητα (ως δικαστής και επικεφαλής δικαστής της υπόθεσης Assange) εκτός δικαστηρίου για προσωπικό κέρδος ή πλεονέκτημα κλπ προκειμένου να προστατεύσει και να προωθήσει τα προσωπικά της συμφέροντα, όπως και τα συμφέροντα του συζύγου και του γιου της. Ένα τέτοιο παράπτωμα εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Γραφείου Διερεύνησης Δικαστικής Συμπεριφοράς, JCIO, επειδή εμπίπτει σαφώς στο πεδίο των κανόνων «Συμπεριφορά (Δικαστικών και άλλων αξιωματούχων) Κανόνες 2014 – Συμπληρωματική Οδηγία» που δημοσιεύονται στον ιστότοπο του JCIO. Ο Κανόνας 6 της Οδηγίας ορίζει πως το JCIO μπορεί να εξετάσει μόνο μια καταγγελία που περιέχει ισχυρισμό για κακή συμπεριφορά που σχετίζεται με την προσωπική στάση του δικαστή, για παράδειγμα, κατάχρηση του δικαστικού καθεστώτος εκτός δικαστηρίου.

Η αποτυχία των αρμόδιων βρετανικών αρχών να αντιμετωπίσουν σοβαρά αυτό το εξωφρενικό δικαστικό παράπτωμα έχει ήδη συμβάλει σε αυτό που ο Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια Nils Melzer περιγράφει ως «ένα δολοφονικό σύστημα». Ο ειδικός εισηγητής δηλώνει τα εξής:

«Μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και όχι για δικαιώματα ηρώων ή αγγέλων. Ο Assange είναι άτομο, και έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να αντιμετωπιστεί με ανθρώπινο τρόπο. Ανεξάρτητα από το για τι κατηγορείται, ο Assange έχει το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Όμως, σκοπίμως αυτό το έχει στερηθεί – από τη Σουηδία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Ισημερινό. Αντ ‘ αυτού, αφέθηκε να σαπίζει για σχεδόν επτά χρόνια σε ένα δωμάτιο. Στη συνέχεια, ξαφνικά σέρνεται εκτός και μέσα σε λίγες ώρες καταδικάζεται για παραβίαση των όρων εγγύησης, χωρίς καμία προετοιμασία και χωρίς καμία ευκαιρία να καταθέσει αίτημα για χορήγηση διπλωματικού ασύλου από άλλο κράτος-μέλος του ΟΗΕ για πολιτική δίωξη. Κάτι που άλλωστε προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και το έπραξαν αρκετοί κινέζοι, ρώσοι και άλλοι αντιφρονούντες στις δυτικές πρεσβείες. Είναι προφανές ότι εδώ πρόκειται για πολιτική δίωξη. Στη Βρετανία άλλωστε οι παραβιάσεις όρων εγγύησης σπανίως οδηγούν στη φυλακή – συνήθως όσοι τις παραβιάζουν τιμωρούνται με  χρηματικό πρόστιμο. Αντίθετα, ο Assange καταδικάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε φυλάκιση για 50 εβδομάδες σε φυλακή υψηλής ασφαλείας – μια σαφώς δυσανάλογη ποινή που είχε μόνο έναν σκοπό: την κράτησή του για αρκετό καιρό, ώστε οι ΗΠΑ να προετοιμαστούν εναντίον του.

Τι σημαίνει η άρνηση των κρατών-μελών του ΟΗΕ να παρέχουν πληροφορίες στον δικό τους ειδικό εισηγητή για τα βασανιστήρια;

Ότι πρόκειται για μια προαποφασισμένη υπόθεση. Η υπόθεση του Julian Assange θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα. Σκοπός είναι ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων. Ο εκφοβισμός είναι παρεμπιπτόντως ένας από τους κύριους στόχους της χρήσης βασανιστηρίων παγκοσμίως. Το μήνυμα που όλοι πρέπει να λάβουμε είναι: Αυτό θα συμβεί και σε σας, αν μιμηθείτε το μοντέλο των Wikileaks.

Υπό την επίβλεψη της δικαστού Emma Arbuthnot, παρά το γεγονός ότι έχει χρόνια πνευμονική πάθηση και σε αντίθεση με τις ιατρικές συμβουλές λόγω των κινδύνων που θέτει ο Covid19, ο κ. Assange εξακολουθεί να στερείται εγγύησης και παραμένει στη φυλακή Belmarsh όπου βρίσκεται στο κελί του για περισσότερο από 23 ώρες την ημέρα και δεν λαμβάνει την ιατρική περίθαλψη που χρειάζεται.

Έντονες επικρίσεις έχουν εκφραστεί από την κοινωνία των πολιτών (συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας που ονομάζεται Doctors4Assange και από πολλά συνδικάτα δημοσιογράφων), καθώς και από διεθνείς οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης (ο Assange περιλαμβάνεται στον ιστότοπο Προστασίας της Δημοσιογραφίας του Συμβουλίου της Ευρώπης / Ασφάλεια των δημοσιογράφων). Το πλαίσιο σχετικά με τα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον του κ. Assange διατυπώνεται καλά από τον Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε δήλωση που εκδόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2020 και με τίτλο «Ο Julian Assange δεν πρέπει να εκδοθεί λόγω πιθανών επιπτώσεων στην ελευθερία του Τύπου και ανησυχιών σχετικά με κακομεταχείριση (του)» Η δήλωσή του θέτει το πλαίσιο της πολιτικής δίωξης του κ. Assange, ως εξής:

«Η πιθανή έκδοση του Julian Assange έχει επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα που φτάνουν πολύ πέρα από την ατομική του υπόθεση. Το κατηγορητήριο εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την προστασία εκείνων που δημοσιεύουν διαβαθμισμένες πληροφορίες για το δημόσιο συμφέρον, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκθέτουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.(…) Συνεπώς, επιτρέποντας την έκδοση του Julian Assange σε αυτή τη βάση, θα είχε καταλυτική επίδραση στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και θα μπορούσε στην τελική να παρεμποδίσει τον Τύπο στην εκτέλεση του καθήκοντός του ως μεσολαβητή της πληροφορίας και φρουρό του δημόσιου στις δημοκρατικές κοινωνίες. “

Είναι ανησυχητικό ότι παρά τα συντριπτικά στοιχεία στο δημόσιο τομέα, οι αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δεν βρήκαν κανένα λόγο να ερευνήσουν τη συμπεριφορά της κ. Arbuthnot, όταν η εν λόγω συμπεριφορά φαίνεται να είναι αντίθετη όχι μόνο με τα δικαιώματα του εναγομένου, αλλά και ενάντια στο προαναφερθέν «εγγενές δημόσιο συμφέρον». Είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι συνεχίζουν να μην ενοχλούνται από τη συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας από την κ. Arbuthnot. Μεταξύ άλλων, η συμπεριφορά της εκτιμάται ότι παραβιάζει το δικαίωμα του κ. Assange σε δίκαιη δίκη, το οποίο κατοχυρώνεται στο άρθρο 6 του νόμου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων 1998 (ΗΒ) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Επιπλέον, έχει ενδιαφέρον, ότι οι αρχές οι οποίες εποπτεύουν τη δικαστική συμπεριφορά φαίνονται αυτοαναιρούμενες από το γεγονός ότι η κ. Arbuthnot έχει προφανώς συνηθίσει να «απομακρύνεται» μόνο όταν εκτίθεται από τα ΜΜΕ. Αυτή τη φορά, παρόλο που αισθάνθηκε πιεσμένη να «απομακρυνθεί» από την έδρα της υπόθεσης Assange, «παραμερίστηκε»… όχι για πολύ. Ως δικαστής, εξακολουθεί να είναι η εποπτεύουσα νομική προσωπικότητα της υπόθεσης «υπεύθυνη για… υποστήριξη και καθοδήγηση συναδέλφων δικαστών».

Κατά την άποψή μας, υπάρχουν σαφείς εκ πρώτης όψεως αποδείξεις ότι αρχικώς η δικαστής Emma Arbuthnot παραβίασε τους «Όρους διορισμού και τους όρους παροχής υπηρεσιών» που ισχύουν γ’ι αυτήν, καθώς και τους σχετικούς νόμους για τη δικαστική συμπεριφορά.

Όπως προαναφέρθηκε, μια τεκμηριωμένη καταγγελία συμπεριφοράς αυτού του είδους, ανεξάρτητα από το αν έχουν γίνει και άλλες προηγούμενες καταγγελίες, μπορεί να θεωρηθεί ως κακή συμπεριφορά από τον Lord Chancellor και τον Lord Chief Justice. Ο Lord Chancellor, μπορεί με τη σύμφωνη γνώμη του Lord Chief Justice, να απομακρύνει έναν Δικαστή (Magistrates’ Courts) από το αξίωμα λόγω κακής συμπεριφοράς.

Δεδομένης αυτής της μακροχρόνιας απαράδεκτης κατάστασης, υπογράφουμε αυτήν την Ανοιχτή Επιστολή, διότι η παραλυτική γραφειοκρατία και η βαριά αμέλεια (το λιγότερο) με την οποία αντιμετωπίζεται η ζωή του κ. Assange έχει ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές. Ακούμε τους πιο δυνατούς συναγερμούς στους διαδρόμους της Ιστορίας. Οι λανθασμένες ενέργειες και παραλείψεις των υπευθύνων βρίσκονται στο αρχείο Commodum Ex Injuria Sua Nemo Habere Debet (ένας παραβάτης δεν πρέπει να επιτρέπεται από το νόμο να εκμεταλλεύεται κανένα όφελος από τις πράξεις του).

Επιδιώκουμε την άμεση διερεύνηση αυτού του θέματος ως επείγον και την απομάκρυνση της δικαστού Emma Arbuthnot από το αξίωμα λόγω μη σωστής συμπεριφοράς.

Υπογράψτε την ανοιχτή επιστολή:

Υποστηρίζω αυτήν την επιστολή. Η παρωδία της δίκης του Julian Assange πρέπει να σταματήσει και (ο ίδιος) πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως και χωρίς όρους. Οι αρχές – εγχώριες και διεθνείς – πρέπει να διαθέσουν όλους τους απαραίτητους πόρους ώστε να διερευνήσουν επειγόντως και να ασκήσουν διώξεις για τα μυριάδες εγκλήματα που έχει αποκαλύψει το Wikileaks.

Sign the Open Letter to the Lord Chancellor and the Lord chief Justice concerning chief Magistrate Arbuthnot

Εδώ ολόκληρη η συνέντευξη στα ελληνικά  του  Nils Melzer, ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια,  στον ανεξάρτητο ενημερωτικό ιστότοπο Republik 

Απόδοση στα ελληνικά από Μαρίνα Γ. Μεϊντάνη

Μοιραστείτε το άρθρο