ΓΑΛΛΙΑ Πρόστιμο και φυλάκιση σε όποιον φωτογραφίζει αστυνομικούς!

Παρίσι.- Ηρώ Σιαφλιάκη

Μέχρι σήμερα συγκεντρώθηκαν μισό εκατομμύριο υπογραφές εναντίον του νόμου για την ευρεία επιτήρηση του δημόσιου χώρου από το κράτος με στόχο τον έλεγχο των διαδηλωτών.

Στις 17 Νοέμβρη, κι ενώ το lock down έχει επιβληθεί στη Γαλλία από τις 29 Οκτώβρη, η Βουλή θα εξετάσει την πρόταση νόμου που αφορά την «παγκόσμια (globale) ασφάλεια». Η πρόταση προβλέπει μια σειρά μέτρων ανάμεσα στα οποία (άρθρο 24) 45.000 ευρώ πρόστιμο και ένα χρόνο φυλάκιση σε όποιον διαδώσει το πρόσωπο ή όποιο άλλο χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να φανερώσει την ταυτότητα αστυνομικών κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους. “Οι αστυνομικοί δεν είναι πολιτοφυλακή, πρέπει να δείχνουν το  πρόσωπό τους και να φαίνονται”. Για τον δικηγόρο Arié Alimi, η απαγόρευση που επιθυμεί ο υπουργός Εσωτερικών “θα ισοδυναμούσε με την προστασία μιας μορφής εγκληματικότητας” σε πιθανές περιπτώσεις αστυνομικής βίας. Σύμφωνα με το site La Quadrature du Net, που μελέτησε το θέμα, o νόμος αυτός καταδεικνύει την ειδική νομοθετική μέθοδο των αστυνομοκρατούμενων κρατών: «η αστυνομία επιβάλλει τους κανόνες που ορίζουν τις εξουσίες της.»

H Ένωση Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων επίσης καταγγέλλει την « εμμονή με την ασφάλεια» της πρότασης η οποία συμπεριλαμβάνει ακόμη την ευρεία επιτήρηση του δημόσιου χώρου, επιτρέποντας στο κράτος να χρησιμοποιεί drônes με κάμερες, με ρητό στόχο τον έλεγχο όλων των διαδηλωτών. Από το 2016 οι κινηματογραφημένες από την αστυνομία εικόνες χρησιμοποιήθηκαν μόνο εκ των υστέρων για να φωτίσουν τα αμφισβητούμενα γεγονότα. Το άρθρο 21 του νέου νόμου  για την «παγκόσμια ασφάλεια» θα επιτρέπει την άμεση χρήση των εικόνων και την αυτοματοποιημένη ανάλυσή τους (αναγνώριση προσώπου) για να αναγνωρίσει σε πραγματικό χρόνο την ταυτότητα όλων των διαδηλωτών, με άμεσο κίνδυνο την προληπτική κράτηση ή την παρεμπόδιση συμμετοχής στη διαδήλωση.

Αν ο νόμος περάσει, εικόνες σαν αυτές του George Floyd, ή αντίστοιχες στη Γαλλία (Geneviève Legay, Cédric Chouviat) αλλά και υποθέσεις όπως αυτή του Benalla, δεν θα γίνονται πια γνωστές.

Το πρώτο κάλεσμα κατά του νόμου συγκέντρωσε πάνω από μισό εκατομμύριο υπογραφές.

  • Διαδήλωση για την καταστροφική διαχείριση της κρίσης

Στην Τουλούζ, το Σάββατο 7 Νοέμβρη πάνω από 5000 άτομα διαδήλωσαν καταγγέλλοντας την καταστροφική διαχείρηση της κρίσης που αφορά την υγεία και την εκπαίδευση από την κυβέρνηση καθώς και τον αυξανόμενο αυταρχισμό της πολιτικής της.  Γύρω από τα συνδικάτα  CGT και SUD των νοσοκομείων της Τουλούζ συγκεντρώθηκαν είκοσι πολιτικές οργανώσεις, συνδικαλιστές, συλλογικότητες, εργαζόμενοι στην αεροναυπηγική  αλλά και κίτρινα γιλέκα.

https://revolutionpermanente.fr/5000-personnes-a-Toulouse-de-l-argent-pour-les-hopitaux-pas-pour-les-patrons-de-l-aero

  • Ανυπακοή ηλικιωμένων με παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων!

Μια εβδομάδα μετά το lockdown θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς στην πόλη μια διάθεση κάποιας ανυπακοής εκ μέρους του κόσμου. Ίσως  πρόκειται για ένα σκεπτικισμό ή δυσπιστία απέναντι στα  κυβερνητικά μέτρα, ίσως κακόγουστη επανάληψη, πάντως ιστορίες κυκλοφορούν με ευυπόληπτους ηλικιωμένους να παραβιάζουν με χίλιους τρόπους και περιπαιχτική διάθεση τα όρια του επιτρεπόμενου χρόνου (1 ώρα) και χώρου (1χλμ) και βιβλιοπωλεία παραβιάζουν την απαγόρευση κι ανοίγουν. Δεν είναι σίγουρο πως οι ιθύνοντες είναι έτοιμοι να πεισθούν πως η ανάγνωση δεν είναι « πολυτέλεια». Στις 6 Νοέμβρη, 5 αστυμομικοί μπήκαν στο μυθικό βιβλιοπωλείο του Montparnasse Tschann και προειδοποίησαν τους ιδιοκτήτες πως την τρίτη φορά που θα βρούν το βιβλιοπωλείο ανοιχτό θα συλληφθούν !

Μοιραστείτε το άρθρο