Εκδηλώσεις για τα 76 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ, 30/10

ΝΑΡ – νΚΑ Λόγω των μέτρων και των απαγορεύσεων για τον κορονοϊό η απελευθέρωση τιμήθηκε με παρέμβαση και μοίρασμα ανακοίνωσης στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Η προγραμματισμένη εκδήλωση μεταφέρεται για τις αρχές Νοέμβρη και θα γίνει διαδικτυακά.

ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ Αντιπροσωπεία της κατέθεσε λίγα λουλούδια στο μνημείο στην περιοχή του Λευκού Πύργου.

ΚΚΕ Αναβλήθηκε η εκδήλωσή του.

—————–

Το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης θα τιμήσουν την επέτειο των 76 χρόνων της απελευθέρωσης της πόλης από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Ήταν 30 Οκτώβρη του 1944 όταν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ ελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη διώχνοντας τις κατοχικές δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Τιμούμε τους ελευθερωτές της Θεσσαλονίκης με εκδήλωση την Παρασκευή 30 Οκτώβρη 2020, στην πλ. Αγ. Σοφίας, στις 7.30μμ όπου θα μιλήσει ο δάσκαλος Ηλίας Σμήλιος, δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων.

Αυτή η λαμπρή επέτειος είναι διπλά επίκαιρη σήμερα. Στέλνει μήνυμα ότι μόνο ο αγωνιζόμενος λαός θα σώσει το λαό για να διεκδικήσει το μέλλον που του αξίζει, με δουλειά, ειρήνη, δημοκρατία και ελευθερία. Ένα μέλλον που είναι στενά δεμένο με την πάλη ενάντια στον καπιταλιστικό ολοκληρωτισμό και τον ιμπεριαλισμό, τον αγώνα για την επαναστατική ανατροπή και την κομμουνιστική απελευθέρωση.

Μας θυμίζει ότι χωρίς λαϊκή κινητοποίηση δεν μπορεί να ηττηθεί ο φασισμός, όπως και η καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ήρθε σαν αποτέλεσμα του πολύμορφου αγώνα του αντιφασιστικού κινήματος, από τους κοινωνικούς αγώνες μέχρι την πολιτική αγωγή στη δίκη.

Λαέ θυμήσου, το χώμα που πατάς λευτέρωσε ο Άρης και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ

Λευτεριά στο λαό, θάνατος στο φασισμό!

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση – νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση,

28.10. 2020

www.narnet.gr

—————–

Η Πόλη Ανάποδα: 30 Οκτωβρίου, είναι η επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης μας από τους άντρες και τις γυναίκες του ΕΛΑΣ και αντιπροσωπεία μελών της «Πόλης Ανάποδα» κατέθεσε λίγα λουλούδια στο μνημείο.

Επέτειοι σαν αυτή είναι πολύτιμες, γιατί μας θυμίζουν κάτι πολύ σημαντικό, κάτι που εύκολα ξεχνάμε όταν ζορίζουν τα πράγματα: μας θυμίζουν ότι όταν ο λαός θέλει, μπορεί να κάνει θαύματα. Μπορεί να φέρει τον κόσμο ανάποδα, να αντισταθεί, να εξεγερθεί, να νικήσει και τον πιο δυνατό αντίπαλο.

Μας θυμίζουν επίσης ότι στις μεγάλες αυτές στιγμές, δεν είμασταν «όλοι ενωμένοι»: όσο η πλειοψηφία του λαού, οργανωμένη στον ΕΛΑΣ, πολεμούσε τους φασίστες κατακτητές, κάποιοι άλλοι όχι μόνο υποτάχθηκαν, αλλά συνεργάστηκαν με τον κατακτητή, κατέδιδαν και σκότωναν πατριώτες, άρπαζαν τις περιουσίες της εβραϊκής κοινότητας. Μας θυμίζουν ότι όσο οι αντάρτες και οι αντάρτισσες του ΕΛΑΣ έδιναν στα βουνά και τους δρόμους τη μάχη για ελευθερία, δικαιοσύνη, λαοκρατία, οι αστοί, τα αφεντικά, τα κόμματα της εξουσίας, κήρυτταν την υποταγή, τη συνεργασία, την προσαρμογή στο «μικρότερο κακό» γιατί “δεν υπάρχει εναλλακτική”.

Για αυτό και επέτειοι σαν τη σημερινή προκαλούν οργή στους πολιτικούς επίγονους των ναζί και των συνεργατών τους, αλλά και αμηχανία στους εκπροσώπους της σημερινής εξουσίας. Για αυτό και ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Ζέρβας, δεν βρήκε μια λέξη να πει για αυτούς που απελευθέρωσαν την πόλη μας, δεν βρήκε ένα λουλούδι να αφήσει στο μνημείο τους.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι επέτειοι σαν κι αυτή μας θυμίζουν το χρέος μας απέναντι στο φασισμό, την αδικία, την εκμετάλλευση, μας θυμίζουν ότι «θέλουμε ελεύθερη εμείς πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά».

Μοιραστείτε το άρθρο