Νέο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος ανήλικων σκεϊτάδων στην Θεσσαλονίκη

«Ένα κράτος, εξ’ ορισμού δε μπορεί να έχει καμία απολύτως ηθική. Το περισσότερο που μπορεί να έχει ένα κράτος, είναι μία αστυνομία».

Αλμπέρ Καμί

Του Γιώργου Τσάμη

Ένα νέο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας έλαβε χώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το απόγευμα της Δευτέρας 26/10. Αποδέκτες αυτής ήταν οι ανήλικοι αθλητές του Skateboarding που βρίσκονταν στη πλατεία Αριστοτέλους. Έπειτα από καταγγελία για «φθορά δημοσίας περιουσίας» κατέφθασαν στο σημείο δυνάμεις της αστυνομίας. Ακολούθησε εξακρίβωση στοιχείων. Όταν ένας εκ των παρευρισκομένων ανηλίκων είπε πως «αντί να ενοχοποιούν εμάς που αθλούμαστε, υπάρχουν πιο σοβαρά προβλήματα» ο εικονιζόμενος στο βίντεο ένστολος τραμπούκος, απάντησε πως «δεν δέχεται υποδείξεις» και κάνοντας χρήση της εξουσίας του, άρπαξε με τη βία τον νεαρό.

Ακολούθησε συνέχεια, με τις μηχανές να κυκλώνουν τους skaters και δύο συνολικά εξ’ αυτών να οδηγούνται στα κρατητήρια, με τη κατηγορία της εξύβρισης κατά των αρχών. Σκόπιμο είναι να αναφερθεί, πως πλήθος ΜΜΕ διαστρέβλωσαν την είδηση, κάνοντας λόγο για «επεισόδια μεταξύ νεαρών και της ελληνικής αστυνομίας, έπειτα από προτροπή για χρήση μάσκας». Το βίντεο (λινκ: https://www.instagram.com/p/CG2S8HPh2ig/?igshid=zi6628ggbvth) διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς. Οι skaters φορούσαν μάσκες, παρά το γεγονός του ότι από την χρήση εξαιρούνται οι περιπτώσεις ατομικών αθλημάτων.

Συμπερασματικά, αν χρειαστεί να γίνει χρήση του όρου «διασπορά» στην συγκεκριμένη περίπτωση, δόκιμο θα ήταν να αναφερθούμε στην διασπορά fake news. Αλλά και την διασπορά του ιού της κρατικής καταστολής, που απειλεί τις κοινωνικές ελευθερίες και δημιουργεί μία κατάσταση ολοκληρωτισμού που επιδιώκει να επιβάλλει τον φόβο ως καθεστώς στην κοινωνία. Όπως επίσης, δόκιμο θα ήταν να αναφερθεί πως αποτελεί –το λιγότερο- πρόκληση και υποκρισία ταυτόχρονα κάθε απόπειρα ενοχοποίησης της νεολαίας για την διασπορά της πανδημίας, την ίδια χρονική στιγμή που συνωστισμός επικρατεί με την ευθύνη του κράτους σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σχολικές αίθουσες και χώρους εργασίας.

Μοιραστείτε το άρθρο