Η Θεσσαλονίκη θέλει ν’ ανασάνει! Όχι στην ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, την καταστροφή από τα ΕΛΠΕ και την εξόρυξη χρυσού! ΦΩΤΟς ΠΟΡΕΙΑΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΣΑΒΒΑΤΟ 17/10


ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020, 12μεσ., στο Άγαλμα Βενιζέλου

Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών διεκδικούμε το δικαίωμά μας να αναπνεύσουμε! Στην πόλη μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε την απόλυτη υποβάθμιση της ζωής μας από την καύση απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ (και όποια άλλη ενεργοβόρα βιομηχανία), την κατασκευή των γιγαντιαίων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) στον Αγ. Αντώνιο της Θέρμης και την Μαυροράχη του Λαγκαδά (δίπλα στον έτσι κι αλλιώς καταστροφικό για την περιοχή των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης ΧΥΤΑ-χωματερή) αλλά και την καθημερινή αέρια ρύπανση από τα ΕΛ.ΠΕ. και την Elpedison στην περιοχή του Κορδελιού και της Δυτ. Θεσσαλονίκης.

Ενώ η κλιματική αλλαγή δείχνει καθημερινά όλο και πιο φοβερά τα δόντια της, οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα κι όλο τον κόσμο συνεχίζουν να σχεδιάζουν πολιτικές για την εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και καταστροφής του περιβάλλοντος. Από τις εξορύξεις και τα γιγαντιαίων διαστάσεων αιολικά πάρκα (Β.Α.Π.Ε.) μέχρι την ανεξέλεγκτη λειτουργία ρυπογόνων εργοστασίων και της “βιομηχανίας των απορριμμάτων”, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολιτική που βάζει τα κέρδη των επιχειρήσεων πάνω από την υγεία και τη ζωή μας.

  • Λέμε ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ! – ΟΧΙ στις Μ.Ε.Α. Αγ. Αντωνίου Θέρμης και Μαυροράχης Λαγκαδά και την παραγωγή SRFRDF
  • Λέμε ΟΧΙ στην ρύπανση από τα ΕΛ.ΠΕ.-Elpedison!
  • Λέμε ΟΧΙ στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική!
  • Απαιτούμε μέτρα για τη δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων και μια άλλη πολιτική διαχείρισης τους με την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης, της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης!

Καλούμε κάθε περιβαλλοντική ομάδα, εργατοϋπαλληλικό σωματείο, φοιτητικό σύλλογο και σύλλογο γονέων, κάθε τοπική και κοινωνικοπολιτική συλλογικότητα, να ενώσουμε την φωνή μας σε ένα μαζικό συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη ενάντια στην καύση απορριμμάτων και την περιβαλλοντική καταστροφή.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ενάντια στην καύση απορριμμάτων και την περιβαλλοντική καταστροφή

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ασσήρου «Φίλοι της Γης» // Συνεργασία Όλων Κατά της Μ.Ε.Α. περιοχής Λαγκαδά (Σ.Ο.Κ. Μ.Ε.Α.) // Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ // Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά // Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού // Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ: Ε’ Ε.Λ.Μ.Ε., Ζ’ Σ.Ε.Π.Ε, Στ’ Σ.Ε.Π.Ε., Σ.Ε.Π.Ε. Λαγκαδά

ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΑ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ

Η κυβέρνηση για να λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών ψήφισε νόμο με βάση τον οποίο θα δαπανηθούν πάνω από 3 δις (ποσό που πάντα μπορεί να αυξηθεί) για την κατασκευή τεράστιων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και εργοστασίων καύσης. Επιπλέον νομιμοποιείται η καύση στις τσιμεντοβιομηχανίες. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν 2 ΜΕΑ και το ΤΙΤΑΝ θα μπορεί να καίει σκουπίδια και μάλιστα να επιδοτείται γι αυτό, όπως και στο Βόλο.

Από την άλλη, ελάχιστα χρήματα προβλέπονται για έργα σε τοπικό επίπεδο, δηλ. για διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση κλπ., που αν γίνονταν και κέρδη στις τοπικές κοινωνίας θα έδιναν και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργούσαν, αλλά, κυρίως, θα προστάτευαν ουσιαστικά και το περιβάλλον.

Δήμοι, Περιφέρεια και ΦΟΔΣΑ είναι στην ουσία συνένοχοι αφού αποδέχονται αυτή την πολιτική. Χρόνια τώρα ξοδεύουν εκατομμύρια από τα λεφτά των δημοτών σε αχρείαστα έργα βιτρίνας, σε δαπανηρές μελέτες, σε προμήθειες περιττού εξοπλισμού οχημάτων και μηχανημάτων, ενώ θα μπορούσαν να επενδύσουν σε υποδομές και έργα  διαχείρισης απορριμμάτων, σε προσλήψεις προσωπικού, να οργανώσουν τις υπηρεσίες τους, να ενημερώσουν τους δημότες  για σωστή και φιλική στο περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι Δήμοι αδιαφορούν επίσης για το υπερβολικό κόστος αυτών των επιλογών που θα επωμιστούν οι ίδιοι οι δημότες με διπλασιασμό ή τριπλασιασμό των δημοτικών τελών, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου που θα του παραχωρηθεί όλος ο τομέας της διαχείρισης,  με ρήτρες μάλιστα που θα δεσμεύουν τους Δήμους για 30 χρόνια.  Αδιαφορούν ακόμη για τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον από τα τοξικά αέρια και υπολείμματα της καύσης. Την ίδια αδιαφορία δείχνουν, ως προς τις αιτίες και την απόδοση ευθυνών, και για τις πρόσφατες αλλεπάλληλες πυρκαγιές στα ιδιωτικά εργοστάσια ανακύκλωσης με τα οποία συνεργάζονται.

Είμαστε αντίθετοι στα σχέδια κυβέρνησης και Δήμων που υποκριτικά, στο όνομα της «πράσινης» ή «ολοκληρωμένης» διαχείρισης, σχεδιάζουν και υλοποιούν τέτοια έργα, (ακόμη και ενάντια στις οδηγίες  της ΕΕ η οποία δήλωσε ότι δεν θα τα χρηματοδοτεί), με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση συμφερόντων των λίγων.

Ζητάμε ανατροπή αυτού του πολιτικού σχεδιασμού, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης τοπικών έργων, μικρής και μεσαίας κλίμακας, με διαφορετική αντίληψη και προτεραιότητες: μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, επανάχρηση, διαλογή στην πηγή με ξεχωριστά ρεύματα, κομποστοποίηση, τοπικές μονάδες επεξεργασίας. Και όλα αυτά πάντα μακριά από τα ιδιωτικά συμφέροντα, με δημόσιες επενδύσεις και με τη συμμετοχή των πολιτών και των εργαζομένων στην όλη διαδικασία στην οποία θα έχουν δυνατότητα ελέγχου.

Ως «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» συμμετέχουμε στην «Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης κατά της καύσης απορριμμάτων» και επιδιώκουμε τον συντονισμό με άλλες συλλογικότητες πολιτών από τον Δήμο Παύλου Μελά, τον Εύοσμο, τον Λαγκαδά, την Άσσηρο κ.α., που καιρό τώρα έχουν αναδείξει το πρόβλημα και καλούμε, διεκδικώντας τα παραπάνω αιτήματα, στη συγκέντρωση και πορεία από το άγαλμα Βενιζέλου το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι.

ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ – ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ Πορεία «ΑΝΑΠΝΟΗΣ» στο ΥΜΑΘ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο άγαλμα ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 ώρα 12μ.

Πορεία «ΑΝΑΠΝΟΗΣ» στο υπουργείο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

Διαμαρτυρόμαστε για την ασφυκτική κατάσταση που βιώνουμε κάθε μέρα με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη δυσοσμία στις γειτονιές μας.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τις επικίνδυνες ουσίες που απειλούν εμάς και τα παιδιά μας! Με αγωνιστικές ανάσες υπερασπιζόμαστε την υγεία μας.

Όλοι εμείς, τα μέλη των συλλόγων, των φορέων, των σωματείων της πόλης που εναντιωνόμαστε στους επικίνδυνους σχεδιασμούς που προωθούν την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών στο ΤΙΤΑΝ, παίρνουμε σοβαρά υπόψη ότι αντί να παίρνονται μέτρα ώστε να μειωθεί η ρύπανση στην επιβαρυμένη περιοχή μας από τα “Ελληνικά Πετρέλαια” (ΕΛΠΕ) (κι άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες), με τη νέα αδειοδότηση καύσης στον “ΤΙΤΑΝ” η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης και θα φέρει πιο κοντά τον καρκίνο στις γειτονιές μας!

Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με χρήση φυσικού αερίου της “ELPEDISON”, στην οποία μεγαλομέτοχος είναι τα ΕΛΠΕ, χωρίς να έχουν λύσει κανένα από τα προηγούμενα προβλήματα που δημιούργησαν, και η κατασκευή ΜΕΑ στη Μαυροράχη που θα τροφοδοτεί με 120.000 τόνους RDF-SRF την καρκινογόνα καύση στο ΤΙΤΑΝ.

Με την συμμετοχή μας στη συγκέντρωση , δηλώνουμε ότι:

– δεν εγκαταλείπουμε τον δίκαιο αγώνα μας έστω και αν τελικά η κυβέρνηση ενέκρινε την αδειοδότηση του ΤΙΤΑΝ για καρκινογόνα καύση απορριμμάτων.

– δεν υποχωρούμε μπροστά στο συντονισμένο σχεδιασμό του επιχειρηματικού ομίλου, κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμου (μετά την ψήφιση του ΓΠΣ) να γίνει πράξη αυτή η αδειοδότηση.

Με τον άνεμο κόντρα, μέσα στην πανδημία, διατηρούμε ζωντανό το μέτωπο απέναντι στην πολιτική που φέρνει τον καρκίνο στις γειτονιές μας και θυσιάζει την υγεία μας για τα κέρδη των λίγων.

Πυκνώνουμε τη συμμετοχή μας στον αγώνα με ακόμα περισσότερο κόσμο δυναμώνουμε τον αγώνα μας ενισχύοντας το πλαίσιο των δίκαιων αιτημάτων μας.

Διεκδικούμε:

– Να πάρει πίσω τώρα η κυβέρνηση την νέα αδειοδότηση καύσης RDF/SRF από τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ.

– Να σταματήσει τώρα η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών. Να απαλειφθεί από τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής SRF/RDF

– Να μην κατασκευαστούν οι ΜΕΑ, με ΣΔΙΤ και τις συγκεκριμένες προβλέψεις για τη λειτουργία τους. Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής, μεταφοράς και επεξεργασίας απορριμμάτων

– Άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

– Με ευθύνη της Πολιτείας, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας και με σύσταση εξειδικευμένου φορέα να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες μελέτες με σκοπό την έρευνα της συσσωρευτικής ρύπανσης της περιοχής μας.

– Να καταρτιστεί άμεσα ολοκληρωμένη εκτίμηση επικινδυνότητας και να διαμορφωθούν ανάλογα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περιοχή μας σε περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα.

– Να αναβαθμιστούν τεχνικά οι σταθμοί μέτρησης (όλων των ρύπων) της περιοχής και οι μετρήσεις να γίνονται 365 μέρες το χρόνο με άμεση ενημέρωση των κατοίκων.

– Οι αρμόδιοι Δήμοι να επαναπροσδιορίσουν τις χρήσεις γης, μέσα στον αστικό ιστό με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του λαού. Bαριά βιομηχανία και μονάδες επεξεργασίας επικινδύνων για την υγεία υλικών δε χωρούν πια στα όρια των πόλεων.

– Άμεσα να προχωρήσει η δημιουργία Κέντρου Υγείας στο δήμο Π. Μελά πλήρως στελεχωμένου και ενταγμένο στο σύστημα υγείας με πρωτεύοντα ρόλο στην πρόληψη και αντίστοιχα να ενισχυθεί το κέντρο υγείας Ευόσμου.

Παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκα, αποστάσεις) εξαιτίας της πανδημίας, συμμετέχουμε μαζικά στη συγκέντρωση

το Σάββατο 17/10/20 ώρα 12μ στο άγαλμα ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ στην ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ στο ΤΙΤΑΝ

Πορεία ενάντια στην καύση σκουπιδιών και την περιβαλλοντική καταστροφή

Τα τελευταία χρόνια η καπιταλιστική αναδιάρθρωση επιβάλλει μια νέα κανονικότητα με ακόμη πιο επιθετικούς όρους, όπου κράτος και αφεντικά, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, δε διστάζουν να καταστρέψουν και να λεηλατήσουν και τους εναπομείναντες φυσικούς πόρους, και μάλιστα μέσα από ένα προφίλ “πράσινης ανάπτυξης” που προωθεί η ΕΕ, που μόνο αθώα και πράσινη δεν είναι.

Μάλιστα, μέσα στην καραντίνα ψηφίστηκε το νέο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, το οποίο άνοιξε το δρόμο για άνευ όρων επιχειρηματικές δραστηριότητες σε ντόπιους και ξένους επενδυτές. Με το εν λόγω νομοσχέδιο, κάθε εμπόδιο απέναντι στη λεηλασία της φύσης ισοπεδώνεται στο όνομα του κεφαλαίου, δίνοντας το ελεύθερο σε μεγαλοεπιχειρηματίες να καταστρέψουν και τις τελευταίες ανάσες γης και ελευθερίας.

Ο κατάλογος είναι ατελείωτος: απελευθέρωση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και των εγκαταστάσεων ΑΠΕ ακόμα και μέσα στις προστατευόμενες περιοχές Natura, κατάργηση του περιβαλλοντικού ελέγχου “απλοποιώντας” εν μια νυκτί τις διαδικασίες, νομιμοποίηση αυθαιρέτων κ.ο.κ.. Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες τοποθετούνται αυθαίρετα σε βουνά και νησιά χωρίς κανένα όριο, καταστρέφοντας οικοσυστήματα, η Χαλκιδική μολύνεται από την Eldorado, ενώ XYTA απειλούν τη διαβίωση κατοίκων. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η καύση σκουπιδιών της ΑΓΕΤ-Lafarge στο Βόλο που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα απειλώντας τη δημόσια υγεία, η προσπάθεια διακοπής νερού στις Σταγιάτες με σκοπό την ιδιωτικοποίησή του, το φράγμα στον Αχελώο για τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου που απειλεί να πλημμυρίσει τα γύρω χωριά.

Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, στην εδώ και χρόνια καύση απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ και την ρύπανση του αέρα από τα ΕΛ.ΠΕ. στη δυτική Θεσσαλονίκη, προστίθενται τα σχέδια για την κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) στον Αγ. Αντώνιο της Θέρμης και την Μαυροράχη του Λαγκαδά, δίπλα στον ΧΥΤΑ. Με αυτόν τον τρόπο κράτος και κεφάλαιο κάνουν ξεκάθαρο ότι βάζουν τα κέρδη πάνω από την υγεία και τις ζωές των κατοίκων.

Ωστόσο, οι τοπικές κοινότητες οργανώνονται, αντιστέκονται και δημιουργούν εστίες αγώνα ενάντια στην καταστροφή του φυσικού κόσμου και την υποβάθμιση των ζωών που προσπαθούν να επιβάλλουν ντόπια και ξένα αφεντικά . Η κρατική καταστολή, ως γνήσιος προστάτης του κεφαλαίου, χτυπά τους αγώνες αυτούς, όπως έγινε πριν λίγους μήνες στην πορεία ενάντια στην καύση των σκουπιδιών στο Βόλο. Από τον Βόλο και τις Σταγιάτες μέχρι την Κρήτη, τη Χαλκιδική, την Τήνο, τη Νάξο, τη Σαμοθράκη, ο εχθρός είναι κοινός. Κράτος και κεφάλαιο λεηλατούν τη φύση αποσκοπώντας στη μέγιστη κερδοσκοπική εκμετάλλευση της. Απέναντι στην καπιταλιστική επέλαση και την ολική καταστροφή που προσπαθεί να επιβάλλει, οφείλουμε να συλλογικοποιήσουμε τους αγώνες μας, για να ξεμπερδέψουμε μια και καλή με τον καπιταλισμό, πριν αυτός καταστρέψει τον ίδιο τον πλανήτη.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ, ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ, ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ:
ΣΑΒΒΑΤΟ 17/10, 12:00, ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αναρχική Ομοσπονδία (Περιφέρεια Θεσσαλονίκης)

Site: anarchist-federation.gr
email: [email protected]
Twitter: twitter.com/anarchistfedGr
Fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015
Youtube: Αναρχική Ομοσπονδία

Μοιραστείτε το άρθρο