Ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο για το αν οι νεοναζί πάνε στη φυλακή…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/10 ΔΙΚΗ Χ.Α. Συνεχίζεται  η διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για την αναστολή ή μη των ποινών που επιβλήθηκαν σε 57 καταδικασθέντες της εγκληματικής οργάνωσης, με την εξέταση μαρτύρων των συνηγόρων υπεράσπισης για να αποφύγουν οι ναζί τη φυλακή…

Το δικαστήριο διέκοψε για την Δευτέρα στις 11:00, οπότε η διαδικασία θα συνεχιστεί με την εισαγγελική πρόταση επί της αναστολής ή μη των ποινών…

ΠΕΜΠΤΗ 15/10 10:30 ΔΙΚΗ Χ.Α. Επανήλθε η έδρα του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών και άρχισε η διαδικασία για το αν οι ποινές στους καταδικασθέντες θα έχουν ή όχι ανασταλτικό χαρακτήρα, ώστε οι νεοναζί να συλληφθούν και να πάνε στη φυλακή…

ΤΕΤΑΡΤΗ 14/10 16:30 ΔΙΚΗ Χ.Α. Κατά συγχώνευση οι τελικές ποινές που το Α’ Τριμελές Εφετείο Αθηνών επιβάλλει στους καταδικασθέντες νεοναζί είναι:

Στον Ρουπακιά ισόβια και 14 έτη,

στην ηγετική ομάδα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης 10-13,5 έτη κάθειρξη,

για ένταξη σ’ αυτήν 5-7 έτη,

για την υπόθεση Φύσσα 2-10 έτη,

για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες 7-11 έτη,

για τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ 3-11,

άλλοι 1-2 έτη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΑΛΙΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ Χ.Α.
Επισημαίναμε από τις 7/10/2020 ότι η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε, αλλά η δίκη δεν τελείωσε ακόμα. Και ότι οι αποφάσεις που εκκρεμούν είναι σημαντικές, καθώς μπορούν να ολοκληρώσουν την καταδίκη, αλλά μπορούν και να την καταστήσουν κενό γράμμα. Το κύριο ζήτημα μετά την καταδίκη είναι η απόκρουση της προσπάθειας των κατηγορουμένων να πέσουν στα μαλακά, τα ελαφρυντικά, οι ποινές, η ανασταλτική δύναμη της έφεσης.

1) Οι επιβληθείσες ποινές κάθειρξης για το επταμελές διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης (13 έτη ποινή κάθειρξης με εξαίρεση τα 10 έτη κάθειρξης για τον Ματθαιόπουλο) είναι υψηλές, αλλά όχι οι ανώτατες (15 έτη κάθειρξης).

2) Οι συντρέχουσες πλημμεληματικές ποινές για όλους δεν πρόκειται να εκτελεστούν, γιατί τα πλημμελήματα παραγράφονται έως τον Σεπτέμβριο 2021.

3) Για τους υποψήφιους δολοφόνους του Αμπουζίντ Εμπάρακ που καταδικάσθηκαν για δύο αδικήματα (την πράξη που τέλεσαν και την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) το δικαστήριο επέλεξε να επιβάλει μικρότερες ποινές από τις αρμόζουσες (10 έτη κάθειρξης στον έναν δράστη και 7 έτη κάθειρξης σε όσους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά) και σε κάθε περίπτωση ποινές που είναι αντικειμενικά χαμηλές σε σχέση με τη νομολογία και τη δικαστηριακή πρακτική για τέτοια βαρύτατα κακουργήματα, χωρίς να εμποδίζεται από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Πέντε δράστες που, σύμφωνα με την απόφαση, αποπειράθηκαν νύχτα να σκοτώσουν χτυπώντας με σιδερένιους λοστούς από κοινού στο κεφάλι τον ανυποψίαστο κοιμισμένο στην ταράτσα Αιγύπτιο αλιεργάτη, που ούτε ήξεραν ούτε τους ήξερε, και του άνοιξαν το σαγόνι στα δύο, εγκαταλείποντάς τον αιμόφυρτο για να πάνε βιαστικά να χτυπήσουν και τους άλλους, τιμωρήθηκαν για το αδίκημα αυτό, καθώς και για την ένταξή τους σε εγκληματική οργάνωση, με την ποινή των 10 ετών ο ένας (ο χωρίς ελαφρυντικό) και των 7 ετών οι άλλοι τέσσερις.

4) Για τους ενταχθέντες σε εγκληματική οργάνωση (βουλευτές εκτός Πολιτικού Συμβουλίου και κατηγορούμενους χωρίς επιμέρους κακούργημα), οι ποινές είναι 5 έως 7 έτη κάθειρξης, δηλαδή χαμηλότερες από τις ανώτερες προβλεπόμενες (10 έτη κάθειρξης).

5) Οι κατηγορούμενοι διεκδικούν από σήμερα την αναγνώριση αναστέλλουσας ισχύος στις εφέσεις τους. Χορήγηση της αναστολής στο διευθυντήριο και σε όσους συμμετείχαν σε ανθρωποκτόνες επιθέσεις θα σημάνει ότι η κοινωνία, τα θύματα και οι οικογένειές τους θα περιμένουν πολλά ακόμα χρόνια για να εκτίσουν οι κατηγορούμενοι τις ποινές τους. Αυτό θα είναι αδιανόητο για τη διευθύνουσα ομάδα. Θα είναι όμως και απαράδεκτο για τους επίδοξους δολοφόνους του Αμπουζίντ Εμπάρακ που 8 χρόνια μετά την δολοφονική επίθεση που τέλεσαν έχουν κρατηθεί μόνο μία (1) ημέρα!

6) Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής (ήδη με τη διατύπωση του νέου Κ.Ποιν.Δ. συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας) κατά των δραστών της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ δεν έχουμε δικαίωμα να προσβάλουμε την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά τους κατηγορούμενους κατά των οποίων παριστάμεθα. Το έχει όμως ο Εισαγγελέας Εφετών σύμφωνα με το άρθρο 489 παρ. ε΄ Κ.ΠοινΔ. και οφείλει να αναλάβει τη θεσμική του ευθύνη.

Αθήνα, 15/10/2020

Οι παραστάντες συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Θανάσης Καμπαγιάννης

Κώστας Παπαδάκης

Κώστας Σκαρμέας»

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΝΑΖΙ ΤΗΣ Χ.Α. ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ infolibre:

https://new.infolibre.gr/2020/10/14/diki-ch-a-14-10-en-anamoni-tis-apofasis-gia-tis-poines-stoys-katadikasthentes/

https://new.infolibre.gr/2020/10/14/pinakes-me-tis-poines-stis-opoies-katadikastikan-ta-meli-tis-egklimatikis-organosis-ch-a/

https://new.infolibre.gr/2020/10/14/dikaiosyni-gia-toys-dolofonoys-ochi-gia-tis-katharistries-katadiki-stin-praxi-kai-ochi-sta-chartia/

https://new.infolibre.gr/2020/10/07/scholiasmos-tis-apofasis-gia-tin-ch-a-apo-ton-synigoro-politikis-agogis-kosta-papadaki-sto-infolibre-vinteo/

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο