Το 2ο κύμα των Κίτρινων Γιλέκων είναι εδώ

Ανταπόκριση και φωτογραφίες από το Παρίσι

Παρά την άγρια καταστολή και με το κέντρο του Παρισιού αποκλεισμένο από αστυνομικές δυνάμεις και στρατιωτικοποιημένη τη μισή πόλη, τα Κίτρινα Γιλέκα έδωσαν δυναμικό το παρόν το περασμένο Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου κόντρα στις απαγορεύσεις και την τρομοκρατία της πανδημίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις σε μία απίστευτη επίδειξη βαρβαρότητας προχώρησαν σε 256 προσαγωγές και συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφων. Την ίδια ώρα τα συστημικά μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για συνολικά μόλις 1.000 διαδηλωτές στο Παρίσι και ότι οι περισσότεροι δεν φορούσαν γιλέκα, ξεχνώντας την απαγόρευση για τη χρήση των κίτρινων γιλέκων από πολίτες και τα πρόστιμα που ακολουθούν την “παράβαση” αυτή. Από το πρωί του Σαββάτου μια τεράστια αστυνομική δύναμη είχε αποκλείσει τα Ηλύσια Πεδία, ενώ σε πολλούς δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία.

Τρεις ήταν οι “επίσημα” ανακοινωμένες διαδηλώσεις, ενώ πολλές αυθόρμητες βρίσκονταν σε εξέλιξη ως το βράδυ του Σαββάτου σε όλη την πόλη. Η μεγαλύτερη από τις τρεις, ξεκίνησε από την περιοχή του Χρηματιστηρίου (Bourse) στις 12 το μεσημέρι και χωρίστηκε σε πολλές μικρές ομάδες γύρω στις 5 το απόγεμα μετά από ρίψη δακρυγόνων και βίαιη καταστολή, επιχειρώντας τη διάλυση τους και μη αφήνοντας τις επιμέρους πορείες να ενωθούν. Η αστυνομία επιδεικτικά απομόνωνε τις διάφορες ομάδες των διαδηλωτών ενώ συνελήφθησαν και δημοσιογράφοι (Julien Moreau- radio Bip, Adrien- QG media, Kaveh-La Meute).

Ίδια καταστολή και στην Τουλούζη, όπου οι συγκεντρωμένοι δέχτηκαν – προληπτικά – μια βροχή δακρυγόνων πριν καν ξεκινήσουν. Από την Τετάρτη ο αρχηγός της αστυνομίας Didier Lallement, είχε απαγορεύσει κάθε συγκέντρωση των Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι, ενώ στην Τουλούζη – σημαντικό κέντρο του κινήματος – η αστυνομία της περιοχής είχε απειλήσει με το πρόστιμο των 135 ευρώ για κάθε διαδηλωτή που θα συμμετείχε στη διαμαρτυρία.

Εν όψει μιας οικονομικής κρίσης που γιγαντώνεται και της εκρηκτικής αντίδρασης που αναμένεται, η “πρωτοπόρος” Γαλλία απαντά διευρύνοντας την αστυνομική βία ακόμη και με την πρακτική των προληπτικών συλλήψεων. Η συνολική αντιμετώπιση ίσως φανερώνει απλά τον φόβο απέναντι στα ανοιχτά μέτωπα των Κίτρινων Γιλέκων, των κατοίκων των προαστίων και των ολοένα και φτωχότερων εργαζομένων. Κι αν αυτοί αποφάσιζαν να ενωθούν;

Το επόμενο ραντεβού των Κίτρινων Γιλέκων, που σε δύο μήνες συμπληρώνουν δύο χρόνια αγώνα, έχει κλείσει στην απεργία στις 17 Σεπτεμβρίου.

Ηρώ Σιαφλιάκι & Μπονίτα Παπαστάθη

Μοιραστείτε το άρθρο