Συγκεντρώσεις και συνελεύσεις αλληλεγγύης στους/ις μετανάστ(ρι)ες στη Μόρια

STOP WAR ON MIGRANTS Συγκέντρωση και Πορεία Τετάρτη 9/9/ στις 19:00 από την Καμάρα

Κοινωνικό Κέντρο Στέκι Μεταναστών Αθήνας, Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Συνελεύσεις: Αθήνα 19 .30 στο κηπάκι της Τσαμαδού, Στέκι Μεταναστών
                                Θεσσαλονίκη 20.30 στο παρκάκι έξω από το ΕΚΘ


Ανοιχτή Συνέλευση Συντονισμού Δράσεων για τη Μόρια

Aπό την αρχή της πανδημίας, η Μόρια, κέντρο χωρητικότητας περίπου 2.700 ανθρώπων, αποθήκευε σχεδόν 20.000 ψυχές. Σε συνθήκες απαγορεύσης κυκλοφορίας, χωρίς μέτρα προστασίας και με παντελή αδιαφορία για στοιχείωση υγειονομική προστασία.
Άλλωστε για την κυβέρνηση, σημασία δεν είχαν οι ζωές των “ξένων” αλλά δια στόματος Μηταράκη στη Βουλή ως βασικός στόχος του υπουργείου δηλώθηκε η μείωση των ροών και ο περιορισμός των επιπτώσεων “της μεταναστευτικής κρίσης” στις τοπικές κοινωνίες. Πλήρης αδιαφορία για τη δημόσια υγεία και η πιο επίσημη διαβεβαίωση για τον σκόπιμο εγκλωβισμό ανθρώπων!
Και μετά ήρθαν τα 35 κρούσματα COVID στο κολαστήριο της Μόριας, τα οποία έκαναν τη κυβέρνηση να φτάσει σε πρωτόγνωρα βάθη βαναυσότητας, αυθαιρεσίας και ανικατότητας. Έκλεισαν 35 άτομα που είχαν εντοπιστεί θετικά στον Covid μαζί με τις οικογένειες τους και τις επαφές τους σε αποθήκη, αντί να τους μεταφέρουν σε κατάλληλα καταλύματα με πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Περίμεναν ότι θα μπορούσαν να εγκλωβίσουν 20.000 ανθρώπους, το πληθυσμό μίας ολόκληρης πόλης, σε μία πλαγιά εν μέσω πανδημίας και εκτεταμένου φόβου για τα κρούσματα και τη διασπορά. Μια ακόμη μεγαλύτερη φυλάκη για ανθρώπους που έχουν μείνει εκεί φυλακισμένοι για μήνες και χρόνια!
Δεν γνωρίζουμε πως ξέσπασε η φωτιά χτες το βράδυ, θα μάθουμε από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μας και τους πρόσφυγες αν ήταν αποτέλεσμα εξέγερσης, καταστολής, επίθεσης ή τυχαιότητας. Γνωρίζουμε όμως ότι, ανεξάρτητα από τα πορίσμα που θα βγάλει το κράτος, το ολοσχερές κάψιμο του κολαστηρίου της Μόριας έχει ηθικό αυτουργό: είναι η κυβέρνηση, που συστηματικά εκθέτει τη ζωή των προσφύγων σε κίνδυνο.
Που αδιαφορεί για τα αιτήματα των ανθρώπων για ζωή, αξιοπρέπεια και ελευθερία.
Που δεν πήρε κανένα μέτρο ουσιαστικής αποσυμφόρησης και υγειονομικής προστασίας μεσούσης της πανδημίας και εγκλωβίζοντας τον πληθυσμό.
Που έθεσε σε παρατεταμένο υγειονομικό αποκλεισμό το χώρο, κάνοντας την ήδη αφόρητη καθημερινότητα των ανθρώπων, αβίωτη.
Χρόνια τώρα φωνάζουμε για το κλείσιμο αυτού του κολαστηρίου, αλλά αντιμετωπιζόμαστε ως “περιθωριακοί” και μη “ρεαλιστές”. Ορίστε που οδήγει ο ρεαλισμός των κυβερνήσεων…
Αυτό που επείγει τώρα είναι οι εκτεθειμένοι και οι ιθύνοντες πρέπει να τους εξασφαλίσουν αξιοπρεπή στέγη και φροντίδα υγείας, αντί να πληρώσουν τον αυταρχισμό και την εγκληματικη ανικανότητα της κυβέρνησης.
Αυτό που επείγει είναι να κατανοήσουμε ότι και τα υπόλοιπα κέντρα κράτησης είναι μία καταστροφή εν αναμονή.
Αυτό που επείγει είναι η κοινωνία να βγει μπροστά και να βγάλει από πάνω της την ντροπή για διαρκές έγκλημα που συντελείται στη Μόρια και παντού.
Θα συνεχίσουμε να το λέμε πάντα:
Να κλείσουν τα κέντρα κράτησης – Δικαιώμα στο τάξιδι , δικαίωμα στη παραμονή!
Αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, ζωής, δουλειάς για όλους/ες.
Η χτεσινή νύχτα και μας πονά και μας εξοργίζει – δεν θα πέρασει έτσι. Η αλληλεγγύη και αντίσταση θα είναι η απάντηση μας!
Καλούμε σήμερα Τετάρτη 9/9 σε ανοιχτές συνελεύσεις συντονισμού και δράσης:

Αθήνα- 19 .30 στο κηπάκι της Τσαμαδού, Στέκι Μεταναστών,
Θεσ/νίκη – 20.30 στο παρκάκι έξω από το ΕΚΘ

Κοινωνικό Κέντρο Στέκι Μεταναστών Αθήνας,
Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Μοιραστείτε το άρθρο