ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ Απόρριψη της αντιπροσώπευσης, βάση η αμεσοδημοκρατική συμμετοχή

7ο ΚΑΜΠ ΣΚΟΥΡΙΩΝ – 10ΗΜΕΡΟ ΑΓΩΝΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Σήμερα εκδήλωση για τα Κίτρινα Γιλέκα, με συζήτηση και προβολή βίντεο – 6Η ΜΕΡΑ  ΤΕΤΑΡΤΗ 29/7 εκδήλωση για το νέο πόλεμο κατά των μεταναστ(ρι)ών και τους αγώνες για ελευθερία και αξιοπρέπεια. ΜΕΤΑΔΟΣΗ από infolibre


ΤΡΙΤΗ 28/7

Το σημερινό πρόγραμμα περιλάμβανε, το μεσημέρι συνάντηση της Δικτύωσης Γη και Ελευθερία και το απόγευμα 19.00-22:00 την εκδήλωση – συζήτηση: Η υπόθεση των Κίτρινων Γιλέκων.

Σε σύνδεση με το Παρίσι, ο Μιχάλης Λιανός μίλησε με θέμα: «Αποανάπτυξη, πολιτική, εργασία». Το δίλημμα περιβάλλον ή απασχόληση, μπροστά στο οποίο βρίσκονται συστηματικά τα σύγχρονα λαϊκά κινήματα.

Παρούσες ακόμη μια χρονιά στο Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας στις Σκουριές, η Μπονίτα Παπαστάθη και η Ηρώ Σιαφλάκη τοποθετήθηκαν με θέμα: «Κίτρινα Γιλέκα, αυτοί που δεν είναι τίποτα και η εξάντληση της αντιπροσώπευσης», με προβολή ενός βίντεο που μας μετέφερε στους γαλλικούς δρόμους και τις κινητοποιήσεις. Όπως μάλιστα ανέφεραν σε εισαγωγικό σημείωμα: Ξαφνικά, στις 17 Νοεμβρίου 2018, εμφανίζεται το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων. Από τότε, κάθε Σάββατο, πυκνές ή αραιότερες διαδηλώσεις γεμίζουν τους δρόμους του Παρισιού και αλλού. Τις πορείες αυτές ωθεί η οργή. Κάποτε, οι παλιές συνήθειες της ατομικευμένης, φτωχής ζωής αφήνονται πίσω και αυθόρμητες κοινότητες συγκροτούνται γύρω από την επιθυμία να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους.

Όπως αναφέρει η ομάδα επικοινωνίας του Δεκαημέρου:

Δελτίο Τύπου 5η μέρα – Η υπόθεση των κίτρινων γιλέκων

Χθες 28/07/2020  (σήμερα) και φτάνοντας στη μέση του 10ημερου, ενημερωθήκαμε για την δημιουργία και εξέλιξη των κίτρινων γιλέκων ως κοινωνικό κίνημα. Επιβεβαιώθηκε και σε αυτή την περίπτωση ότι η εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων οδηγεί σε απόγνωση, οργή και αντίδραση ή όπως ειπώθηκε όταν η ιδιωτική δυστυχία κοινωνείται γίνεται αδικία. Μετρώντας τραυματίες που έχουν χάσει τα μάτια τους από πλαστικές σφαίρες που ρίχνονται με ευθείες βολές, νεκρούς από τις συγκρούσεις και πάνω από 10.000 διωκόμενους, τα κίτρινα γιλέκα δεν γύρισαν σπίτι τους, δεν υπέκυψαν. Εμφανίστηκαν τα μαύρα γιλέκα, τα οποία στάθηκαν δίπλα στους μετανάστες που διώχνονταν και ενίσχυσαν με αντιφασιστικά – αντιρατσιστικά στοιχεία το κίνημα. Την κουβέντα μας εμπλούτισε ο καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας, Μιχάλης Λιανός, ο οποίος συνέδεσε και τα κίτρινα γιλέκα με το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού υπογραμμίζοντας σαφώς τις αντιθέσεις τους.

Η επόμενη μέρα βρίσκει τους ανθρώπους του δεκαημέρου αντιμέτωπους με μια εγχώρια δύσκολη πραγματικότητα και δεν είναι άλλη από το μεταναστευτικό, το οποίο θα προσπαθήσουν να αναδείξουν η Αντιφασιστική Κίνηση Σάμου και η συλλογικότητα Stop War On Migrants.

Συνέλευση 10ήμερου Αγώνα και Ελευθερίας – Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας

Παρακολουθώντας την όλη εκδήλωση και την πλούσια συζήτηση που ακολούθησε αποκομίσαμε τα παρακάτω:

Στον συγκεντρωτισμό της εξουσίας απαντάνε οι διασκορπισμένοι μπλοκάροντας την κανονικότητα

Στην αρχή της εκδήλωσης η σκηνοθέτης Ηρώ Σιαφλιάκη και η μοντέρ Μπονίτα Παπαστάθη (αμφότερες ζούν και δραστηριοποιούνται στο Παρίσι) αναφέρθηκαν στην πορεία των Κίτρινων Γιλέκων, τα οποία όπως είπαν δεν προέβλεψε κανένας. Παρουσίασαν σε βίντεο μαρτυρίες συμμετεχόντων, που περιέγραψαν την κατάσταση μέσα στην οποία εκδηλώθηκαν οι κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων, που σήμερα έχουν φθάσει τα 80 Σάββατα. Όλο το σκηνικό κανονικότητας αίρεται και έτσι δηλώνουν ότι πλέον υπάρχουν. Μια εμπειρική πολιτική πέραν της ιδεολογίας, με ριζοσπαστική άρνηση της όποιας αντιπροσώπευσης. Με το κίτρινο ρίχνουν φως στην οργή, που δεν ενδιαφέρει να εξαργυρωθεί. Στον συγκεντρωτισμό της εξουσίας τώρα έρχονται οι διασκορπισμένοι και καταλαμβάνουν – μπλοκάρουν δημόσιους χώρους και δη κομβικούς όπως είναι οι οδικοί κόμβοι. Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί πέντε συνελεύσεις των συνελεύσεων, με την 6η να εκκρεμή λόγω πανδημίας, κάτι που προγραμματίζεται να γίνει τον Σεπτέμβριο στο Παρίσι.

Ένας κοινωνικοπολιτικός πειραματισμός σε αναζήτηση εναλλακτικών μοντέλων στη βάση αμεσοδημοκρατικών πολιτικών.

Στη συνέχεια, με διαδικτυακή σύνεση με το Παρίσι, δόθηκε ο λόγος στον καθηγητή κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Rouen Μιχάλη Λιανός, ο οποίος έκανε μία συνολική ανάλυση της εμφάνισης, πορείας και δράσης των Κίτρινων Γιλέκων, με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά τους, αλλά και τις αντιφάσεις ή το ζητούμενο της συνέχειας μετά την πανδημία. Δεν είναι οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, αλλά αυτό που αποκαλούμε λαός, οι μικροαστοί που έχουν μεν εργασία αλλά δεν είναι ικανοποιημένοι. Θέλησαν να μιλήσουν για τα προβλήματά τους, αρχίζοντας από τις οικονομικές διεκδικήσεις, χωρίς να μιλάνε για αναδιανομή του εισοδήματος αλλά εξισορρόπηση. Είναι άνθρωποι της εργασίας και δεν την θέτουν στο επίκεντρο της αμφισβήτησής τους. Μιλάνε για λιγότερη ανάπτυξη και περισσότερη οικολογία.

Στην πορεία εμφανίστηκαν τα πολιτικά χαρακτηριστικά τους. Έχουν κατανοήσει ότι το σύστημα ό,τι είχε να δώσει το έδωσε και τώρα πρέπει να αλλάξει. Γι αυτό πέρασαν στην αμφισβήτηση της πολιτικής και των πολιτειακών θεσμών. Ζητούν ρόλο ενεργό πλέον, αμφισβητώντας το κυρίαρχο μοντέλο, με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και τα πολιτικά κόμματα. Προτάσσουν τη βιωματική πολιτική ως πυξίδα προς πολιτικές λύσεις. Ένα κίνημα σε εξέλιξη που θα χρειαστεί χρόνο. Ένας κοινωνικοπολιτικός πειραματισμός σε αναζήτηση εναλλακτικών μοντέλων, στη βάση αμεσοδημοκρατικών πολιτικών. Ζητούμενο είναι μία ολιστική πολιτική, στηριζόμενη στην κοινωνικοποικιλότητα.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29/7

18.00: Η νέα φάση του πολέμου κατά των μεταναστ(ρι)ών – μεταναστευτικοί αγώνες για ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Αντιφασιστική κίνηση Σάμου / Stop War On Migrants

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΕΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ:

Άρχισε το 10ήμερο αγώνα και ελευθερίας στο δάσος των Σκουριών 24/7 – 2/8

Μοιραστείτε το άρθρο