Εκδήλωση παρουσίασης της διεθνιστικής Κίνησης Antiwar – Πορεία την Παρασκευή 17/7 από το άγαλμα Βενιζέλου

Στις κοινότητες αλληλεγγύης ενάντια στη βαρβαρότητα ανθίζουν οι ζωές μας.

Με βάση τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις, με το κράτος να εντείνει την επίθεση στον εσωτερικό  αλλά και στον εξωτερικό εχθρό, η ανάγκη για δημιουργία μιάς αντιπολεμικής – διεθνικιστικής και αλληλέγγυας κίνησης στην πόλη μας ήταν επιτακτική. Αυτό τόνισαν τα μέλη της νεοσύστατης Διεθνιστικής  Κίνησης Antiwar στην Θεσσαλονίκη, σε μία ενδιαφέρουσα πρώτη εκδήλωση στο πάρκο μπροστά στο ΕΚΘ Τρίτη 19:00, όπου έκανε την αυτοπαρουσίασή της, με μέλη της να αναπτύσσουν την πορεία και το πολιτικό πλαίσιο συγκρότησή της.

Διαβλέποντας την απουσία μίας αντιπολεμικής κίνησης στην Θεσσαλονίκη, άρχισαν οι σχετικές συζητήσεις από τον Μάρτιο και κατέληξαν σήμερα σε αυτήν, ως αναγκαιότητα. Καθώς μετά το ξέσπασμα της κρίσης  του 2008 και την ενσωμάτωση των αγώνων από τα κάτω, τα κράτη και μέσα σε αυτό το  ελληνικό, επανεξορμούν τόσο στο εξωτερικό όσο στο εσωτερικό, εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο οξύτερων ταξικών και ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Όπως είπαν οι ομιλητές: Παγκοσμίως βιώνουμε μια διαρκή κατάσταση πολέμου εναντίον εργαζομένων, καταπιεσμένων, αποκλεισμένων, μεταναστ(ρι)ών –  ένα νέο κοινωνικό πόλεμο. Ενώ σε μας ένας διακρατικός πόλεμος θα  ήταν ολέθριος και πρέπει να τον σαμποτάρουμε. Γι αυτό και η κίνησή μας κινείται κατά εθνικισμού, φασισμού, μιλιταρισμού. Στον πλεονάζοντα πληθυσμό βλέπουμε ένα σύνθετο επαναστατικό υποκείμενο, γι αυτό και  στόχευσή μας προς πολυεθνικές ταξικές κοινότητες.

Χαρακτηριστικά στην μπροσούρα που κυκλοφορούν αναφέρουν: Από  την Ελλάδα μέχρι την Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα, τα κράτη οχυρώνονται με περισσότερο στρατό, αστυνομία, αντιτρομοκρατικό πλαίσιο απέναντι στους πληθυσμούς τους. Τα κρατικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν εξαπλωθεί και εδραιώσει  την κυριαρχία τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πλέον απογυμνώνονται ως αυτό που πάντοτε ήταν: Πόλεμος ενάντια σε εργαζόμενους/ες, μετανάστ(ρι)ες, καταπιεσμένους, κινήματα.

Όμως εκτός από την ιστορία και την εξέλιξη της κυριαρχίας κράτους και κεφάλαιου πάνω στα σώματά μας έχουμε και την αντι-ιστορία των καταπιεσμένων, των αγώνων τους, των αναγκών και επιθυμιών τους. Πολύμορφοι αγώνες που είναι δεμένοι με τις προσωπικές και συλλογικές αφηγήσεις των καταπιεσμένων. Όπως επισημαίνουν καταλήγοντας στη μπροσούρα: Ο μόνος δρόμος για την κοινωνική χειραφέτηση είναι η σύνδεση και ο κοινός αγώνας εργαζομένων, καταπιεσμένων, μεταναστ(ρι)ών,  όσων πλεονάζουν μέσα στην καπιταλιστική κανονικότητα, όσων  ασφυκτιούν στο περιβάλλον τάξης και  ασφάλειας. Στις κοινότητες αλληλεγγύης ενάντια στη βαρβαρότητα ανθίζουν οι ζωές μας.

ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΜΠΡΟΣΟΥΡΑ

-Ο καπιταλισμός βρίσκεται σε κρίση – εξεγέρσεις, κορονοϊός

-Ο νέος κοινωνικός πόλεμος – πολεμικά δόγματα, επιχειρηματικό  κράτος άμυνας / ασφάλειας και έκτακτη ανάγκη, στρατιωτική μηχανή.

-Η Ελλάδα πολεμάει το νέο  αντιπολεμικό κίνημα – κυρίαρχο έθνος – κράτος, κεφάλαιο, η εθνική στρατηγική, Ελλάδα και Τουρκία, ΕΕ και ΝΑΤΟ, πολεμική επιχείρηση κατά μεταναστ(ρι)ών.

-Διεθνικιστική κίνηση antiwar – σύνδεση με εργατικό, παρέμβαση στο στρατό και στήριξη ολικών αρνητών στράτευσης, μετανάστ(ρι)ες, παιδεία, έμφυλο, μη πασιφιστικός χαρακτήρας, αντι-νατοϊκός χαρακτήρας, ενάντια ορισμό ΑΟΖ και επέκταση χωρικών υδάτων, διεθνικιστικός χαρακτήρας.

Ο τίτλος της μπροσούρας: Bring the war at home! προέρχεται από σύνθημα του αμερικανικού αντιπολεμικού κινήματος τη δεκαετία ’60 και ’70. Να μετατρέψουμε τον πόλεμο ενάντια στον εξωτερικό εχθρό σε πόλεμο ενάντια στον πραγματικό εχθρό εχθρό, στο καπιταλιστικό σύστημα  στην ίδια μας τη χώρα…

Τα μέλη της ANTIWAR κάλεσαν σε συμμετοχή στην πορεία την Παρασκευή στις 11:00 από το άγαλμα Βενιζέλου – παράλληλα με αντίστοιχη στο Μοναστηράκι, Αθήνα.

Μοιραστείτε το άρθρο