Κινητοποίηση φοιτητών στην πρυτανεία ΑΠΘ ενάντια στη δημιουργία ξενόγλωσσου προπτυχιακού στην Ιατρική Σχολή με δίδακτρα!

Κινητοποίηση των φοιτητών σήμερα το πρωί στις 11 στην πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ενάντια στη δημιουργία ξενόγλωσσου προπτυχιακού με δίδακτρα στο τμήμα της Ιατρικής ΑΠΘ. Στο κτίριο κρεμάστηκε ένα πανό όπου αναγράφεται η λέξη «Πωλείται». Με τον τρόπο αυτό οι φοιτητές έδειξαν πως δίδακτρα στα προπτυχιακά δεν θα γίνουν δεκτά ποτέ και πουθενά και πως η δημόσια εκπαίδευση θα είναι πάντα ένα αίτημα της κοινωνίας!

Οι φοιτητές υπενθύμισαν στον εκπρόσωπο των πρυτανικών αρχών Ανδρέα Γιαννακουδάκη πως η ίδρυση αυτού του τμήματος αποτελεί παράβαση του άρθρου 16 για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και εξέφρασαν τις διαφωνίες τους για το σχέδιο ίδρυσης ξενόγλωσσου τμήματος και την ενδεχόμενη είσοδο και Ελλήνων σ’ αυτό, «ώστε να έχουν τα παιδιά διεξόδους στο εξωτερικό», όπως δήλωνε ο ίδιος προς υπεράσπιση του σχεδίου.

Οι πρυτανικές αρχές δεν πήραν περαιτέρω θέση και δεν έδωσαν καμία απάντηση, καθώς ήδη έχουν δρομολογήσει την ίδρυση του τμήματος, και για μία ακόμη φορά αδιαφόρησαν για τα αιτήματα των φοιτητών.

Ενδεικτικά παρατίθεται η  ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτονικής:

Από την αρχή της χρονιάς η κυβέρνηση ΝΔ θέτει ως βασικό στόχο το προχώρημα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης με βασικούς κόμβους την περαιτέρω εντατικοποίηση της καθημερινότητας μαθητών και φοιτητών, τοποθετώντας τους σε ένα πλήρως ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δεν θα μπορούν να σηκώσουν κεφάλι, ενώ παράλληλα επιτίθεται στα πτυχία ως συλλογική επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων. Παράλληλα φαίνονται τα πρώτα ψήγματα της επίθεσης στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Σε μια προσπάθεια εναρμόνισης των πτυχίων με την υπάρχουσα κατάσταση στην αγορά εργασίας, η οποία έχει ως κυρίαρχα χαρακτηριστικά την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, αποτελεί βασικό στόχο η αποδυνάμωσή τους, οδηγώντας στο να μην αποτελούν μοναδική προϋπόθεση για δουλειά και το διαβατήριο των αποφοίτων για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Η αποδυνάμωση των πτυχίων μεταφράζεται σε μια προσπάθεια απόσπασης επαγγελματικών δικαιωμάτων και μετακύλισής τους σε επόμενους κύκλους σπουδών και στην προσπάθεια δημιουργίας νέων προγραμμάτων σπουδών μέσα στις σχολές που θα τρέχουν παράλληλα με τα ήδη υπάρχοντα και θα οδηγούν στον κατακερματισμό των αποφοίτων, με αποτέλεσμα τα πτυχία τους να μην ανταποκρίνονται στην ίδια θέση στην αγορά εργασίας.

Τη στιγμή που η ηλεκτρονική εξεταστική δείχνει καθημερινά το μέγεθος της αποτυχίας της, με τα συνεχή προβλήματα που εμφανίζονται (φαινόμενα καθηγητικής αυθαιρεσίας, τεχνικά προβλήματα κλπ.), και που ο πρύτανης κρύβεται από τους φοιτητ(ρι)ές που έρχονται να διαμαρτυρηθούν, δεν έχασαν στιγμή και με το που ψηφίστηκε ο νόμος απευθείας άρχισαν να ετοιμάζουν το ξενόγλωσσο προπτυχιακό. Για μια ακόμα φορά η πρυτανεία Παπαϊωάννου λειτουργεί ως το δεξί χέρι της κυβέρνησης για να προχωρήσει ανεμπόδιστα η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στις κατευθύνσεις ΕΕ-ΟΟΣΑ μέσω της διαδικασίας Μπολόνια.

Το τελευταίο νομοσχέδιο, που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για το προχώρημα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, κινείται ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση περιγράφοντας τη δημιουργία παράλληλων ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών. Σε αυτήν τη βάση, το Υπουργείο χρησιμοποιεί τις αξιολογήσεις που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι ως βασικό μοχλό πίεσης προς τα Ιδρύματα, έτσι ώστε να εναρμονιστούν με τις κατευθύνσεις που θέτει και να τις εφαρμόσουν μέσα στα πανεπιστήμια. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η ίδρυση παράλληλου προγράμματος σπουδών στο τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, το οποίο αποτελεί τομή για την ισχύ και την αξία των πτυχίων, καθώς οδηγεί στο να αποτελούν ένα ακόμα πιστοποιητικό στον ατομικό φάκελο προσόντων που καλείται να έχει ο κάθε φοιτητής και μετέπειτα απόφοιτος. Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεσπίζει δίδακτρα ύψους 17.000 ευρώ το χρόνο, αποτελώντας μια χυδαία επίθεση στο λαϊκό κεκτημένο της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Βρήκαν επιτέλους τον τρόπο να “παρακάμψουν”, δηλαδή σταδιακά να καταργήσουν στην πράξη, το άρθρο 16 του συντάγματος που μεταξύ άλλων απαγορεύει και τα δίδακτρα! Τα δίδακτρα για τους εκτός ΕΕ είναι μόνο η αρχή, γιατί παρέχουν ξεκάθαρα το νομικό δεδικασμένο για δίδακτρα σε οποιοδήποτε άλλο προπτυχιακό. Έτσι θα προστεθεί ένα ακόμα φίλτρο αποκλεισμού στην εκπαίδευση, την ώρα που ήδη πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά για νοίκι, ρεύμα, νερό, φαΐ, αναλώσιμα  εξαιτίας της υποβάθμισης της φοιτητικής μέριμνας, της υποχρηματοδότησης της δημόσιας-δωρεάν εκπαίδευσης.

Η κίνηση αυτή, που στοχεύει στη διάλυση των πτυχίων μας και της επαγγελματικής μας προοπτικής, δεν θα μείνει αναπάντητη. Οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία οποιασδήποτε τέτοιας δομής μέσα στις σχολές!

Διεκδικούμε:

-Δίδακτρα ποτέ και πουθενά. Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Δημόσια-δωρεάν εκπαίδευση για όλους-ες.

-Όχι στην πολιτική της αυτοχρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

-Να μπλοκάρουμε την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΟΣΑ.

-Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα σε αυτό. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά.

-Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση της ελαστικής και της μαύρης εργασίας. Μαζικές προσλήψεις στην παιδεία και την υγεία.

Μοιραστείτε το άρθρο