Διαμαρτυρία κατά της καύσης απορριμμάτων, Λευκός Πύργος, Πέμπτη βράδυ ΦΩΤΟς…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΨΙΝΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ: ΑΝΥΠΑΚΟΗ (ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΜΕΝΕΜΕΝΗ), ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ (ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ), ΜΕΤΩΠΟ ΡΗΞΗΣ ΑΝΤΡΟΠΗΣ (ΘΕΡΜΗ), ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ-ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ (θΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ), ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ενάντια στην καύση απορριμμάτων

H Θεσσαλονίκη θέλει ν’ ανασάνει – ΟΧΙ στην καύση απορριμμάτων

 Στο όνομα της «προστασίας» του περιβάλλοντος και κάνοντας την κρίση ευκαιρία, προωθούνται τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα: από τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζιδάκη μέχρι την καύση απορριμμάτων στο Βόλο και από την καταστροφή των βουνών μας με τα γιγαντιαία βιομηχανικού τύπου αιολικά ως την επέκταση και αδειοδότηση νέας μονάδας της ELPEDISON (θυγατρική των ΕΛΠΕ) που ρυπαίνει τη Δυτική Θεσ/νίκη. Κυρίαρχη θέση σ’ αυτή την πολιτική έχει το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων, στο οποίο η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης και σε αντίθεση με κάθε σύγχρονη αντίληψη, προωθεί τη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και την καύση απορριμμάτων.

Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και την Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας, αλλά και με την ανοχή των Δήμων, προωθούν ένα σχέδιο που, στο όνομα της πραγματικής ανάγκης για μείωση του όγκου των απορριμμάτων που θάβονται, υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο διαδικασίες φιλικές προς το περιβάλλον, όπως η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση κ.ά., με μοναδικό στόχο τελικά την εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων της «βιομηχανίας των απορριμμάτων».

Ήδη από το καλοκαίρι του 2019 ξεκίνησαν οι διαδικασίες δημιουργίας της Μ.Ε.Α. Ανατ. Τομέα στον Αγ. Αντώνιο της Θέρμης για την επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων και την παραγωγή SRF-RDF (πλαστικό, χαρτί, αποξηραμένα οργανικά, κ.ά.), απορριματογενές δηλ. καύσιμο που για λόγους μείωσης του ενεργειακού κόστους επιζητούν η ΑΓΕΤ-Lafarge στο Βόλο, η «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία, η «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» στη Σίνδο και γενικά ενεργοβόρες βιομηχανίες, αδιαφορώντας για τους κινδύνους στην υγεία των κατοίκων  από την παραγωγή διοξινών, φουρανίων και άλλων προϊόντων της καύσης.

Παρά τις αντιδράσεις, στις 3 Ιουνίου ανακοίνωσαν επίσημα την χωροθέτηση και της νέας, γιγάντιας Μ.Ε.Α. Δυτ. Τομέα Θεσσαλονίκης στη Μαυροράχη Λαγκαδά, σε απόσταση αναπνοής από τον ΧΥΤΑ που ήδη έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην περιοχή και στο υδάτινο σύστημα των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης. Και σε αυτήν τη ΜΕΑ προβλέπεται η παραγωγή SRF-RDF, ενώ μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας Μονάδας Επεξεργασίας Βιο-Αποβλήτων  (Μ.Ε.Β.Α.) αλλά και «μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης», δηλ. καύσης απορριμμάτων.

Και στις 12 Ιουνίου, αγνοώντας και πάλι την καθολική κοινωνική εναντίωση, το Υπουργείο «Περιβάλλοντος» (Υ.Π.ΕΝ.) ανακοίνωσε την τροποποίηση των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) επιτρέποντας την καύση απορριμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία και περιγελώντας μας, αφού χαρακτηρίζει το SRF-RDF «εναλλακτικό καύσιμο» (για το οποίο οι βιομηχανίες που το καίνε θα επιδοτούνται κιόλας) και το πνίξιμο από τις διοξίνες και τα φουράνια ως δράση φιλική προς το περιβάλλον!

Για το ΥΠΕΝ μικρή σημασία φαίνεται πως έχουν οι επιστημονικές μελέτες (π.χ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας) που αποδεικνύουν τις βλαβερές συνέπειες της καύσης απορριμμάτων στην υγεία και τη ζωή των κατοίκων. Μικρή σημασία έχει επίσης ότι η διαχείριση σε τεράστιες μονάδες επεξεργασίας και εργοστάσια καύσης είναι ξεπερασμένη, γιατί  είναι 3 φορές πιο ακριβή και δημιουργεί 4 φορές λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με την οικολογική διαχείριση. Ελάχιστη σημασία έχουν οι πολύχρονοι αγώνες των κατοίκων του Βόλου ενάντια στην καύση από την ΑΓΕΤ. Καμιά σημασία δεν έχει ακόμη ότι το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή, στην ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά Ευκαρπία, ούτε τα περιβαλλοντικό κόστος για τον Αγ. Αντωνίο και τη Μαυροράχη. Για το ΥΠΕΝ το μόνο που έχει σημασία είναι η προώθηση της καύσης απορριμμάτων, στοχεύοντας αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

To Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντ. Μακεδονίας και τα Δημοτικά Συμβούλια της πόλης οφείλουν να πάρουν θέση και να ταχθούν με τη βούληση της κοινωνικής πλειοψηφίας, κόντρα στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Nα εναντιωθούν έμπρακτα στην καύση απορριμμάτων και την αδειοδότηση του «ΤΙΤΑΝ» καθώς και τη δημιουργία των άμεσα σχετιζόμενων ΜΕΑ Αγ. Αντωνίου και Μαυροράχης. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία και τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε να επενδυθούν σε αποκεντρωμένα, τοπικά, μικρού μεγέθους έργα διαχείρισης απορριμμάτων που θα καλυτερεύουν την ποιότητα ζωής και θα προστατεύουν το περιβάλλον, υλοποιώντας τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων, που οι ίδιοι σχεδίασαν πριν μερικά χρόνια.

Η καύση απορριμμάτων (SRFRDF) δεν μπορεί με κανένα τρόπο να γίνει αποδεκτή, όπου και από όποιον κι αν γίνεται, γιατί απειλεί την υγεία των πολιτών, καταστρέφει το περιβάλλον και  φτωχοποιεί ακόμη περισσότερο τον λαό, που τελικά θα κληθεί να πληρώσει τα αυξημένα κόστη κατασκευής και λειτουργίας αυτών των μονάδων. Πολύ δε περισσότερο όταν ανατίθεται σε ιδιωτικά συμφέροντα που στοχεύουν μόνο στην αύξηση των κερδών τους. Δεν μπορεί παραπέρα να θεωρηθεί ως μέθοδος φιλική στο περιβάλλον, ούτε καν φιλικότερη από την ταφή.

Ως ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ενάντια στην καύση απορριμμάτων θεωρούμε ότι η μόνη πραγματική απάντηση στο πρόβλημα των απορριμμάτων είναι ν’ αλλάξουμε τη γενεσιουργό αιτία της τεράστιας αύξησης του όγκου των απορριμμάτων τις τελευταίες δεκαετίες, την επιδίωξη δηλαδή μεγαλύτερου κέρδους για τους καπιταλιστές μέσα από την υπερκατανάλωση, την παραγωγή προϊόντων μιας χρήσης, την υπερβολική χρήση συσκευασιών κ.ά.

Σήμερα απαιτείται άμεσα η μείωση του όγκου των απορριμμάτων (με δραστικό περιορισμό των συσκευασιών) και ταυτόχρονη εξοικονόμηση φυσικών και ενεργειακών πόρων, και στη συνέχεια μια άλλου τύπου διαχείριση με εφαρμογή της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης, της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.

Η πρόοδος της τεχνολογίας και η σύγχρονη επιστημονική γνώση παρέχουν τη δυνατότητα για ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, με δημόσιο χαρακτήρα, δημοκρατικό κοινωνικό σχεδιασμό και ενεργή συμμετοχή των πολιτών, που θα λειτουργεί με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας κι όχι τις «μπίζνες» και τα κέρδη των εργολάβων της «βιομηχανίας των απορριμμάτων» και θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση των ανταποδοτικών τελών, νέες θέσεις μόνιμης εργασίας και την υγεία όλων μας.

Όλα αυτά όμως μπορούν να επιβληθούν μόνο μέσα από μαζικούς κοινωνικούς αγώνες. Σήμερα παρά ποτέ είναι αναγκαίο ένα κίνημα που θα συγκρουστεί με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στην καταστροφική διαχείριση των απορριμμάτων και θα επιβάλει μια άλλη διαχείριση και πραγματική λύση στο πρόβλημα, φιλική στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Καλούμε όλους τους κατοίκους της πόλης, τα σωματεία και τις κοινωνικοπολιτικές συλλογικότητες, χωρίς αυταπάτες για τον ρόλο και τις επιδιώξεις νυν και πρώην κυβερνητικών και τοπικών παραγόντων και ξεπερνώντας απόψεις που θέλουν μόνο να μεταφέρουν το πρόβλημα σε άλλη περιοχή, να δηλώσουν την εναντίωσή τους στην καύση απορριμμάτων στο «ΤΙΤΑΝ» (και όπου αλλού σχεδιάζεται) και τη δημιουργία των ΜΕΑ στον Αγ. Αντώνιο και την Μαυροράχη και να συμμετάσχουν έμπρακτα στον αγώνα για να τους σταματήσουμε.

Μαζί με τους κατοίκους του Βόλου και συλλογικότητες ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή απ’ όλη τη χώρα, με μαζικό δυναμικό ανυποχώρητο αγώνα λέμε

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ