COOPENAIR FESTIVAL 3o Φεστιβάλ Συνεργατισμού, στο ανακτημένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ

Φεστιβάλ Συνεργατισμού – CoOpenAir Festival

Το φεστιβάλ συνεργατισμού δίνει για 3η συνεχόμενη χρονιά το παρόν στο ανακτημένο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ στις 9-10-11 Οκτωβρίου 2020. Στην αύξηση της καταστολής, στο ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών, στον περιορισμό των ελευθεριών, απαντάμε συλλογικά, συνεργατικά και χωρίς αφεντικά.

Τα εγχειρήματα που συνδιοργανώνουμε το CoOpenAir Festival πειραματιζόμαστε πάνω σε ένα διαφορετικό, από το κυρίαρχο, μοντέλο εργασίας-συνεργασίας. 

Λειτουργούμε με αντιιεραρχικές και αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις καταργώντας τη σχέση αφεντικού/υπαλλήλου, διευθυντή/διευθυνόμενου. Προσπαθούμε να μην εξαρτόμαστε από κρατικές ή ιδιωτικές επιχορηγήσεις, ώστε να διατηρούμε την αυτονομία μας. Φροντίζουμε ώστε τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρουμε να είναι χρήσιμα και ωφέλιμα για την κοινωνία. Προσδοκούμε τα οικοσυστήματα που χτίζουμε ανάμεσα στα συνεργατικα εγχειρήματα, τις κολεκτίβες, τους παραγωγούς, τις καλλιτεχνικές κολλεκτίβες και τον καθένα και την καθεμία από εμάς, να αποτελέσουν υπαρκτο παράδειγμα ενάντια στο κυρίαρχο καπιταλιστικό σύστημα και όχι απλά ένα μπάλωμα του.

Επειδή γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε μόνες/οι σε αυτόν τον κόσμο είμαστε  κομμάτι των κοινωνικών/εργατικών αγώνων στο δρόμο για μια πιο δίκαιη και ελεύθερη κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας, χωρίς εκμετάλλευση της εργασίας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Καλούμε συνεργατικά εγχειρήματα, συλλογικότητες και όσ@ στηρίζουν τον συνεργατισμό σε συμμετοχή και συνδιοργάνωση. Συνδιοργάνωση εννοούμε την συμμετοχή του εγχειρήματος/συλλογικότητας στις συνελεύσεις της συνδιοργάνωσης του φεστιβάλ, και τη συμμετοχή μελών σε ομάδες εργασίας του φεστιβάλ, ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε εγχειρήματος .

Ο τρόπος συνδιοργάνωσης συνοψίζεται επιγραμματικά στα παρακάτω:

  • Υπάρχουν 5 ομάδες εργασίας (οικονομικού, επικοινωνίας, logistics, πολιτικού, προγράμματος) που δρουν προπαρασκευαστικά, αλλά και κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, και αποφασίζουν μέσα από τις συνελεύσεις τους.
  • Οι εργασίες των ομάδων συντονίζονται μέσω ενός Συντονιστικού στο οποίο συμμετέχει ένας συντονιστής από κάθε ομάδα.
  • Το Συντονιστικό αναφέρεται στη συνέλευση του Φεστιβάλ.

Σημειώνεται πως οι συνελεύσεις γίνονται και διαδικτυακά.

Καλούμε όσα εγχειρήματα/συλλογικότητες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, να το δηλώσουν στο  [email protected] μέχρι τις 6/7/20, καθώς την ίδια μέρα στις 18:00 θα γίνει η επόμενη συνέλευση του Φεστιβάλ, όπου θα συζητηθεί ο τρόπος που θα συνεχίσουμε.

3ο CoopenAir Festival

Εργοστάσιο ΒΙΟ.ΜΕ.
e-mail: [email protected]

 Φεστιβάλ Συνεργατισμού CoOpenAir Festival

«Ο καλύτερος τρόπος για να πεις κάτι, είναι να το κάνεις»

Jose Marti

Μοιραστείτε το άρθρο