Ελλάδα και Τουρκία έκαναν μπαλάκι τους πρόσφυγες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Επί 12 ώρες θαλασσοδέρνονταν 27 προσφυγόπουλα και άλλοι 40 πρόσφυγες μεταξύ Μυτιλήνης και Δικελί

Του Νίκου Μανάβη

Τετάρτη 17 Ιουνίου, 10.30 το πρωί, έρχεται μήνυμα που λέει πως μια βάρκα με πρόσφυγες θα προσεγγίσει τις ακτές της Λέσβου, στο ύψος της Βαρειάς (προάστιο της Μυτιλήνης). Η πληροφορία λέει ότι σκάφη του Λιμενικού παρεμποδίζουν την έλευση των προσφύγων στις ελληνικές ακτές. Ένα ακόμη push back βρίσκεται σε εξέλιξη. Από την 1η Μαρτίου επίσημα οι ελληνικές λιμενικές αρχές δήλωσαν πως έχουν εντολή από την κυβέρνηση να αποτρέπουν την είσοδο σε όποιο σκάφος με πρόσφυγες προσπαθεί να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Διάσωση πραγματοποιούν μόνο στην περίπτωση που οι ζωές των προσφύγων βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

Την ίδια ώρα, όσοι ζουν στα νότια προάστια της Μυτιλήνης βλέπουν ταχύπλοα του Λιμενικού από τις ελληνικές και τις τουρκικές ακτές να σπεύδουν προς το σημείο που βρίσκεται η βάρκα. Βλέπουν δύο πολεμικά πλοία ένα μεγάλο και ένα μικρότερο. Το ένα εκ των δύο είναι ΝΑΤΟϊκό. Εδώ και πέντε χρόνια τα πλοία του ΝΑΤΟ παρακολουθούν και καταγράφουν ότι συμβαίνει στις ελληνικές ακτές και τα τουρκικά παράλια καθημερινά, 24 ώρες το 24ώρο. Είναι ακόμη ένας μπιγκ μπράδερ που τον έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Μέσα σε λίγη ώρα μια σκακιέρα έχει δημιουργηθεί μεσοπέλαγα. Πολεμικά πλοία, πλοία του Λιμενικού και η βάρκα με τους πρόσφυγες είναι τα πιόνια της σκακιέρας. Κάποια είναι κοντά στην βάρκα κάποια άλλα είναι πιο μακριά και παρατηρούν. Όλα τα σκάφη αλλάζουν θέσεις συνεχώς. Οι κινήσεις στην σκακιέρα συνεχίζονται από τις 10.30 το πρωί ως τις 4.00 το απόγευμα περίπου. Όλες αυτές τις ώρες τα κυβερνητικά επιτελεία σε Αθήνα και Άγκυρα παίζουν γεωστρατηγικά παιχνίδια στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Λέσβου και Δικελί. Οι ζωές των 67 προσφύγων (20 γυναίκες και 27 παιδιά) που βρίσκονται πάνω στην βάρκα δεν έχουν καμία αξία. Τα σκάφη του τουρκικού Λιμενικού θέλουν η βάρκα με τους πρόσφυγες να φθάσει στις ελληνικές ακτές. Τα ελληνικά σκάφη αποτρέπουν με την παρουσία τους και με κάθε δυνατό τρόπο την προώθηση της βάρκας στις ελληνικές ακτές.

Λίγο μετά το μεσημέρι νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βάρκα έχει πάρει νερά κι ζωή των προσφύγων είναι σε κίνδυνο. Στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση οι 67 πρόσφυγες που βρίσκονταν στην βάρκα είναι αμελητέα ποσότητα. Στις ακτές νότια της Μυτιλήνης δεκάδες κάτοικοι της περιοχής κάνουν το μπάνιο τους και χαίρονται τον ήλιο. Λίγο πιο πάνω στο χωριό Ταξιάρχες οι θαμώνες του καφενείου παρακολουθούν αδιάφορα τις κινήσεις των πλοίων, κάποιος φωνάζει – σχεδόν ουρλιάζει – “ο Ερντογάν τους στέλνει για να μας κάνουν όλους μουσουλμάνους”.

Απόγευμα Τετάρτης, μετά τις 2.00, η βάρκα με τους πρόσφυγες, τα πολεμικά πλοία και τα πλοία των λιμενικών αρχών απομακρύνονται από τις ελληνικές ακτές και πηγαίνουν πιο κοντά στις τουρκικές ακτές. Μία ώρα αργότερα σκάφη του Λιμενικού από την ελληνική και την τουρκική πλευρά φεύγουν από το σημείο της έντασης. Είναι φανερό ότι δύο πλευρές συμφώνησαν οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στις τουρκικές ακτές. Αργά το απόγευμα αυτή η εξέλιξη θα επιβεβαιωθεί από τις τουρκικές αρχές. Η 12ωρη περιπέτεια των προσφύγων αυτή την φορά έληξε χωρίς θύματα.

Λίγο πριν λήξει η μίνι Ελληνοτουρκική αντιπαράθεση – περί τις 3.00 ως τις 4.00 το απόγευμα της Τετάρτης – δύο ζεύγη τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πέταξαν μερικές δεκάδες μίλια πιο νότια πάνω από ελληνικά νησιά (Οινούσες).

Πέμπτη πρωί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου δημοσιεύεται κοινή δήλωση των Δημάρχων Λέσβου, Χίου και Ανατολικής Σάμου, οι κ. Στρατής Κύτελης, Σταμάτης Κάρματζης και Γιώργος Στάντζος: «Αισθανόμαστε την ανάγκη να απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες, για ακόμα μία φορά, στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Ναυτικών Σταθμών και των Σωμάτων Ασφαλείας των νησιών μας για τις άοκνες σε υπερθετικό βαθμό θυσίες και προσπάθειές τους ως ακοίμητων φρουρών των συνόρων μας, στη θάλασσα, στη στεριά και στον αέρα, εδώ στην εσχατιά του Αιγαίου και της Ευρώπης».

Στα σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο αλλά και στην ίδια την ανακοίνωση των Δημάρχων δεν διευκρινίζεται για πιο λόγω βγήκε η ανακοίνωση. Άλλα όλοι οι νησιώτες καταλαβαίνουν τι συμβαίνει και πιο ήταν το γεγονός που την προκάλεσε.

Η δήλωση αυτή εκφράζει την λυσσασμένη τυφλή πίστη υπερσυντηρητικών και ακροδεξιών κύκλων πως οι πρόσφυγες είναι ο εχθρός, ακόμη κι αν είναι μικρά παιδιά, βρέφη, έγκυες γυναίκες, ανήμποροι υπερήλικες. Είναι ο εχθρός που πρέπει να εξοντωθεί.

Κι άλλοι πρόσφυγες

Άλλη μια βάρκα με 27 πρόσφυγες έφτασε στις ακτές της Λέσβου, στο ύψος τους αεροδρομίου, στις 7.30 το πρωί της Τετάρτης. Ως τις 5.00 το απόγευμα οι πρόσφυγες αυτοί παρέμεναν στην ακτή καθώς καμία αρμόδια υπηρεσία δεν τους είχε παραλάβει. Ούτε είχαν περάσει από τους αναγκαίους ιατρικούς ελέγχους για να ανευρεθεί αν κάποιος ήταν φορέας του covid -19.

Μοιραστείτε το άρθρο