ΓΙΑΤΡΟΣ: Η ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΛΕΞΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΧΑΝΙΩΝ «Ακούει η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου;»

Με την παρακάτω επιστολή του που δημοσιεύτηκε στις «Δικογραφίες», κρατούμενος από τις φυλακές Χανίων καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες κράτησης και την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης -με αποτέλεσμα  τέσσερις πρόσφατους θανάτους στη συγκεκριμένη φυλακή-, εκφράζοντας για μία ακόμα φορά την απελπισία και την αγωνία των κρατουμένων για την αδιαφορία και την αναλγησία των ιθυνόντων απέναντι στη ζωή και την υγεία των εγκλείστων. 

«Ακούει η γ,γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου;»

«Οι “Δικογραφίες” ούτε λογοκρίνουν, ούτε υιοθετούν επιστολές, απόψεις ή καταγγελίες. Τις δημοσιεύουν όμως αυτούσιες, όπως την επιστολή που ακολουθεί, την οποία λάβαμε από κρατούμενο των φυλακών Χανίων.  Και επειδή γίνεται και θα γίνεται λόγος για τα… επιτεύγματα της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, για την προβολή των δράσεων της οποίας ο ελληνικός λαός πλήρωσε περίπου 25 χιλιάρικα με απευθείας ανάθεση σε δημοσιογράφο-υποψήφια βουλευτή της ΝΔ, ΑΞΙΖΕΙ να διαβάσετε το γράμμα ενός απλού κρατούμενου.

29 Μαΐου 2020

“Είμαι κρατούμενος στις φυλακές Χανίων Κρήτης. Κλείνω 4 χρόνια σε αυτή τη φυλακή και σας αναφέρω, με δικιά μου ευθύνη και ξέρω ότι θα το πληρώσω ακριβά γι’ αυτά που θα σας πω. Λοιπόν η κατάσταση είναι τραγική, άθλια, δεν ξέρω αν υπάρχει ακριβής λέξη να το περιγράψω.

Πρώτον, σε ένα χώρο που πρέπει να είναι 30–40 άτομα το πολύ, είναι πάνω από 60–70 άτομα.

Δεύτερον, ξέρω ότι δεν φταίει η υπηρεσία, γιατί κι αυτοί εργαζόμενοι είναι και ό,τι διαταγή παίρνουν εκτελούν.

Λοιπόν θα σας μιλήσω συγκεκριμένα γι’ αυτή τη φυλακή που βρίσκομαι. Μέσα σε ένα μήνα χαθήκανε 4 άτομα. Η αιτία, έλλειψη γιατρού, τουλάχιστον για έναν που ήμουν παρών, μπροστά. Ήταν 33 χρονών παλικάρι…

Βαράγαμε τις πόρτες επί 30 λεπτά και δεν ερχότανε κανείς, μέχρι που ήρθανε μετά από 40 λεπτά περίπου και ξεψύχησε στην πόρτα, πριν καν βγει από τη φυλακή…

Η λέξη γιατρός εδώ σε αυτή τη φυλακή δεν λέγεται. Γιατί δεν υπάρχει. Και μία φορά την εβδομάδα, που έρχεται, ούτε καν εξυπηρετεί. Και δεν τη νοιάζει καθόλου αν ζεις ή αν πεθαίνεις.

Ξέρω σίγουρα ότι η συγκεκριμένη γιατρός δουλεύει σε δημόσιο νοσοκομείο, στα Χανιά. Έχει ιατρείο δικό της και ταυτόχρονα έρχεται μια φορά την εβδομάδα… Φάρμακα μηδέν. Ούτε ψυχιατρικά, ούτε παθολογικά. Το πιο βαρύ φάρμακο είναι το depon. Κι αυτό, για κάθε πόνο… Κεφάλι, στομάχι, πόδι, ό,τι και να είναι…

Μπορώ να πω πολλά.

Ο Θεός να μας φυλάει από την αρρώστια κορονοϊό, κουράγιο που λένε…

Αν πέσει έστω ένα κρούσμα, να το θυμάστε ότι μέσα σε μια εβδομάδα θα έχουμε 600 άτομα, οι μισοί θα βγούμε με φέρετρο και οι μισοί… σωληνωμένοι. Δεν έχετε ιδέα. Συγκεκριμένα, εδώ που βρίσκομαι, σε αυτή την πτέρυγα, το 80% των ανθρώπων είναι μεγάλοι και άρρωστοι, με προβλήματα υγείας και ψυχιατρικά.

Ακούστε και εμάς.

Δεν λέμε να βγούμε έξω, για ό,τι κάναμε να τιμωρηθούμε κι ας είναι και με το παραπάνω.

Αλλά είμαστε άνθρωποι. Και κάποιος μας περιμένει και μας…

Συγγνώμη εάν ενόχλησα.

Εύχομαι από καρδιάς ο Θεός να σας προσέχει”.

Πηγή: https://dikografies.blogspot.com

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

τηλ: 6977029964 / email: kratoymenoi@gmail.comwww.tokeli.gr