Οι κυβερνώντες τρέμουν τον κοινωνικό λόγο των δημόσιων χώρων

ΑΝΩ ΠΟΛΗ-ΚΥΨΕΛΗ-ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Οι κυβερνώντες απεχθάνονται το συναθροίζεσθαι σε δημόσιους χώρους και το ανεξέλεγκτο που μπορεί να προκύψει – μετά μάλιστα τη διπλή επίθεση που έχει δεχθεί η κοινωνία με την περαιτέρω φτωχοποίηση και την επιχείρηση καθολικού ελέγχου.

Η δυναμική παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων στις χθεσινές κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστολή στην πλατεία Καλλιθέας στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης (και προηγουμένως σε Κυψέλη και Αγία Παρασκευή στην Αθήνα) έδωσε την απάντηση στην αστυνομοκρατία και τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Ήχησαν στους δρόμους της πόλης τα συνθήματα για την υπεράσπιση του αυτονόητου δικαιώματος του συναθροίζεσθαι. Όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλη την πόλη και τη χώρα, στις τόσες πλατείες και τους ανοιχτούς χώρους.  

Αυτό είναι που δεν θέλουν οι της κρατικής-κυβερνητικής εξουσίας: να συγκεντρώνεται ο κόσμος σε δημόσιους χώρους. Και πολύ περισσότερο, κοινωνικοπολιτικά συγκεκριμένος κόσμος. Αυτός που δημιουργεί κοινότητες ανθρώπων, αυτοοργανώνεται, αναπτύσσει δίκτυα αλληλεγγύης και κινήματα αντίστασης. Δεν τους ενδιαφέρουν οι κλακαδόροι στην Ομόνοια και η φιέστα της οικογένειας Μητσοτάκη-Μπακογιάννη. Αλλά ο κόσμος τής (κάθε) πλατείας Καλλιθέας. Και παρά τις επιδιώξεις για προβοκάτσια, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε δεν ενέδωσε και υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να συναθροίζεται ελεύθερα σε δημόσιο χώρο (πόσο το μισούν οι ιέρειες του νεοφιλελευθερισμού και του ιδεολογικού πυρήνα του καπιταλισμού, του ιδιωτικού και ατομικού).

Αυτό που φοβούνται οι κυβερνώντες είναι η “σκοτεινή” ενέργεια που έχει συσσωρευτεί με τον εγκλεισμό, τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς, σε ένα περιβάλλον οικονομικής-εργασιακής αβεβαιότητας. Θέλουν τον κόσμο μαντρωμένο μέσα στους οίκους του εμπορεύματος και της κατανάλωσης, ελεγχόμενο κι αποκομμένο. Γι’ αυτό θα ανοίξουν τα μαγαζιά άρον άρον. Γιατί φοβούνται διαρκώς το… ανεξέλεγκτο πλήθος, υπάρχον και συνδιαλεγόμενο δημοσίως. Δεν ξέρουν πού μπορεί να τους βγάλει. Όταν μάλιστα -μετά τη δίμηνη καραντίνα και την απάτη της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό-εργασιακό επίπεδο- μέρα με τη μέρα διογκώνεται η δυσαρέσκεια και η αντίσταση, μπροστά στη διπλή επίθεση που έχει  δεχθεί ο κόσμος: της περαιτέρω φτωχοποίησης και του καθολικού ελέγχου.

Με τη νέα κανονικότητα που οι κυβερνώντες προσπαθούν να επιβάλουν διά της βίας, με αφορμή την υγειονομική κρίση που έχει ξεσπάσει, γίνεται ολοφάνερη η επιλογή της κυβέρνησης για μια αυταρχική πολιτική ακροδεξιού τύπου με την αστυνομία να προβαίνει σε άγριες επιχειρήσεις καταστολής υπαίθριων συναθροίσεων – πάντα επιλεκτικά. Στην Αγία Παρασκευή, την Κυψέλη, την Άνω Πόλη, έγινε ξεκάθαρο ότι πίσω από τα μέτρα για την πανδημία και τον κορονοϊό κρύβονται οι αιώνιοι ευσεβείς πόθοι όσων κυβερνούν για την πλήρη καθυπόταξη της κοινωνίας και τον έλεγχο της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Γι’ αυτό είναι σημαντικό που κινητοποιούνται όλο και περισσότερες δυνάμεις, αντιτασσόμενες σθεναρά στον νέο ολοκληρωτισμό.

Μπάμπης Μπίκας

Μοιραστείτε το άρθρο