Προπαγανδιστική στατιστική από κυβέρνηση και συστημικά ΜΜΕ

Του Γιάννη Γκλαρνέτατζη

Είδα στο διαδίκτυο ότι ο Σκάι και η κυβέρνηση έβγαλαν την Ελλάδα πρώτη σε αριθμό τεστ ανά κρούσμα κι ένιωσα… εθνικά υπερήφανος. Όχι για το γεγονός καθαυτό αλλά για την ικανότητα των κυβερνώντων και των «δημοσιογράφων» για δημιουργική στατιστική. Όλοι οι δείκτες έχουν τη σημασία τους, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ισχυρισμός του τηλεοπτικού σταθμού και της κυβέρνησης απλά δεν ισχύει. Παρακολουθώ καθημερινά τα νούμερα σχετικά με τον κορονοϊό με βάση την ιστοσελίδα worldometers και τα επεξεργάζομαι όσο (κι όταν) μπορώ, όπως ίσως έχουν δει όσες κι όσοι διαβάζουν το infolibre. Η κατάσταση λοιπόν στην Ευρώπη στις 6 Μαΐου (στην οποία αναφέρεται ο τηλεοπτικός σταθμός) έχει ως εξής:

Στην οθόνη του καναλιού βλέπουμε μια τιμή 32,9, ενώ από τα στοιχεία του Worldometers βρίσκουμε να είναι 32,7. Μικρό το κακό, μόνο που πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται άλλες έντεκα ευρωπαϊκές χώρες, άντε δέκα αν εξαιρέσουμε τα νησιά Φερόες, που δεν είναι κι ανεξάρτητο κράτος (παρότι έχουν εθνική ποδοσφαιρική ομάδα που μας έχει νικήσει και εντός έδρας το 2014). Ακόμη και αν περιοριστούμε στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας ξεπερνούν οκτώ.

Στις δε 11 Μαΐου, όπως είναι λογικό, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Τα σχετικά νούμερα φαίνονται παρακάτω:

 

Αυτά όσον αφορά την Ευρώπη. Στον κόσμο η Ελλάδα είναι στην 67η θέση στις 6 Μαΐου και στην 65η στις 11 Μαΐου.

Άλλο κάλπικες δημοσκοπήσεις, άλλο αριθμοί που μπορούν εύκολα να επιβεβαιωθούν. Αλλά μάλλον δεν τους νοιάζει καθόλου, απευθύνονται σε κοινό του τύπου «πίστευε και μη ερεύνα».

ΥΓ. Αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ΣΚΑΪ επαίρονται για την «υψηλή» τιμή της χώρας σ’ αυτό τον δείκτη, φαντάζομαι θα στείλουν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση Μαδούρο (που δεν αναγνωρίζουν), καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της 11ης Μαΐου, σ’ αυτόν τον τομέα η Βενεζουέλα έρχεται δεύτερη παγκοσμίως με 1.233 τεστ ανά κρούσμα!

Μοιραστείτε το άρθρο