1η MAH – ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  Οι διεκδικήσεις μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΕΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ Με συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων και νεολαίων πραγματοποιήθηκαν οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και πορείες σε πολλές πόλεις, σπάζοντας τις απαγορεύσεις ενάντια στο καθεστώς εξαίρεσης και βροντοφωνάζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν θα  πληρώσουν την κρίση του κορονοϊού. ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ-ΦΩΤΟ…

Ηχηρή ήταν στις συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά η παρουσία εργαζόμενων και νεολαίων, που πραγματοποίησαν μια δυναμική επιστροφή στους δρόμους του αγώνα, σπάζοντας τις κυβερνητικές ντιρεκτίβες φίμωσης και διατρανώνοντας ότι οι εργατικές διεκδικήσεις δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Συνδικάτα, πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες, μαζί με κοινωνικές συλλογικότητες, πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς και τον αντιεξουσιαστικό χώρο, προχώρησαν σήμερα σε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και πορείες σε πολλές πόλεις. Η φωνή τους ακούστηκε στην Αθήνα στα Χαυτεία, στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην πλατεία  Συντάγματος, ενώ στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα και στο άγαλμα Βενιζέλου. Σε Χαυτεία και Καμάρα, όπου καλούσαν κυρίως πρωτοβάθμια σωματεία και οργανώσεις της άκρας αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, καταγράφηκαν οι πιο μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες.

Η Πρωτομαγιά στην Αθήνα παρά τις κυβερνητικές απαγορεύσεις συγκέντρωσε χιλιάδες εργαζόμενων που συμμετείχαν σε περισσότερες από δύο πορείες. Η μία, που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΜΕ, συγκέντρωσε αρκετές χιλιάδες κόσμου στο Σύνταγμα, ενώ σ’ εκείνη των πρωτοβάθμιων σωματείων και δεκάδων άλλων σωματείων (μεταξύ των οποίων η ΠΕΝΕΝ) συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 2.500-3.000 άνθρωποι. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πολύ μεγάλο μέρος του ο κόσμος αυτός ήταν εργαζόμενοι που κατέβηκαν μόνοι τους στην πορεία διαδηλώνοντας ενάντια στην κυβέρνηση αυτή την ημέρα διεθνιστικής δράσης του παγκόσμιου προλεταριάτου.
Ο κόσμος της εργασίας δεν υποτάχθηκε, κατέβηκε με προσοχή στα θέματα υγείας αλλά κατέλυσε κάθε απαγορευτική κυβερνητική απόφαση.

Το μπλοκ εργατικών σωματείων, αριστερών (ανάμεσά τους Ανταρσυα – Ναρ, ΕΕΚ, κλπ.) και αναρχικών – κομμουνιστών, εργατικών συλλογικοτήτων και κινήσεων γειτονιάς κρατώντας αποστάσεις απλωνόταν σε χιλιόμετρα. Κυριαρχούσαν διεθνιστικά συνθήματα, ενάντια στα αφεντικά, τον καπιταλισμό και τους φασίστες.

Μεμονωμένες προσυγκεντρώσεις – πορείες έκαναν οι μ-λ οργανώσεις και η ΟΚΔΕ. Στο Μουσείο είχαν τόπο συγκέντρωσης το Μέρα 25 του Βαρουφάκη και η ΛΑΕ.

Επίσης, ξεχωριστή μοτοπορεία για τα εργατικά δικαιώματα έκανε το ΣΒΕΟΔ από το πεδίο του Άρεως με περισσότερες από 250 μηχανές, οι οποίες με σημαίες κινήθηκαν μέσω Αλεξάνδρας προς Παγκράτι και άλλες γειτονιές της Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη, μαζική και δυναμική ήταν η συγκέντρωση στην Καμάρα με πάνω από 1.000 συμμετέχοντες, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία από Εγνατία και Αριστοτέλους προς το μνημείο του εργάτη έξω από το ΕΚΘ. Ήταν κόσμος της άκρας αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού/αναρχικού χώρου. Διακρίναμε μπλόκα από:

Σωματεία και Εργατικές Συλλογικότητες, ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης ΒΙΟΜΕ, Ανταρσύα, ΚΚΕ μ-λ,  Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών, Μαθητική Αντίσταση,  Αγωνιστική Πρωτοβουλία Μισθωτών, ΜΛ ΚΚΕ, Αντιεξουσιαστική Κίνηση, Ταξική Πορεία, ΕΣΕ, Πρωτοβουλία Μουσικών Καλλιτεχνών, Α.Π.Ο-Ο.Σ.

Στο άγαλμα του Βενιζέλου συγκεντρώθηκε κόσμος ανταποκρινόμενος στα καλέσματα των ΟΚΔΕ, ΣΕΚ, ΑΡΙΣ, Συντονισμού για μία Διεθνιστική Αριστερά, ΛΑΕ, ΔΕΑ, ΑΡΑΣ, που επίσης κατέληξε στο ΕΚΘ. Ξεχωριστά κινήθηκε το ΠΑΜΕ.

Η σημερινή Πρωτομαγιά, εν μέσω πανδημίας και απαγορεύσεων, έδειξε ότι ο κόσμος της εργασίας και η νεολαία κινούνται στους δρόμους των αγώνων, με κύρια συνθήματα:

– Πρωτομαγιά στους δρόμους σπάμε τις απαγορεύσεις

– Σπάμε την απαγόρευση για να νικήσει ο δρόμος, όχι ο τρόμος

– Ενάντια στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης

– Σπάμε το  φόβο και τις απαγορεύσεις

– Ενάντια στο φόβο, στην καταστολή, στη θανατοπολιτική του κράτους

– Σπάμε τις απαγορεύσεις και τα μέτρα και κατεβαίνουμε στους δρόμους ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση και τη γενικευμένη καταστολή

– Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση του κορονοϊού

– Οι διεκδικήσεις μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα

– Τα εργατικά δικαιώματα πάνω από τα κέρδη τους

– Κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη

– Κοινωνική αυτοοργάνωση, ταξική αλληλεγγύη

– Πόλεμο σε κράτος και καπιταλισμό

– Πυκνώνουμε τις γραμμές του ακηδεμόνευτου ταξικού συνδικαλισμού βάσης

– Δομές αλληλοβοήθειας και αντίστασης παντού.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ  ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ 

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ! Σπάνε την καραντίνα των εργασιακών δικαιωμάτων

Μοιραστείτε το άρθρο