Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος ΕΝΙΘ: “Απαιτούμε μόνιμες προσλήψεις και επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας”

Συνέντευξη στον Στέλιο Νικητόπουλο

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, όλες οι Ενώσεις, όπως και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) μαζί με σωματεία εργαζομένων, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, οργανώσεις και συλλογικότητες, υπερασπίζονται το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή. Η σημερινή παγκόσμια ημέρα για την υγεία συμπίπτει με μια εκτεταμένη και επικίνδυνη υγειονομική κρίση και αποτελεί πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία του λαού. Μιλήσαμε με την πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και ακτινοδιαγνώστρια του νοσοκομείου “Γεννηματάς”, Δάφνη Κατσίμπα.

Κυρία Κατσίμπα, πανελλαδική ημέρα δράσης σήμερα για την υγεία…

Σήμερα αναδεικνύονται όσο ποτέ άλλοτε οι, καταστροφικές για το δημόσιο σύστημα υγείας και κατά συνέπεια εγκληματικές για το λαό, συνέπειες της πολιτικής συρρίκνωσης των υπηρεσιών της Δημόσιας Υγείας που ασκήθηκε και ασκείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, στο όνομα του περιορισμού του δημοσιονομικού κόστους, των πλεονασμάτων και της απρόσκοπτης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση ασκεί μια καθαρά επικοινωνιακή πολιτική, με ψέματα και παραπλανητικές πληροφορίες για δήθεν “οχυρωμένο δημόσιο σύστημα υγείας”, ενώ αρνείται να καλύψει τα κενά στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας με προσωπικό, πόσο μάλλον να τις ενισχύσει επιπλέον λόγω των αναγκών που προκύπτουν στo πλαίσιo της πανδημίας. Aρνείται να αναπτύξει, να στελεχώσει και να εξοπλίσει τα απαραίτητα, τουλάχιστον για τις πάγιες ανάγκες, κρεβάτια ΜΕΘ, όταν μάλιστα οι ΜΕΘ είναι το πεδίο όπου κρίνεται η θνησιμότητα των νοσούντων από κορονοϊό, αλλά και από άλλα σοβαρά νοσήματα. Παρά τις ανακοινώσεις για προμήθεια μεγάλης ποσότητας μέσων ατομικής προστασίας, οι εργαζόμενοι παραμένουν απροστάτευτοι, ακόμη και πολλοί από αυτούς που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με κορονοϊό.

Η κυβέρνηση προχωρά στην παραπέρα διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μετακινώντας το προσωπικό στα Τμήματα Επειγόντων των νοσοκομείων. Την ίδια ώρα που ο ΕΟΔΥ και η ίδια η κυβέρνηση με περίσσεια υποκρισία καλούν τους κατ’ οίκον νοσηλευόμενους να είναι σε τακτική επικοινωνία με τον οικογενειακό τους γιατρό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επικεντρώνει επικοινωνιακά στα κρούσματα του κορονοϊού, απαξιώνοντας την ανάγκη επείγουσας περίθαλψης ασθενών από άλλα νοσήματα, όπου δίνεται επίσης καθημερινή μάχη και έχει μειωθεί δραματικά η δυνατότητα αντιμετώπισής τους.

Με δικαιολογία την πανδημία, η κυβέρνηση προχωρά σε μια νέα ταξική επίθεση με αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, οδηγώντας και στην αύξηση της νοσηρότητας των λαϊκών στρωμάτων λόγω ανεργίας, φτώχειας, εξαθλίωσης.

Η κυβέρνηση προτάσσει τη λεγόμενη ατομική ευθύνη. Πώς το σχολιάζετε;

Η κυβέρνηση υπερτονίζει την “ατομική ευθύνη” και για να μετακυλήσει στον λαό τις ευθύνες της για την ανοχύρωτη δημόσια υγεία, την ώρα που ο λαός δείχνει τη μέγιστη υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, αλλά και για να περάσει “αβρόχοις ποσί” τη νέα ταξική επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Την ώρα που στο δημόσιο σύστημα όλα παρέχονται με το σταγονόμετρο και πολλά επαφίενται στις φοροαπαλλακτικές “δωρεές” μεγαλοεπιχειρηματιών και εφοπλιστών, που χρωστάνε κάποια δισ. στο δημόσιο και κατά συνέπεια στο λαό, πακτωλός χρημάτων οδεύει απλόχερα από τον κρατικό κορβανά στον ιδιωτικό τομέα, είτε αποζημιώνοντας νοσήλια στις κλινικές στο διπλάσιο της κανονικής χρέωσης, είτε ακριβοπληρώνοντας διαφημίσεις και υπηρεσίες στα ΜΜΕ κ.ά., εφαρμόζοντας, ακόμα και στην περίοδο τεράστιας υγειονομικής κρίσης, τη λογική “τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές”. Υπερασπιζόμαστε την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού, δυναμώνουμε τη φωνή μας.

Τι ζητάτε από την κυβέρνηση;

Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού για κάλυψη των πληθυσμιακών αναγκών, ανάπτυξη με στελέχωση και εξοπλισμό 2.000 κρεβατιών ΜΕΘ και 1.500 κρεβατιών ΜΑΦ, στελέχωση και εξοπλισμό όλων των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εξασφάλιση της κατάλληλης ατομικής προστασίας όλων των εργαζόμενων στις δομές υγείας, επίταξη από το δημόσιο όλων των ιδιωτικών δομών υγείας, του εξοπλισμού και του προσωπικού.

Μοιραστείτε το άρθρο