Εν μέσω απαγορεύσεων έκοψαν το ρεύμα στη ΒΙΟΜΕ! Αγώνας των εργαζομένων για επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Εν μέσω πανδημίας και γενικευμένων απαγορεύσεων, χθες Δευτέρα στις 6.30 το πρωί κάποιοι αποφάσισαν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να κόψουν το ρεύμα από το επιτυχημένο αυτοδιαχειριστικό εργατικό εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Χαράματα, συνεργείο της ΔΕΗ μετέβη στις εγκαταστάσεις  με γερανό και συνοδία δύο κλούβες ΜΑΤ έκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από πυλώνα εκτός συγκροτήματος εργοστασίου. Το οποίο,  σημειωτέον,  λειτουργεί 7 και πλέον χρόνια σε αυτοδιαχειριζόμενη βάση από  τους ίδιους τους εργαζόμενους, αφ’ ότου το εγκατέλειψε η εταιρεία οφείλοντάς τους εκατομμύρια.

> Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενες/οι στη Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ.:

Οι βρικόλακες της εξουσίας που δρουν στο σκοτάδι βρήκαν τη στιγμή να κόψουν το ρεύμα, στις 6:30 το πρωί. Είχαν έτοιμο το γερανό στημένο και με υποστήριξη από δύο κλούβες ΜΑΤ, που αυτό σημαίνει πολιτική εντολή, λειτούργησαν σαν τις μετακατοχικές κυβερνήσεις, που εκτελούσαν τους αγωνιστές στο σκοτάδι για να μην αντιδράσει ο κόσμος. Καταγγέλλουμε παράλληλα και τους «συναδέλφους» της ΔΕΗ που συνέργησαν σαν εκτελεστές στο ίδιο έργο.

Απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ επανασύνδεση του ρεύματος.

Κι όλα αυτά ενώ είμαστε σε διαδικασίες με το υπουργείο Εργασίας για την πλήρη νομιμοποίηση της Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ. Κι ενώ γνωρίζουν ότι παράγουμεπροϊόντα ατομικής και οικιακής υγιεινής, τα οποία είναι πρώτης ανάγκης για την κοινωνία.

«Ντροπή τους αυτήν την ώρα…», δηλώνει αγανακτισμένος ο Μάκης Αναγνώστου

Με άμεση κινητοποίηση απάντησαν οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ. “Kαταφέραμε μέχρι το μεσημέρι να θέσουμε ξανά το εργοστάσιο σε λειτουργία. Αυτή τη στιγμή μπορούμε να λειτουργήσουμε στοιχειωδώς με τις δύο γεννήτριες που βρήκαμε και ήδη έχουμε προχωρήσει στην οργάνωση βαρδιών, ώστε να μην είναι κανείς μόνος του στο εργοστάσιο. Τις επόμενες ώρες θα προσπαθήσουμε να δούμε πως θα καταφέρουμε να λειτουργήσουμε και την παραγωγή, που σημειωτέον αφορά σε προϊόντα που είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ, όπως σαπούνια και καθαριστικά”. Αυτό δήλωσε στο infolibre.gr ο εκ των εργαζομένων στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, Μάκης Αναγνώστου, ο οποίος αγανακτισμένος κατέληξε λέγοντας ότι: «Είναι ντροπή την ώρα που όλη η κοινωνία δοκιμάζεται  και έχει ανάγκη είδη υγιεινής, αυτά τα τσακάλια της εξουσίας το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πως θα κλείσουν ένα εργοστάσιο που λειτουργεί μαζί με την κοινωνία».

Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει τις ακριβείς προθέσεις της έναντι της κοινωνίας και των αγωνιζόμενων δυνάμεών της, στήνοντας αυτό το πλέγμα απαγορεύσεων με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού. Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό εξελίξεων γύρω από τον κορονοϊό και χωρίς να εντάσσεται στον ιδεολογικό πυρήνα της ένα πλήρες σχέδιο δημόσιας αντιμετώπισης με γενική κοινωνική κάλυψη (αποκρύβοντας το πραγματικό μέγεθος της πανδημίας), έδειξε ότι το μόνο που την ενδιέφερε αυτή τη στιγμή ήταν να ξεμπερδεύει με όσους αντιστέκονται και δημιουργούν καταστάσεις εκτός εμβέλειας της εξουσίας της. Είδε τη μέγιστη ευκαιρία να ξεμπερδεύει με ένα επιτυχημένο αυτοδιαχειριστικό εγχείρημα στη Θεσσαλονίκη, το  οποίο σημειωτέον τυγχάνει ευρύτερης κοινωνικής απήχησης. Τώρα που έχει επιβάλει το μέγιστο των απαγορευτικών μέτρων, συνάθροισης και κυκλοφορίας, θεωρεί ότι αποφεύγει τις αντιδράσεις και τη συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων προς υπεράσπιση της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ.

Με την ενέργειά του αυτή το ελληνικό κράτος δείχνει τη στόχευσή του έναντι της κοινωνίας και των αγωνιζόμενων δυνάμεών της, στήνοντας αυτό το πλέγμα απαγορεύσεων, με αφορμή την  πανδημία του κορονοϊού. Όπως γράφαμε («Πλανητική κατάσταση πολιορκίας»): «Με τη γενική απαγόρευση συναθροίσεων, κυκλοφορίας, μετακινήσεων και με κατ’ οίκον εγκλεισμό ολόκληρων πληθυσμών, δημιούργησαν ένα σκηνικό που παραπέμπει σε μια γενικευμένη κατάσταση πολιορκίας, με τους κυβερνώντες να έχουν στήσει το πλαίσιο άσκησης των πιο ολοκληρωτικών μέτρων ελέγχου, επιτήρησης και απαγορεύσεων. Ο κορονοϊός αποτέλεσε το τέλειο έναυσμα. Τα κράτη, τα οποία ήθελαν τον έλεγχο των κοινωνικών αντιδράσεων και των ταξικών συγκρούσεων που ξεπηδούσαν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, τώρα σπεύδουν να θέσουν προς υλοποίηση τα πλέον οργουελικά σχέδια – την ανάδειξη σε κανονικότητα μιας γενικευμένης κατάστασης εξαίρεσης». Ή σε άλλο άρθρο («Εργασιακός μεσαίωνας σε… αστυνομικό κράτος»): «Οι ακροδεξιοί-νεοφιλελεύθεροι κυβερνώντες, οι φονταμενταλιστές της ελεύθερης οικονομίας και της αυτορρύθμισης των αγορών, στοχοποιούν όχι μόνο τους εργαζόμενους και τους ανέργους, αλλά και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα».