Ζητάνε να σταματήσει η βία κατά κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ: ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ- ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΒΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2020

Την παρακάτω καταγγελία έστειλαν στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων κρατούμενοι από τις Φυλακές Κορυδαλλού οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη βία που ασκείται σε βάρος τους από την ΟΑΕΕ   με το πρόσχημα του ελέγχου και μάλιστα χωρίς την παρουσία εισαγγελέα. Το υπουργείο Προ.Πο. αν και γνωρίζει πολύ καλά τις απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές. Αν και γνωρίζει πολύ καλά τι συνεπάγεται ο υπερπληθυσμός, αντί να πάρει μέτρα που θα βελτίωναν έστω και στο ελάχιστο τη ζωή πίσω από τα κάγκελα, για λόγους επικοινωνιακούς προσπαθεί με τη βία, τον τρόμο και την καταστολή να καταπνίξει κάθε αντίδραση είτε υπαρκτή είτε μη. Να κάνει το βίο αβίωτο των κρατουμένων, σε μια επίδειξη πυγμής επιβάλλοντας τη σιωπή. Οι ιθύνοντες όμως θα πρέπει να βάλουν καλά στο μυαλό τους  ότι οι κρατούμενοι έχουν δικαιώματα τα οποία δεν τους έχουν χαριστεί, τα έχουν κατακτήσει με αγώνες, και επίσης θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η βία, ο τρόμος και η καταστολή (επικοινωνιακή και μη) έχουν ημερομηνία λήξης. Δυστυχώς όχι πάντα με τον καλύτερο τρόπο.

Δείγμα  της “ευγενικής” συμπεριφοράς των πραιτοριανών της ΟΑΕΕ

Χθες Πέμπτη τα ξημερώματα  μετά τις 3:00, εισέβαλαν πάλι στα κελιά μας η ΟΑΕΕ (Ομάδα Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών).

Εμείς οι κρατούμενοι, δεν έχουμε πρόβλημα με την εισβολή της συγκεκριμένης τρομοκρατικής ομάδας -γιατί περί τέτοιας πρόκειται- ούτε γενικότερα με τον έλεγχο. Έχουμε όμως πρόβλημα με τον τρόπο τον οποίο εισβάλλει στο χώρο μας, στο άσυλο μας, με τον τρόπο που συμπεριφέρεται σε εμάς, αλλά και με τον τρόπο διεξαγωγής του “ελεγχου” …

Πρώτον και κύριον, η ώρα που μας “επισκέπτονται” είναι απαράδεκτη και συνιστά βασανισμό!  Κοιμόμαστε εκείνη την ώρα, όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι,  ξεκουραζόμαστε, έχει τόσες άλλες ώρες που θα μπορούσαν  να έρθουν και που θα έβρισκαν οτιδήποτε θα εντοπίζονταν και τις άλλες ώρες, αποφεύγοντας αυτόν τον ιδιότυπο βασανισμό που υφιστάμεθα… Εκτός και αν λόγω της ιδιότητας μας ως κρατούμενοι  δεν έχουμε δικαίωμα ξεκούρασης και πρέπει να ισχύει ο εσωτερικός κανονισμός που ίσχυε στα Γκουλάγκ (!)

Τέτοια ώρα, δόκιμος θα ήταν ο έλεγχος  μόνο έπειτα από πληροφορία και όταν όντως πρέπει να αντιμετωπιστεί μία έκνομη ενέργεια!  Καμία έκνομη ενέργεια δεν έχρηζε αντιμετώπισης καθώς αποδείχθηκε τα ξημερώματα, όπως επίσης  και τις άλλες μέρες  που υπήρξαν παρόμοια  φασιστικά πογκρόμ! Βρήκαν κάποια τηλέφωνα ως συνήθως, που όπως είπαμε και πιο πάνω, θα τα έβρισκαν και στις 11:00 το βράδυ ή στις 7:00 το πρωί…

Σημειωτέον  ότι εχθές ο έλεγχος διεξήχθη χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, γι’ αυτό το λόγο πιθανώς χτύπησαν και τους συγκρατούμενούς μας -παρότι δεν αντιστάθηκαν-  με εμφανέστατα τα σημάδια της βίας που ασκήθηκε… Οι συγκρατούμενοι που δέχτηκαν χθες αυτή τη βίαιη συμπεριφορά  θα κινηθούν νομικά εναντίον της τρομοκρατικής αυτής ομάδας  που κανέναν άλλο σκοπό δεν έχει, παρά μόνο την καταστολή και την κατατρομοκράτηση άνευ λόγου!

Πού ακούστηκε να εισβάλουν με τον τρόπο που εισβάλλουν, και εντός της φυλακής  να σου φοράνε πισθάγκωνα και πολύ σφιχτά τις χειροπέδες, σε σημείο τέτοιο που τα σημάδια και οι πληγές  από  τις χειροπέδες να είναι έντονα, να σε βρίζουν χωρίς λόγο, να σε σέρνουν και να σε χτυπάνε με τα γκλοπ?

Έπειτα, με δίχως καθόλου σεβασμό, να καταστρέφουν ό,τι έχεις στον κοιτώνα σου, πετώντας τα φαγητά παντού, ακουμπώντας με τα βρωμόχερά τους τα τρόφιμα σου, πατώντας πάνω στα σεντόνια σου με τα βρωμοπόδαρά τους, καταστρέφοντας τα πάντα!

Για ποιο λόγο γίνεται αυτό?

Αυτές οι πράξεις βίας από τη συγκεκριμένη ομάδα είναι στα πλαίσια της αντεγκληματικής πολιτικής?

Γιατί αν νομίζετε κάτι τέτοιο, σας ενημερώνουμε εμείς “οι άθλιοι” των ελληνικών φυλακών, με πολλή λύπη, ότι αυτό δεν ισχύει! Απεναντίας, κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, έχοντας αντισωφρονιστικό πρόσημο!

Καλούμε τον κύριο Βασίλη Γκόνο, προϊστάμενο  τις ΟΑΕΕ, και την ομάδα του, με τον επιδεικνυόμενο υπερβάλλοντα ζήλο, να αρκεστούν μονάχα στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη φύση της “εργασίας” τους  και να πάψουν τις αυθαιρεσίες και τις πράξεις ασέβειας προς το πρόσωπο των κρατουμένων, κατά τη διάρκεια που εκτελούν τα κατασταλτικά τους καθήκοντα!

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους ελέγχους, αρκεί αυτοί να κινούνται εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων τους  χωρίς φασιστικές παραφυάδες και προεκτάσεις! Διότι, αν συνεχιστεί αυτή η φασιστική συμπεριφορά από μέρους τους, η αντίδραση έπειτα  από πλευράς μας αποτελεί μονόδρομο!

Ομάδα κρατουμένων

Φυλακές Κορυδαλλού

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
τηλ: 6977029964
Μοιραστείτε το άρθρο