Επίθεση Ουάσιγκτον κατά Πεκίνου για υποστήριξη στην Μόσχα

136Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Στις ΗΠΑ υποστηρίζεται ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να εξελιχθεί σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς και το αποτέλεσμα θα κριθεί από το αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίσουν την πολιτική απόκρουση της Ρωσίας. Γενικότερα στη Δύση εκφράζονται ανησυχίες από την κούραση της κοινής γνώμης, το οικονομικό κόστος και τις επιπτώσεις σε σειρά τομέων όπως η ενέργεια, ο εφοδιασμός, ο επισιτισμός, η βιομηχανία κ.α., που αναμένεται να επηρεάσουν τη στάση κάποιων Δυτικών.  

Επίθεση κατά του Πεκίνου για την υποστήριξη στην Ρωσία εξαπόλυσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μετά την υπουργική σύνοδο της G20 στην Ινδονησία και την πολύωρη συνομιλία που είχε με τον κινέζο ομόλογο του. Ο επικεφαλής του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ είπε πως τόνισε στον Γουάνγκ Γί ότι η Κίνα δεν είναι ουδέτερη στον πόλεμο της Ουκρανίας, γιατί δεν υπάρχει ουδετερότητα όταν υπάρχει ξεκάθαρος επιτιθέμενος. Ανέφερε μάλιστα και την πρόσφατη κλήση του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ως απόδειξη της συνεχιζόμενης υποστήριξης του Πεκίνου στη Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν έδινε συγχαρητήρια στη CIA για τις πληροφορίες που παρέχει για τα σχέδια της Ρωσίας με την εισβολή στην Ουκρανία. «Χάρη στην απίστευτη δουλειά των επαγγελματιών πληροφοριών μας που μπορέσαμε να προειδοποιήσουμε τον κόσμο τι σχεδίαζε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία», είπε ο Μπάιντεν κατά την πρώτη του επίσκεψη ως πρόεδρος στα κεντρικά γραφεία της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια, χαιρετίζοντας την «αθόρυβη γενναιότητα» των κατασκόπων της Αμερικής.

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ ακούγονται αναλύσεις σχετικά με την εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης, διατυπώνοντας προβληματισμούς για το τι μέλλει γενέσθαι. Όπως οι New York Times που βλέπουν την εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης σε αντιπαράθεση παγκόσμιων διαστάσεων. Προβλέπουν δε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να εξελιχθεί σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς, με τον πρόεδρο Πούτιν να στοιχηματίζει ότι μπορεί να επιζήσει μιάς άστατης και ανυπόμονης Δύσης. Μάλιστα αναφέρει ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί από το αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διατηρήσουν τις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές δεσμεύσεις να αποκρούσουν την Ρωσία.

Σημειώνουν δε ότι οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί δισεκατομμύρια δολάρια σε κάθε είδους βοήθεια στην Ουκρανία το επόμενο διάστημα, αλλά υπάρχουν κράτη που δεν φαίνονται πρόθυμα να συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό την υποστήριξή τους, όπως φαίνεται και από τη μείωση των όπλων που παρέχουν στο Κίεβο. Οι ανησυχίες για τη στάση των συμμάχων των Αμερικανών εστιάζουν στην κούραση της διεθνούς κοινής γνώμης, του οικονομικού κόστους και των επιπτώσεων σε σειρά τομέων. Η πορεία δεν είναι γνωστή, αλλά αν δεν συνεχιστεί η βοήθεια στην Ουκρανία τότε το αποτέλεσμα για τις ΗΠΑ θα είναι πολύ χειρότερο, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους και αναλυτές.

Στην αντιπέρα όχθη, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σήμερα αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποστήριξε ότι ο διεθνής ρόλος της Μόσχας ενισχύθηκε από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Η «στρατιωτική ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία έχει ήδη εκπληρώσει ένα καθήκον, έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Telegram. «Τώρα υπολογίζουν  σοβαρά τη Ρωσία. Όπως και με τη Σοβιετική Ένωση. Και από ορισμένες απόψεις ακόμη πιο σοβαρά, αν κρίνουμε από το πακέτο κυρώσεων». «Αυτό ήταν διαφορετικό πριν από λίγο καιρό». Αν και η Ρωσία συμμετείχε στις συνεδριάσεις της G8 των μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου, δεν την προσκαλούσαν  σε ορισμένες συναντήσεις των άλλων επτά, όταν συζητούσαν θέματα οικονομικής και αμυντικής πολιτικής των δυτικών χωρών».

Στο πεδίο της σύγκρουσης… Έκθεση των υπηρεσιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επιρρίπτει ευθύνες και στην ουκρανική πλευρά για τον βομβαρδισμό ενός γηροκομείου στο Λουγκάνσκ στις αρχές του πολέμου. Όπως αναφέρει: «Λίγες ημέρες πριν από την επίθεση, ουκρανοί στρατιώτες είχαν πάρει θέσεις στο κτίριο στη Στάρα Κρασνιάνκα κοντά στο Σεβεροντονέτσκ, καθιστώντας το ουσιαστικά στόχο επιθέσεων». Σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσία; Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ: Στις 11 Μαρτίου, φιλορώσοι αντάρτες είχαν ανοίξει πυρ στις εγκαταστάσεις του γηροκομείου, από όπου κάποιοι κατάφεραν να φύγουν και να επιζήσουν, καταθέτοντας τις μαρτυρίες τους για το πώς και τι ακριβώς έγινε στο γηροκομείο.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την κεντρική πόλη Κριίβι, γενέτειρα του ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μια μέρα αφότου αυτός πραγματοποίησε επίσκεψη εκεί, συναντήθηκε με στρατεύματα πρώτης γραμμής και επισκέφθηκε το τραυματισμένο στρατιωτικό προσωπικό.

Την ίδια ώρα στην Ρωσία συνεχίζεται η καταστολή και οι διώξεις κατά όσων διατυπώνουν επικριτικές απόψεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σειρά είχε ο δημοτικός σύμβουλος Αλεξέϊ Γκορίνοφ ο οποίος συνελήφθηκε τον Απρίλιο και καταδικάστηκε χθες σε επτά χρόνια φυλάκιση επειδή σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε καταγγείλει τον πόλεμο και την επιθετικότητα της Μόσχας κατά της Ουκρανίας. Ο 60χρονος κρίθηκε ένοχος ότι «διέδωσε ξεκάθαρα ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με τη ρωσική επίθεση χρησιμοποιώντας «τα επίσημα καθήκοντά του». Μόλις δε πληροφορήθηκε την απόφαση που έλαβε η δικαστής κράτησε ένα πλακάτ που έγραφε: “Χρειάζεστε ακόμα αυτόν τον πόλεμο;“.

Μοιραστείτε το άρθρο