Προβολές ταινιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 30/6

Προβολή του εμβληματικού Underground του Εμίρ Κουστουρίτσα στην Κατάληψη Βοτανικός Κήπος την Πέμπτη στις 21:00 και στη Θεσσαλονίκη προβολή του ντοκιμαντέρ Υπόθεση Ρόου: Οι αμβλώσεις στις ΗΠΑ στην κατάληψη Mundo Nuevo στις 20:20. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση περί απονομιμοποίησης των εκτρώσεων. Στην Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης στις 21:00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Faces Places”.


ΑΘΗΝΑ


Προβολή ντοκιμαντέρ: Πρόσωπα & Ιστορίες

Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, το “Πρόσωπα και Ιστορίες” (Visages Villages, 2017, 89′) που θα δούμε την Πέμπτη 30/6, στις 21:00, στο θερινό σινεμά στην ταράτσα, είναι το αναπάντεχο σκηνοθετικό σμίξιμο ανάμεσα στην 88χρονη γιαγιά της γαλλικής Νουβέλ Βαγκ Ανιές Βαρντά και τον ζωηρό 33χρονο εικαστικό JR. Μια παιχνιδιάρικη, γλυκύτατη και έξω καρδιά ταινία δρόμου και μαζί ένας εορτασμός της τέχνης, των ανθρώπινων σχέσεων, της ζωής.

Και μόνο για το μεταδοτικό ενθουσιασμό και την αδιαπραγμάτευτα θετική του διάθεση, το «Πρόσωπα και Ιστορίες» αποτελεί μια από τις πιο αισιόδοξες και καλόκαρδες δημιουργίες των τελευταίων χρόνων. Γιατί ακόμη και τις φορές που κοντοστέκει στην άκρη ενός δρόμου μελαγχολώντας για όσα χάθηκαν για πάντα, ξέρει ότι αυτό που είναι σημαντικό παραμένει η συνέχιση του ταξιδιού και η απόλαυση της διαδρομής. Αρκεί, φυσικά, να υπάρχει καλή παρέα.

Υπόθεση: Η Ανιές Βαρντά, μία από τις εμβληματικές φιγούρες της Νουβέλ Βαγκ, ταξιδεύει με τον JR, τον εκκεντρικό φωτογράφο και συν-σκηνοθέτη της ταινίας, ο οποίος με τον κινητό φωτογραφικό του θάλαμο γυρίζει τη Γαλλία, αποτυπώνοντας στον φακό του τις μορφές καθημερινών ανθρώπων και μετατρέποντάς τις σε γιγάντιες αφίσες.

Οι περισσότερες απ’ αυτές καταλήγουν επάνω σε ασυνήθιστες επιφάνειες, στους τοίχους ενός εγκαταλειμμένου χωριού, πάνω σε ένα τσιμεντένιο οχυρό που κατέληξε στο κέντρο μιας παραλίας ή επάνω στα κοντέινερ του λιμανιού της Χάβρης, τις περισσότερες φορές για να «χτυπηθούν» από τα στοιχεία της φύσης και να ενσωματωθούν μελαγχολικά αλλά περήφανα σε ένα περιβάλλον που φθίνει, αλλά παραμένει ζωντανό στη μνήμη.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Nv9-vJ8Wmss


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η συζήτηση περί απονομιμοποίησης των εκτρώσεων αφορά τον έλεγχο των γυναικείων σωμάτων και κατ’ επέκταση τον έλεγχο του πληθυσμού. Αν η συζήτηση αφορούσε τις ίδιες τις γυναίκες, τότε θα έπρεπε να συμπεριλάβουμε τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από μικρή ηλικία, την αντισύλληψη, την ελεύθερη πρόσβαση στην περίθαλψη και την υγεία για όλες μας και φυσικά την καλλιέργεια συνειδήσεων προς μία κατεύθυνση συνειδητής και υγιούς μητρότητας, η οποία προκύπτει μόνο ως επιλογή. Σκοπός όλων αυτών των μέτρων είναι η συντηρητικοποίηση της κοινωνικής ζωής με αποτέλεσμα την επιστροφή στις βασικές αρχές του κρατικοκαπιταλιστικού συστήματος: στην πυρηνική οικογένεια και την εθνική ομοιογένεια. Έτσι, ο ηθικός πόλεμος και η πειθάρχηση των γυναικών αποτελούν μία διάρθρωση με καθαρά πολιτικό διακύβευμα, η οποία δεν υποβαθμίζει μόνο τη ζωή μίας γυναίκας σε ατομικό επίπεδο, αλλά χρησιμοποιεί τις γυναίκες ως προπομπούς μία ακραίας υποταγής σε συντηρητικά ιδεολογήματα.

Πέμπτη 30/06, στις 20:30: Προβολή του ντοκιμαντέρ Υπόθεση Ρόου: Οι αμβλώσεις στις ΗΠΑ & Ανοιχτή Συζήτηση

στην ταράτσα της Κατάληψης Mundo Nuevo (φιλίππου & σιατίστης γωνία)

Ελεύθερες Γυναίκες από τη Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό “Μαύρο & Κόκκινο”

μέλος Α.Π.Ο. – Ο.Σ.

Μοιραστείτε το άρθρο