Η Ρωσία στρέφεται σε Κίνα και Ινδία, καλώντας σε μια νέα πολυ-πολική παγκόσμια τάξη

36Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Πριν καν φύγουν από την Τουρκία οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας οι ΗΠΑ έσπευσαν να δείξουν την δυσπιστία τους και στη συνέχεια ανακοίνωναν την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, υποδαυλίζοντας τις όποιες διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών καλεί σε μία νέα πολυ-πολική παγκόσμια τάξη και μετέβη στο Πεκίνο, ενώ θα ακολουθήσει αμέσως επίσκεψη στο Νέο Δελχί. Από κοντά και οι Κινέζοι που διακηρύττουν ότι η σινορωσική συνεργασία είναι μέσο αντίστασης στην ηγεμονία, ενώ Ρωσία και Ινδία αποφασίζουν συναλλαγές εκτός δολαρίου και ευρώ.

Εν αναμονή των απαντήσεων της ρωσικής πλευράς στις συγκεκριμένες προτάσεις της ουκρανικής αντιπροσωπείας που κατατέθηκαν στο γύρο συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης, διατυπώνονται οι εκτιμήσεις περί προόδου. Αν και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται, με πολλούς να κρίνουν την απόφαση των ρωσικών δυνάμεων να μειώσουν τη δραστηριότητά τους γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίκιβ ως κίνηση τακτικής και ανασύνταξης. Άλλωστε τα ρωσικά χτυπήματα συνεχίζονται στην Μαριούπολη και το Ντονμπάς, όπου στοχεύουν με περισσότερη ένταση οι ρωσικές δυνάμεις. Όπως φαίνεται, αυτές πέριξ του Κίεβου κρατούν ουκρανικές δυνάμεις εκεί και να μη κατευθυνθούν νότια ή ανατολικά. Εκεί σκοπεύουν να περικυκλώσουν – εξοντώσουν τις εθνικιστικές νεοναζιστικές ομάδες του Αζόφ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν προχωρήσει σίγουρα και στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ήταν η πρώτη φορά που η ρωσική πλευρά, αντί να δώσει τελεσίγραφα τονίζοντας τις κόκκινες γραμμές της, άκουσε την ουκρανική θέση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του ουκρανού προέδρου, Ιχορ Ζόβκα. Διευκρινίζοντας πάντως ότι η Ουκρανία δεν θα ανταλλάξει «ούτε μια ίντσα» εδάφους, όταν ρωτήθηκε για τις ανατολικές περιοχές.

Σε διαμετρικά αντίθετη θέση βρίσκεται η Ρωσία, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει ότι: η περιοχή της Κριμαίας ανήκει στη Ρωσία και δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Ο ίδιος εκτίμησε ότι: η Ρωσία δεν έχει διακρίνει κάτι πραγματικά ελπιδοφόρο ή που να μοιάζει με σημαντική πρόοδο, προσθέτοντας ότι έρχεται μια μακρά περίοδος εργασιών. Όσο για την περιοχή του Ντονμπάς, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε ότι: Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται κοντά στο Κίεβο και στην πόλη Τσερνίχιφ, προκειμένου να επικεντρώσουν τη δράση τους σε άλλες περιοχές και να ολοκληρώσουν την «απελευθέρωση» της περιφέρειας του Ντονμπάς. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο ψηφιακά.

Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Ολέκσι Αρεστοβιτς, εκτιμάει ότι: Η Ρωσία μετακινεί δυνάμεις από τη βόρεια προς την ανατολική Ουκρανία για να προσπαθήσει να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα, αλλά κρατά μερικές δυνάμεις πίσω κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο για να δεσμεύσει μέρος του ουκρανικού στρατού εκεί. «Σύμφωνα με ενδείξεις, ο ρωσικός εχθρός ανασυντάσσει μονάδες για να επικεντρώσει τις κύριες προσπάθειές του στα ανατολικά. Ταυτόχρονα, η λεγόμενη ”απόσυρση στρατευμάτων” είναι πιθανώς μια εναλλαγή μεμονωμένων μονάδων και στοχεύει να παραπλανήσει τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και να δημιουργήσει μια εσφαλμένη αντίληψη σχετικά με την άρνηση των κατακτητών ότι σχεδιάζουν να περικυκλώσουν την πόλη Κίεβο», αναφέρεται στην ενημέρωση του γενικού στρατιωτικού επιτελείου της Ουκρανίας.

Η Ρωσία ξεκίνησε την αναδιάταξη μόλις στο 20% των δυνάμεών της που ήταν συγκεντρωμένα γύρω από το Κίεβο, ανέφερε το Πεντάγωνο, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα αναμένεται να επανεξοπλίσει και να επανατοποθετήσει τους στρατιώτες αυτούς και όχι να τους γυρίσει πίσω στην πατρίδα τους. Ο εκπρόσωπός Τζον Κίρμπι είπε επίσης ότι η ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ έχει αναπτύξει γύρω στους 1.000 άνδρες στην περιοχή του Ντονμπάς, για την οποία η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι συνιστά προτεραιότητά της. Ο ίδιος είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ μετακινούν νέα στρατεύματα και μαχητικά αεροσκάφη στην Ανατολική Ευρώπη και στη ζώνη πέριξ της Ρωσίας. Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον, κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 ρώσοι στρατιώτες.

Την επομένη των διαπραγματεύσεων, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι και ο οποίος γνωστοποίησε ότι: Μιλήσαμε για συγκεκριμένη αμυντική υποστήριξη, ένα νέο πακέτο ενισχυμένων κυρώσεων, μακροοικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια. Ενώ η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, γνωστοποίησε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τις επιλογές που έχουν για την επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Αξίζει αναφοράς η είδηση που δημοσιεύει το ρωσικό TASS ότι η Νότια Οσετία της Γεωργίας, που μετά τη ρωσική επέμβαση το 2008 ελέχει η Ρωσία, προτίθεται να ξεκινήσει διαδικασίες ένταξής της στη Ρωσική Ομοσπονδίας, επικαλούμενο δήλωση του προέδρου της.

Οι Αμερικανοί που επιδιώκουν την υποβάθμιση της Ρωσίας και τον εγκλωβισμό των Ευρωπαίων ώστε να μπορεί να αντιπαρατεθεί στην Κίνα, βλέπουν τώρα την προσέγγιση της Ρωσίας με την Κίνα, αλλά και άλλες αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη, με τον στόχο να αντιμετωπίσουν και περιορίσουν την φθίνουσα αμερικανή ηγεμονία ως τον καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση της νέας τάξης πραγμάτων παγκοσμίως. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών έχει μεταβεί στο Πεκίνο και αμέσως μετά πηγαίνει στο Νέο Δελχί. Μια κινητικότητα στον ασιατικό γεωπολιτικό χώρο που συνοδεύεται από συγκεκριμένες διακηρύξεις με πολύ-πολικού κόσμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, χαιρέτισε την Κίνα ως μέρος μιας νέας «παγκόσμιας τάξης». Στην πρώτη επίσκεψή του στην Κίνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, ο Λαβρόφ είπε ότι ο κόσμος «ζει μια πολύ σοβαρή φάση στην ιστορία των διεθνών σχέσεων». «Εμείς, μαζί με εσάς και με τους συμπαθούντες μας θα κινηθούμε προς μια δίκαιη, δημοκρατική, με πολλούς πόλους παγκόσμια τάξη πραγμάτων».

Εν όψει της συνάντησής του με τον κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γί, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του Γουάνγκ Γενμπίν σχολίαζε ότι: Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας δεν έχει όρια. Αφορά διμερή μέτρα στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας, καθώς και κοινά βήματα αντίστασης στην ηγεμονία. Ο ίδιος επιβεβαίωνε ότι η Κίνα θα διαδραματίσει ρόλο ως εγγυήτρια μιάς συμφωνίας στην Ουκρανία.

Ως γνωστό Κίνα και Ινδία δεν έχουν καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μετά την πρώτη μεταβαίνει σήμερα και στην δεύτερη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι: Ρωσία και  Ινδία βρίσκονται πολύ κοντά στο να  κλείσουν εμπορική συμφωνία που προβλέπει διμερείς συναλλαγές σε ρούβλια και ρουπίες, αποκλείοντας ευρώ και  δολάριο. Το σχέδιο περιλαμβάνει χρήση του Ρωσικού συστήματος  χρηματοοικονομικών συναλλαγών SPFS.

Η Ινδία επιθυμεί να συνεχίσει το διμερές εμπόριο με την Ρωσία, λόγω της εξάρτησής της από τα ρωσικά όπλα και της προοπτικής αγοράς φθηνότερου πετρελαίου καθώς οι παγκόσμιες τιμές αυξάνονται. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ανθίσταται στις πιέσεις από δυτικά κράτη να απομακρυνθεί από το ρωσικό «άρμα», υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται αγορές όπλων για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη στρατιωτική δυναμικότητα της Κίνας. Σύμφωνα με την πρόταση, τα ρούβλια θα κατατεθούν σε ινδική τράπεζα και θα μετατραπούν σε ρουπίες ενώ το ίδιο σύστημα θα λειτουργήσει αντίστροφα. Η Ρωσία επιδιώκει επίσης απρόσκοπτη χρήση των καρτών που εκδίδονται από ινδικές και ρωσικές τράπεζες μετά την αναστολή των λειτουργιών της Visa και της Mastercard.

Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.

Τέλος, ξεπέρασαν τα τέσσερα εκατομμύρια οι Ουκρανοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους μετά από την ρωσική εισβολή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Μοιραστείτε το άρθρο