Σκηνές φρίκης με τουλάχιστον 18 παιδιά νεκρά από βομβαρδισμό σχολείου στη Γάζα

Σκηνές φρίκης στη Γάζα με μικρά παιδιά να τρέχουν ανάμεσα στις φλόγες για να σωθούν. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας το Ισραήλ βομβάρδισε ένα σχολείο στη Γάζα, το οποίο είχε μετατραπεί σε καταφύγιο. Τραγικός απολογισμός, ήδη 18 παιδιά νεκρά στα συνολικά 35 θύματα της τελευταίας επίθεσης.

Σε ένα βίντεο 11 δευτερολέπτων, ένα μικρό κορίτσι φαίνεται να προσπαθεί να βγει από μια φλεγόμενη αίθουσα μετά τη θανατηφόρα ισραηλινή επίθεση στο σχολείο θηλέων Fahmi Al-Jargawi.

Δεν είναι σαφές εάν το παιδί που εμφανίζεται στο βίντεο επέζησε της επίθεσης. Πλάνα ωστόσο από το σχολείο έδειχναν αιματοβαμμένους τοίχους και απανθρακωμένα στρώματα στο πάτωμα, καθώς διασώστες και απελπισμένοι γονείς αναζητούσαν επιζώντες.

“Άμεση επέκταση του εγκλήματος εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας” που ο ισραηλινός στρατός διαπράττει εναντίον των Παλαιστινίων από τις 7 Οκτωβρίου 2023, χαρακτήρισε την επίθεση το γραφείο Τύπου της Κυβέρνησης στη Γάζα.

Χρησιμοποιώντας τη συνήθη δικαιολογία του, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε, χωρίς να παράσχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ότι το σχολείο ήταν «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» για τη Χαμάς και τα παλαιστινιακά κινήματα Ισλαμικού Τζιχάντ.

Παρά τον υψηλό αριθμό νεκρών, στη δήλωση αναφέρεται ότι το Ισραήλ έλαβε πολλά μέτρα «για να μετριάσει τον κίνδυνο βλάβης των αμάχων».

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τις επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει επανειλημμένα βομβαρδίσει σχολεία, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως ως καταφύγια από εκτοπισμένους, καθ’ όλη τη διάρκεια του 19μηνου πολέμου στη Γάζα.

Από την έναρξη του πολέμου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 53.000 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 28.000 γυναικών και παιδιών  σύμφωνα με παλαιστινιακούς υγειονομικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ο αριθμός περιλαμβάνει επίσης τουλάχιστον 1.400 επαγγελματίες του τομέα της υγείας, 280 εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ – ο υψηλότερος αριθμός θανάτων προσωπικού στην ιστορία του ΟΗΕ – και τουλάχιστον 180 δημοσιογράφους, ο υψηλότερος αριθμός εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις από τότε που η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) άρχισε να καταγράφει δεδομένα το 1992.

Τον Ιανουάριο, το ιατρικό περιοδικό Lancet ανέφερε ότι οι θάνατοι πιθανότατα υποαναφέρονταν κατά 41%.

Η μελέτη εκτίμησε ότι το 59,1% των νεκρών ήταν γυναίκες, παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών. Δεν παρείχε εκτίμηση για τον αριθμό των Παλαιστινίων μαχητών μεταξύ των νεκρών.

 

Μοιραστείτε το άρθρο