ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ
Πρώτη δύναμη η ακροδεξιά 33%, δεύτερο το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο 28% και τρίτοι οι Μακρονιστές 20%

Με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων από τα erxit polls στην Γαλλία, που δείχνουν την επικράτηση της ακροδεξιάς Λεπέν που εκτιμάται ότι στο β’ γύρο θα προσεγγίσει την πλειοψηφία της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, χιλιάδες κόσμου κατέβηκε στους δρόμους του Παρισιού και την Πλατεία Δημοκρατίας κατά μιάς τέτοιας εξέλιξης. Οι προτροπές για “δημοκρατικό μέτωπο” ήδη διατυπώνονται.

Στο άκουσμα της πρωτιάς της ακραδεξιάς στην Γαλλλία, χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους και συγκεντρώθηκαν απόψε στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία καταγράφεται τριχοτόμηση του πολιτικού τοπίου: Το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν παίρνει γύρω στο 33%, η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου 28%, ενώ οι Μακρονιστές του Μαζί περιορίζονται στο 20%. Ως προς την κατανομή των 577 εδρών, η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν εκτιμάται ότι μπορεί να κινηθεί στις 230-280 έδρες (μόλις τρείς λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία), το Λαϊκό Μέτωπο στις 125-165, οι Μακρονιστές του Μαζί 70-100, οι Ρεπουμπλικάνοι 41-61,

κεντρώοι υποψήφιοι 41-61, άλλοι της αριστεράς 11-19. Να σημειωθεί ότι στην Γαλλία οι βουλευτές αναδεικνύονται από μομνοεδρικές περιφέρειες, ενώ στο β’ γύρο συμμετέχουν (όχι μόνο οι δύο πρώτοι υποψήφιοι αλλά) όσοι υπερβαίνουν τοπ 12.5%. Η συμμετοχή έφθασε το 67% (κατά 20% μεγαλύτερη των προηγούμεων βουλευτικών εκλογών του 2022!).

Μεσάνυχτα στην Place de la Republic: Να μην αφήσουμε στους φασίστες τη χώρα και τις γειτονιές μας!

Η αιφνιδιαστική κίνηση του γάλλου προέδρου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές φέρνει ήδη τα εκβιαστικά διλήμματα για ένα δημοκρατικό μέτωπο κατά της ακροδεξιάς (που ήδη ζητείται) υπό την ηγεσία του και προς νομιμοποίηση της πολιτικής του. Η ακροδεξιά επιλέγεται από το σύστημα είτε για διακυβέρνηση (όπως δείχνουν οι επιλογές μεγαλοεπιχειρηματιών), είτε ως φόβητρο για τη συσπείρωση των υπολοίπων γύρω από του ακραίους κεντρώους νεοφιλελεύθερους του Μακρόν και σε ενσωμάτωση-αφομοίωση σε αυτές τις επιλογές του αριστερού Λαϊκού Μετώπου.

Ο άμεσος κίνδυνος σε μιά βδομάδα η ακροδεξιά να αναλάβει την κυβέρνηση στην Γαλλία οδήγησε ήδη στελέχη των δύο στρατοπέδων, του Λαϊκού Μετώπου και του Μαζί του Μακρόν,

Στα κεντρικά της France Insumise (Ανυπότακτη Γαλλία) το βράδυ της Κυριακής, όπου ο ηγέτης της Ζαν Λυκ Μελανσόν έσπευσε να προλάβει  τις βλέψεις πολλών στην αριστερή συμμαχία για υποστήριξη στο β΄γύρο των μη ακροδεξιών υποψηφίων.

να αναφέρονται σε: Καμία έδρα στην ακροδεξιά. Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν, αλλά και άλλα ηγετικά στελέχη των κομματικών συνιστωσών του Νέου Λαϊκού Μετώπου (Ανυπότακτη Γαλλία, Οικολόγοι, Κομμουνιστικό, Σοσιαλιστικό, αλλά και άλλων οργανώσεων όπως το ακροαριστερο ΝΡΑ) είπαν τα μεσάνυχτα της Κυριακής ότι στις περιφέρειες που το Λαϊκό Μέτωπο είναι τρίτο τότε θα αποσυρθεί υπέρ του μη ακροδεξιού (προφανώς του Μακρόν).

Αλλά και ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Μακρόν, Γκαμπριέλ Ατάλ, τοποθετήθηκε: Θα αποσυρθούν οι υποψήφιοί μας στις περιφέρειες όπου  η διατήρησή τους μπορεί να οδηγήσει στην εκλογή ακροδεξιού. Στο επίκεντρο τίθενται οι ψηφοφόροι των δεξιών Ρεπουμπλικάνων (με 10% = 6.7% + 3.7% συνεργαζόμενοι), με πολλούς να τους καλούν να

Τα εκλογικά αποτελέσματα Δευτέρα πρωί.

συστρατευθούν στο “δημοκρατικό μέτωπο”. Σε αυτό θα συστρατευθούν και οι Κεντρώοι 1.2%), ενώ οι Τροτσκιστές της Εργατικής Πάλης (που κατέγραψαν 1.2%) κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους: είτε να ψηφίσουν το Λαϊκό Μέτωπο ή να απέχουν.

“Μετά το σοκ, κάντε μπλόκο”, γράφει πρωτοσέλιδα η Liberation.

Οι αριστεροί ψηφοφόροι σε ένα κρίσιμο δίλημμα κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης.

 

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤ’ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ Β’ ΓΥΡΟ

Μοιραστείτε το άρθρο