Κάλεσμα για συντονισμό της κοινωνίας του Αποκόρωνα ενάντια στην εγκατάσταση πυλώνων υπερυψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ

Σήμερα Σάββατο 29 Ιούνη στις 8μμ στους Μαχαιρούς, στο θεατράκι στην πλατεία του χωριού, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Πολιτιστικών Συλλόγων του Αποκόρωνα για το συντονισμό του Αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση πυλώνων υπερυψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ.
Δείτε την ανακοίνωση που υπογράφουν 30 πολιτιστικοί σύλλογοι του Αποκόρωνα ενάντια στους σχεδιασμούς για εγκατάσταση πυλώνων υπερυψηλής τάσης.
Το Κείμενο διαβάστηκε στην σύσκεψη της επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο την Πέμπτη 20/6, για το θέμα των πυλώνων υψηλής τάσης που θα τοποθετηθούν στην περιοχή από τη ΔΕΗ.
Στο κείμενο αναφέρονται στις σημαντικές επιπτώσεις αν προχωρήσει ο σχεδιασμός στο περιβάλλον, στη βιοποικιλότητα και για την ανθρώπινη υγεία, ενώ εκφράζουν τη βούληση τους να αγωνιστούν με κάθε θεμιτό και νόμιμο τρόπο:
“Ας μην αγνοούμε την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του Αποκόρωνα.
Οι πολιτιστικοί Σύλλογοι του Αποκόρωνα ενώνουμε φωνή διαμαρτυρίας για τους καταστροφικούς σχεδιασμούς του ΑΔΜΗΕ, να εγκαταστήσει πυλώνες και γραμμές διέλευσης καλωδίου μεταφοράς υψηλής τάσης ρεύματος κατά μήκος ορεινών και ημιορεινών περιοχών του Δήμου μας.
Περιοχές και βουνά που κρατούν ζωντανές μνήμες ιστορίας και παράδοσης, ενώ παράλληλα διατηρούν ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς πλήρους επισκεψιμότητας από ντόπιους και ξένους περιηγητές.
Πολιτιστικές και πεζοπορικές διαδρομές που συνθέτουν, αξιοποιούν και συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη του Αποκόρωνα κινδυνεύουν με βεβαιότητα να υποβαθμιστούν, εάν τα σχεδιαζόμενα έργα προχωρήσουν σε εγκρίσεις και υλοποίηση.
Αρκετές επαγγελματικές οικονομικές δραστηριότητες που φιλοξενούνται σε μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου των βουνών του Αποκόρωνα θα περιέλθουν σε οικονομικό μαρασμό, όπως είναι η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η χρήση της γεωργικής γης σε αμπέλια, ελιές και άλλες καλλιέργειες.
Στις εξαιρετικά καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία του τόπου έρχονται να προστεθούν οι ακόμα χειρότερες συνέπειες στην υγεία ανθρώπων και ζώων με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που θα αναπτυχθούν σε όλο το μήκος δεκάδων χιλιομέτρων διέλευσης των καλωδίων υπερυψηλής τάσης…”.
Από τη σελίδα Agonas tis Kritis
Μοιραστείτε το άρθρο