Το Πολυτεχνείο στη γειτονιά των Εξαρχείων – Διήμερο στο Κάτω Πολυτεχνείο 28-29/6

Το Πολυτεχνείο στη γειτονιά των Εξαρχείων: Αποστείρωση-Καταστολή-Εξευγενισμός

Την Παρασκευή 28/6 και το Σάββατο 29/6 διοργανώνουμε ως συντονισμός Κάτω Πολυτεχνείου 2ήμερο δράσεων επανοικειοποίησης.

Επιδιώκουμε αυτές οι δύο μέρες να έχουν αυξημένη συμμετοχή, να γίνει το Κάτω Πολυτεχνείο προσβάσιμο, πεδίο συνεύρεσης και ζύμωσης τόσο των καθημερινών χρηστών του και της γειτονιάς όσο και των συλλογικοτήτων που αντιτίθονται έμπρακτα στην κοινωνική και πολιτική απονέκρωση του πανεπιστημίου. Να αποτελέσει το διήμερο αυτό ένα ακόμα βήμα στις διεκδικήσεις μας για άσυλο αγώνων και ελευθεριών, διακίνησης ιδεών, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης, πραγματικά ανοιχτό στην κοινωνία.

Βρισκόμαστε σχεδόν 4 χρόνια μετά την κατάργηση του ασύλου, 4 χρόνια μετά την πανδημία του COVID-19 και ζούμε στη “δυστοπική” συγκυρία, που η κρατική πολιτική εστιάζει στην επιχειρηματική ανασυγκρότηση των πανεπιστημίων και την ταυτόχρονη αποστείρωση από κοινωνικο-πολιτικές διεκδικήσεις. Οραματίζονται ένα πανεπιστήμιο-μονοθεματική καλλιέργεια, μία άνευρη ακαδημία, αποκομμένη από την ίδια την κοινωνία και τα εκάστοτε διακυβεύματα της. Οι πρυτάνεις των σχολών λειτουργούν ως το τέλειο όχημα αυτής της κρατικής πολιτικής και σε λογικες πραγμάτωσης αυταρχικών φιγούρων ορίζουν τι είναι εντός και τι εκτός πλαισίου στην καθημερινότητα των φοιτητ(ρι)ων και συνολικά του πανεπιστημίου.

Η ειδική συνθήκη του Κάτω Πολυτεχνείου συμπυκνώνει τα σχέδια του κράτους και των κυβερνήσεων διαχρονικά για την Πόλη και τις Σχολές, μιας Αθήνας «amusement park» και ενός Πολυτεχνείου-Μουσείου. Στα κέντρα των πόλεων συγκεντρώνονται ροές πληθυσμού και κεφαλαίων όπου η πόλη μετατρέπεται σε “προϊόν προς κατανάλωση”, και τα υποκείμενα που δρουν εντός της σε απλούς καταναλωτές, με καθοριστικό ρόλο σε αυτό να παίζει η σημασία του τουρισμού ως βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα. Στο σήμερα, η κατανάλωση ως σημαίνουσα διαδικασία συγκρότησης του υποκειμένου-καταναλωτή τείνει συνεχώς να επικαιροποιείται με την διεύρυνση των πεδίων της αγοράς (airBnB, μαγαζιά εστίασης), ενώ ταυτόχρονα, όποιες χρήσεις δεν εμπερικλείουν εμπορευματικές διαδικασίες συνεχώς παραγκωνίζονται και αποκλείονται, κάτι που αποτυπώνεται στον δημόσιο χώρο (τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμια, ιδιωτικό κεφάλαιο σε πράσινους χώρους, αναπλάσεις σε πλατείες του κέντρου, γραμμή 4 του μετρό).

Στην ίδια λογική, η πρόταση περι επανάχρησης του κτιρίου Γκίνη σε μουσείο, συνεδριακό κέντρο με ρουφ γκάρντεν, έρχεται να μας υπενθυμίσει τον τρόπο αξιοποίησης της αρχιτεκτονικής στο ιστορικό διηνεκές. Η μουσειοποίηση αποκόβει τις ιστορικές πρακτικές αμφισβήτησης με τις εν εξελίξει πρακτικές με το να δημιουργεί απόσταση από το ενεργό τώρα, υιοθετώντας μια νοσταλγική αντιμετώπιση της πολιτικής ιστορίας. Με αυτό τον τρόπο, εξουδετερώνει τις ροές αμφισβήτησης, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις ρήξης του υπάρχοντος και μετατρέπει το δρων υποκείμενο σε υποκείμενο-θεατή. Το άνοιγμα της πύλης Πατησίων, αλλά και η πρόθεση διαμόρφωσης του χώρου έμπροσθεν του κτιρίου Αβέρωφ, ως πλατεία μνήμης, συνθέτουν το τραγελαφικό σκηνικό, όπου η Πρυτανεία από τη μία λέει ότι τιμά την ιστορική μνήμη του κάτω Πολυτεχνείου και την εξέγερση του τότε, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύει τις πολιτικές εκδηλώσεις του σήμερα.

Η Πρωτοβουλία ΥΔ-ΜΠΤΧ, σε αυτή τη συνθήκη, είχε διοργανώσει ημέρες δράσης επανοικειοποίησης του Πολυτεχνείου αρχικά στα πλαίσια της κατάληψης του Φοιτητικού Συλλόγου. Όταν καλέσαμε αντίστοιχη μέρα δράσης με πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Απρίλη, αυτές απαγορεύτηκαν από τον Πρύτανη με ανακοινώσεις αυθαίρετων λοκ-αουτ ξανά και ξανά, ως προσωπικές αποφάσεις του ίδιου. Έχει σημασία να διευκρινιστεί ότι το τελευταίο δίμηνο, ξεκινώντας από εκείνη την ημέρα δράσης και συνεχίζοντας μέχρι σήμερα, το Πολυτεχνείο είναι ερμητικά κλειστό κάθε Σαββατοκύριακο. Μέχρι τώρα, σε απάντηση σε αυτή την στάση των Πρυτανικών Αρχών του ΕΜΠ, έχει ανακοινωθεί ένα κείμενο υπογραφών από αγωνιστές και αγωνίστριες της γενιάς του ’73, έχει περάσει ψήφισμα στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Τμήμα Αττικής και έχει συζητήσει και καταλήξει η Γενική Συνέλευση Τμήματος Καθηγητών της Σχολής Αρχιτεκτόνων.

Παρασκευή 28/6:

18.00 Συζήτηση με θέμα ”Το πολυτεχνείο στη γειτονιά των Εξαρχείων: Αποστείρωση-Καταστολή-Εξευγενισμός”

20:30 Θεατρικο εργαστηρι : “φαντασου πως εισαι στο κατω πολυτεχνειο…”

22.30 Μπαρ οικονομικης ενίσχυσης για τα συλληφθέντα άτομα σε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Σάββατο 29/6: 19.00

Βιωματικό εργαστήρι με εμπειρίες αγώνα στο Κάτω Πολυτεχνείο από το 73′ μέχρι σήμερα

Θα συμμετέχουν αγωνιστές και αγωνίστριες απο τo αντι-διδακτορικό κίνημα του 73, απο το κίνημα του 85′ με τη δολοφονία Καλτεζά, απο το κίνημα του 90′ με τη δολοφονία Τεμπονέρα, απο το κίνημα του 00΄-01 με το Ευρωπαικό Forum ενάντια στους G7, απο το φοιτητικό κίνημα ενάντια του άρθρου 16 το 06′-07′, απο κίνημα του Δεκέμβρη το 08΄ καθως και απο το διάστημα 11′-15′ με τα μνημόνια.

https://www.facebook.com/events/475928768262172

Συντονισμός Κάτω Πολυτεχνείου

Μοιραστείτε το άρθρο