Kινητοποίηση του συλλόγου εστιακών φοιτητών στην πρυτανεία του πανεπιστήμιου Ιωάννινων

Στις 21/06 ο Σύλλογος Εστιακών (ΣΕΦΠΙ) πραγματοποίησε κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την πιο μαζική στην ιστορία του, ως απάντηση στην ανακοίνωση εξώσεων από το συμβούλιο διοίκησης μέσω της εφαρμογής του νέου εκτρωματικού Εσωτερικού Κανονισμού. Ανεξαρτήτως ηλικίας, πληρωμής ή μη του χαρατσιού των 40 ευρώ, όλοι οι εστιακοί βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο της έξωσης από μια διοίκηση που εκκαθαρίζει τις εστίες για να τις ξεπουλήσει σε ιδιώτες το επόμενο διάστημα.

Για άλλη μια φορά η Διοίκηση κρυβόταν. Απέφυγε να ακούσει τα αιτήματά μας, φεύγοντας κρυφά από τον χώρο. Ακολουθεί την γνωστή για αυτούς τακτική, απαξίωσης κάθε προβλήματος και φωνής μέσα στο πανεπιστήμιο. Απέδειξαν ξανά ότι δεν τους ενδιαφέρουν ούτε στο ελάχιστο τα προβλήματά μας. Δεν τους ενδιαφέρουν οι πυρκαγιές, η ασφάλειά μας και το αν θα μπορούν να σπουδάζουν φοιτητές των φτωχών οικογενειών. Αποτελούν μία κλίκα που δρα πραξικοπηματικά, ακολουθώντας το δόγμα «αποφασίζομεν και διατάζομεν». Περνάνε μέτρα εν μια νυκτί, όπως ο νέος Εσωτερικός Κανονισμούς για τις εστίες, η απελευθέρωση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, η εθελοντική πυρασφάλεια και οι τώρα οι εξώσεις. Οι εστίες, τα σπίτια μας, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε real estate για όποιον έχει να πληρώσει αδρά.

Η κατάργηση της Φοιτητικής Μέριμνας είναι μέρος της συνολικής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει ενάντια στο δημόσιο πανεπιστήμιο και αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωσή της. Η κυβέρνηση μαζί με τα πρόθυμα συμβούλια διοίκησης είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν τους ν. Πιερρακάκη, Κεραμέως, κ.α. Για αυτό αξιοποιούν κάθε ευκαιρία για να στοχοποιήσουν τους συλλογικούς αγώνες των φοιτητών και αγωνιστικούς συλλόγους όπως ο ΣΕΦΠΙ. Πλέον έχει γίνει ο κανόνας για το καθεστώς της Κυβέρνησης της ΝΔ, να κατηγορεί για «εργαλειοποίηση» και «εκμετάλλευση» όποιον ζητάει δικαίωση. Που κατασκευάζει διώξεις, καταστέλλει και συλλαμβάνει όποιον αγωνίζεται για τα δικαιώματα του.

Η κινητοποίηση έδωσε μια σημαντική πρώτη απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε. Συγκέντρωσε πάνω από 200 εστιακούς, οι οποίοι μαζί και με άλλους αλληλέγγυους ξεκαθαρίσαμε ότι δεν τρομοκρατούμαστε. Ξεκαθαρίσαμε ότι μειοψηφίες και κλίκες δεν είναι οι φοιτητές που αγωνίζονται όπως προσπαθεί να πείσει τον εαυτό της και το σινάφι της η πρύτανης Μπατιστάτου. Ξεκαθαρίσαμε ότι οι φοιτητές έχουν πάρει χαμπάρι τον βρώμικο ρόλο που παίζει η μειοψηφία των 11 ατόμων του Συμβουλίου Διοίκησης. Παραμένουμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι ο ένας με τον άλλον. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το σπίτι μας, την Φοιτητική Μέριμνα και τη δημόσια δωρεάν παιδεία μέχρι τέλους. Δεν θα υποχωρήσουμε έως ότου καταργηθεί ο εκτρωματικός Ε.Κ., έως ότου εξασφαλισθεί η δωρεάν διαμονή των φοιτητών στις εστίες μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Καλούμε κάθε φοιτητή, νέο, εργαζόμενο, αλληλέγγυο, να στηρίξει το κάλεσμα του Συλλόγου Εστιακών, την Τρίτη 25/06 στις 18:00 στην Περιφέρεια Ιωαννίνων. Διαδηλώνουμε ενάντια στην κυβέρνηση και τους εντολοδόχους της, που έχουν στόχο την διάλυση της δωρεάν παιδείας και την αντικατάστασή της από μια αγορά-πεδίο κερδοφορίας για τους φίλους τους-ιδιώτες.  Παλεύουμε, όλοι μαζί, για να μην γίνουμε ξανά θύματα των αμέτρητων προμελετημένων και προδιαγεγραμμένων εγκλημάτων τους, για να μην καταργηθούν τα δικαιώματά μας για Ψωμί-Παιδεία-Υγεία-Ελευθερία.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Μοιραστείτε το άρθρο