Πορεία ενάντια στις εξορύξεις στην Ήπειρο, Σάββατο 15/6 12:00 στην Περιφέρεια – Ιωάννινα

Πορεία: Όχι στις εξορύξεις στην Ήπειρο

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΗ ΓΟΥΡΓΙΑΝΙΣΤΑ ΚΟΥΡΕΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Πορεία Σάββατο 15 Ιουνίου στις 12

Περιφέρεια Ηπείρου

Στην Ήπειρο, συγκεκριμένα στην περιοχή της Γουργιάνιστας δίπλα στα Κούρεντα του δήμου Ζίτσας, μόλις 17 χλμ. από τα Γιάννενα, η εταιρεία Energean πρόκειται να προχωρήσει στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση για ανεύρεση υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο, με πιθανή χρήση fracking, χωρίς ν’ αποκλείεται το πετρέλαιο). Το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει και επιτρέπει την καταστροφική αυτή εξέλιξη (υπουργικές αποφάσεις , νόμοι, κλπ.) έχει ήδη τεθεί προ πολλού από την παρούσα και τις προηγούμενες κυβερνήσεις στα πλαίσια άσκησης «ενεργειακής πολιτικής» και έχει την έγκριση των τοπικών αρχόντων σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου.

Πιθανή εξόρυξη θα προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή τεραστίων διαστάσεων που θα οδηγήσει:

  • στη ρύπανση του αέρα και του εδάφους με την απελευθέρωση πλήθους επικίνδυνων αερίων και τοξικών ουσιών,
  • στη ρύπανση των νερών κατά μήκος όλης της περιοχής από όπου περνάει ο ποταμός Καλαμάς μέχρι την εκβολή του στο Ιόνιο Πέλαγος, καθώς η εξόρυξη σχεδιάζεται στη λεκάνη απορροής του, με επίπτωση και στις πηγές υδροδότησης της περιοχής,
  • στην αύξηση του σεισμικού κινδύνου σε μια ήδη σεισμογενή περιοχή
  • σε περιβαλλοντικά και εργατικά «ατυχήματα»,
  • στη δυσφήμιση και εξάλειψη κάθε άλλης δραστηριότητας (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, τουρισμός) με αποτέλεσμα την περαιτέρω φτωχοποίηση των κατοίκων και ερήμωση της περιοχής,
  • στην πλήρη εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από τις πετρελαϊκές εταιρείες,
  • στην αύξηση των κινδύνων από γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και συγκρούσεις καθώς όλοι οι σύγχρονοι πόλεμοι γίνονται για την ενέργεια, ενώ καμία ενεργειακή αυτάρκεια δεν πρόκειται να εξασφαλιστεί για τη χώρα.

Όπως και σε κάθε άλλη περιοχή εξόρυξης, οι εταιρείες θα πλουτίζουν, ενώ η καταστροφή θα είναι μόνιμη. Οι κάτοικοι δεν θα απολαμβάνουν φτηνότερη πρόσβαση στην ενέργεια, ενώ οι θέσεις εργασίας που διαφημίζουν οι εταιρείες θα είναι λίγες και προσωρινές.

Η ερευνητική εξόρυξη εγκρίθηκε από το υπουργείο με την τυφλή αποδοχή της καθόλα μη πειστικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) που εκπόνησε η εταιρεία, η οποία δεν δεσμεύεται με κανένα τρόπο για την αποκατάσταση της περιοχής. Στη μελέτη μάλιστα παραδέχεται ότι «η υλοποίηση του έργου δύναται να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στα επιφανειακά και υπόγεια υδατικά σώματα της περιοχής μελέτης. Τα υγρά και στερεά απόβλητα με επικίνδυνες ή δυνητικά επικίνδυνες ουσίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στο υδατικό περιβάλλον της περιοχής» (ΜΠΕ, σελ. 667, 721). Ήδη φορείς και συλλογικότητες της περιοχής έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της Μ.Π.Ε., ωστόσο η μαζική αντίσταση κρίνεται απαραίτητη.

Η πληροφόρηση για την επένδυση προέρχεται είτε από πληρωμένα άρθρα, είτε από την ίδια την εταιρεία που χτίζει το προφίλ της με χορηγίες και δώρα, υπό τον μανδύα των δράσεων «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης». Παράλληλα, οι τοπικές κοινωνίες πετιούνται στο περιθώριο και η γνώμη τους δεν έχει καμία αξία, καθώς οι γνωμοδοτήσεις των τοπικών διοικήσεων είναι απλά διακοσμητικές.

Η υποκρισία των εκάστοτε κυβερνητικών και Ευρωπαϊκών πολιτικών, που από τη μία διατυμπανίζουν την «πράσινη μετάβαση» και από την άλλη σχεδιάζουν νέες εξορύξεις ορυκτών καυσίμων σε στεριά και θάλασσα που θα οδηγήσουν στη μη αναστρέψιμη καταστροφή δασών, βουνών, ποταμών και περιοχών υψηλής παραγωγικότητας, είναι προκλητική, ενώ ουσιαστικά οι μόνες που θα αποκομίσουν οποιαδήποτε ωφέλεια από τις εξορύξεις είναι οι πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες έχουν αναλάβει να τις φέρουν εις πέρας. Θωρακίζουν μάλιστα αυτή τη λεηλασία με περιβαλλοντικούς νόμους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα των εταιρειών εκμετάλλευσης.

Μόνο η αντίστασή μας μπορεί να απαντήσει στο δυσμενές μέλλον που μας επιφυλάσσεται. Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη για ένα ΕΝΙΑΙΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με κοινό στόχο την προστασία του τόπου μας , ενάντια σε όποιον σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του, για χάρη του οικονομικού οφέλους ελαχίστων.

Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα – αντικείμενο κερδοσκοπίας μιας χούφτας ιδιωτών.

Καλούμε άτομα, συλλογικότητες, φορείς και συλλόγους:

Να οργανώσουμε αγώνες ενάντια στη λεηλασία της φύσης και των ζώων μας

Να χτίσουμε δίκτυα αλληλεγγύης και αντίστασης

Να μη συνεργαστούμε με κανένα τρόπο με την Energean

Να είμαστε προετοιμασμένοι για μαζική διαμαρτυρία στο πεδίο αν χρειαστεί

Το ζήτημα των εξορύξεων αφορά και επηρεάζει άμεσα τις ζωές όλων μας

Λέμε όχι στις εξορύξεις και ξέρουμε καλά το γιατί.

Ήπειρος κατά των εξορύξεων


ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΔΡΑΚΩΝ

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΟΥΝΗ ΣΤΙΣ 12

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Το τελευταίο διάστημα αναπαράγονται δημοσιεύματα που αναφέρουν «πάγωμα» της σχεδιαζόμενης ερευνητικής γεώτρησης στην Ήπειρο χωρίς η εταιρεία να έχει βγάλει καμία επίσημη ανακοίνωση. Δεν είναι η πρώτη φορά που διαδίδονται τέτοιες ειδήσεις από τα ΜΜΕ. Σκοπός τους είναι να κάμψουν την εγρήγορση και την οργάνωση των αντιστάσεών μας.

Η εξόρυξη που αφορά τα Ιωάννινα σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στην Γουργιάνιστα του δήμου Ζίτσας, δύο χιλιόμετρα από τα Κούρεντα και περίπου 17 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα. Οι εργασίες θα λάβουν χώρα σε έκταση 53 στρεμμάτων και σε βάθος 3,5 χλμ.

Η εταιρεία που την σχεδιάζει είναι η Energean, η ίδια δηλαδή που το 2017 (με τη Repsol τότε) έκανε έρευνες για πετρέλαιο σε όλη την Ήπειρο. Η εταιρεία διαδίδει ότι θα επιχειρήσει την εξόρυξη φυσικού αερίου και όχι πετρελαίου, προβάλλοντάς το ως πιο οικολογικό και λιγότερο επιβλαβές προς τη φύση. Ενώ δηλαδή διακηρύσσεται η «πράσινη μετάβαση» ταυτόχρονα πριμοδοτούνται επενδύσεις για ορυκτά καύσιμα, με το φυσικό αέριο να παρουσιάζεται ως «πράσινη» ενέργεια.

Το φυσικό αέριο δεν αποτελεί οικολογική εναλλακτική του πετρελαίου. Πιθανή εξόρυξη στην περιοχή θα είναι εξίσου καταστροφική για τα νερά της περιοχής, που βρίσκεται στη λεκάνη απορροής του ποταμού Καλαμά και είναι ενταγμένη στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου. Η ποιότητα του αέρα θα επιβαρυνθεί με την απελευθέρωση πληθώρας τοξικών αερίων, όπως διοξειδίου του θείου, μονοξειδίου του αζώτου, υδρόθειου, μονοξειδίου του άνθρακα κ.ά. Το έδαφος θα χειροτερεύσει, καθώς με την εξόρυξη θα παραχθούν τουλάχιστον 50 διαφορετικά είδη αποβλήτων, όπως παραδέχεται η εταιρεία στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει εκπονήσει. Η σεισμική δραστηριότητα θα ενταθεί σε μια ήδη σεισμογενή περιοχή. Και επιπλέον, η εταιρεία δεν δεσμεύεται ούτε από νόμους ούτε από τη σύμβαση παραχώρησης για αποκατάσταση σε περίπτωση ατυχήματος ή άλλης καταστροφής.

Καμία περιοχή που μετατράπηκε σε εξορυκτική δεν είδε την οικονομία της να ανθίζει και τους κατοίκους της να ευημερούν. Είναι ψέμα ότι η εταιρεία θα προσφέρει θέσεις εργασίας: αυτές θα είναι λίγες και για σύντομο χρονικό διάστημα. Αντίθετα οι δραστηριότητες της περιοχής (γεωργία, κτηνοτροφία) θα εκλείψουν ή θα υποβαθμιστούν φέρνοντάς τη σε απόλυτη εξάρτηση από τη λειτουργία της εταιρείας. Σε καμία περιοχή εξόρυξης οι κάτοικοι δεν έχουν φτηνότερη πρόσβαση σε ενέργεια. Αντίθετα τα έργα αυτά σχεδιάζονται σε ήδη ερημοποιημένες περιοχές και οδηγούν σε περαιτέρω ερημοποίηση.

Η Energean, η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, ήδη αναδεικνύεται σε κολοσσό εξόρυξης υδρογονανθράκων. Τα κοιτάσματά της στο Ισραήλ φυλάσσονται από την ισραηλινή οπλοβιομηχανία Elbit Systems, βασικό πάροχο του ισραηλινού στρατού και κατασκευάστρια στο τείχος που χωρίζει ΗΠΑ και Μεξικό. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, τα κέρδη της δεν έχουν επηρεαστεί από το αιματοκύλισμα στην Παλαιστίνη, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στην Αίγυπτο. Όπως στο Ισραήλ, έτσι και στην Ήπειρο, η εταιρεία θα επιχειρήσει να προστατεύσει τα κέρδη της στρατιωτικοποιώντας την περιοχή. Πιθανή εξόρυξη δεν θ’ αναβαθμίσει τη γεωπολιτική θέση της χώρας, θα τη φέρει πιο κοντά σε διακρατικούς ανταγωνισμούς. Όλοι οι σύγχρονοι πόλεμοι γίνονται για την ενέργεια.

Η αποικιοκρατική λογική της εταιρείας συμπληρώνεται με χορηγίες προς τοπικούς φορείς που μετατρέπονται έτσι σε συνεργούς της. Λαϊκά θα το λέγαμε δωροδοκία. Η εταιρεία διαφημίστηκε ως χορηγός του Lake Run του 2023 και του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης, προσέφερε σχολικά είδη, κλιματιστικά στο κέντρο υγείας Βουτσαρά, έκανε χορηγία στη θεατρική ομάδα του Δήμου Ζίτσας για την περσινή παράσταση. Έτσι καλύπτονται κάποιες τοπικές ανάγκες και η εταιρία κάνει τη δουλειά της αποκτώντας δημοφιλία και συσκοτίζοντας τα σχέδια θανάτου!

Μας είναι εχθρική η λογική των εταιρειών, των τοπικών αρχόντων, των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν τη φύση ως πόρους προς εκμετάλλευση. Ο χάρτης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας δείχνει τον σχεδιασμό εγκατάστασης ανεμογεννητριών σχεδόν σε κάθε βουνό (έχει κατατεθεί αίτημα και για Κούρεντα). Χιλιάδες στρέμματα σχεδιάζεται να παραχωρηθούν για φωτοβολταϊκά. Μικρά υδροηλεκτρικά έχουν προταθεί για δεκάδες ρέματα. Ό,τι μείνει θα το εκμεταλλεύεται ο τουρισμός που φέρνει τις περιοχές στα μέτρα του για να πλουτίζουν οι επιχειρηματίες σε συνθήκες δουλείας για τους ντόπιους. Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να υπάγεται σε κοινωνικό έλεγχο και να μην είναι στα χέρια μιας χούφτας ιδιωτών κερδοσκόπων.

Κανένας εφησυχασμός μέχρι την ολική ακύρωση του έργου

Οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας οριζόντια και αδιαμεσολάβητα, μακριά από κομματικές λογικές ανάθεσης

Η εταιρεία και οι τοπικοί συνεργάτες της θα μας βρουν μπροστά τους

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην ενεργειακή λεηλασία

κάθε Τρίτη στις 8 μ.μ. στον Ε.Κ.Χ Αλιμούρα

fb Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στην Ενεργειακή Λεηλασία

antioilgiannina@gmail.com

https://againstnrglooting.blogspot.com/

πηγή : https://againstnrglooting.blogspot.com


Στηρίζουμε την πορεία ενάντια στις εξορύξεις στην Ήπειρο το Σάββατο 15/6 στις 12:00 στην Περιφέρεια

Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ!

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ…

…στην εμπορευματοποίηση και τη λεηλασία του φυσικού πλούτου

…στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής που γεννά την εκμετάλλευση και τη φτώχεια

…στις κρατικές αφηγήσεις περί “πράσινης ανάπτυξης”

…στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και τις πολεμικές συρράξεις

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΔΕ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ…ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ!

κατάληψη στέγης Acta et Verba/Κουρεμένου 5

actaverbasquat.wordpress.com

actaetverbasquat@gmail.com

@info_acta

Μοιραστείτε το άρθρο