Η αντίδραση της νεολαίας στη Γαλλία απέναντι στην ακροδεξιά

Ανταπόκριση από Παρίσι.

Μόλις λάβαμε μία ενημέρωση από τον ΦΚ φοιτητή στο Παρίσι, που μας περιγράφει την ανησυχία και την κινητοποίηση στις τάξεις των φοιτητ(ρι)ων στη Γαλλία μετά τα άκρως ανησυχητικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τη σημαντική ενίσχυση της ακροδεξιάς στη Γαλλία. “Πώς θα είναι ένα ακόμη πιο αυταρχικό καθεστώς υπό τον Εθνικό Συναγερμό” είναι η ανησυχία του φοιτητικού κόσμου στη Γαλλία που συμμετείχε ενεργά το προηγούμενο διάστημα στις διαμαρτυρίες κατά της διακυβέρνησης Μακρόν με προεδρικά διατάγματα, για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, την ακρίβεια και υπήρξαν και οι ίδιοι θύματα της αστυνομικής καταστολής.

Όπως αναφέρει :

Αυτό το πρωί, μια φίλη βρήκε ένα χαρτί κολλημένο στην πόρτα της πολυκατοικίας της.

Έγραφε:

« Ένα μήνυμα σε όλους εσάς που δεν γνωρίζω.

Είναι σίγουρα απαγορευμένο να κολλάμε πολιτικά μηνύματα εδώ, αλλά νιώθω συντετριμμένη, σοκαρισμένη και φοβισμένη.

Είμαι εξαιρετικά ανήσυχη για την απόφαση της κυβέρνησης χθες το βράδυ· ανήσυχη για το αύριο και τα επόμενα χρόνια, ανήσυχη για μένα και για όλους τους άλλους.

Νιώθω τόσο αβοήθητη που καταλήγω να ικετεύω: πηγαίνετε να ψηφίσετε στις 30 Ιουνίου. Δώστε μια ψήφο ενάντια στην ακροδεξιά.

Ψηφίστε ενάντια στο μίσος.

Ψηφίστε για την ανθρωπιά.

Μια 18χρονη που φοβάται για το μέλλον. »

 

Αυτό το μήνυμα με άγγιξε βαθιά, όπως και τους φίλους μου. Από την ανακοίνωση της διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης από τον Μακρόν μετά την ιστορική νίκη του Εθνικού Συναγερμού στις ευρωεκλογές, δεν συζητάμε τίποτα άλλο. Ορίστε μερικά μηνύματα που έχω λάβει τις τελευταίες μέρες:

« Είμαι τρομοκρατημένος, ειλικρινά. Αν η ακροδεξιά πάρει την εξουσία, τι θα συμβεί σε εμάς, τους φοιτητές; Έχουμε ήδη δει τι σκέφτονται για τους μετανάστες και τους μουσουλμάνους. Κι εμείς, τι κάνουμε; »

« Από την επόμενη εβδομάδα, [εγώ και μερικοί φίλοι] οργανωνόμαστε για να μοιράσουμε φυλλάδια, αν θέλετε, ελάτε μαζί μας. »

« Η βία της αστυνομίας αυτές τις μέρες… Αν είναι έτσι τώρα, φαντάσου πώς θα είναι αν η ακροδεξιά πάρει την εξουσία. Θα συντρίψουν κάθε αντίσταση. »

Η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και η επίσπευση των βουλευτικών εκλογών στα τέλη Ιουνίου είναι σοβαρές αποφάσεις. Είναι η άμεση συνέπεια της ανόδου της ακροδεξιάς, που έλαβε 30% των ψήφων στις ευρωεκλογές. Ένα ποσοστό συμμετοχής κάτω από 50% δείχνει ότι πολλοί από εμάς δεν ψηφίσαμε, και πρέπει να διορθώσουμε αυτό πριν να είναι πολύ αργά.

Από το 2017, ο Μακρόν έχει υιοθετήσει σταδιακά θέσεις της ακροδεξιάς, αναστηλώνοντας αμφιλεγόμενες ιστορικές μορφές, διορίζοντας υπουργούς από υπερσυντηρητικά κινήματα και περνώντας περιοριστικούς νόμους για τη μετανάστευση. Η κυβέρνησή του έχει πολλαπλασιάσει τα ισλαμοφοβικά και κατασταλτικά μέτρα, επιτιθέμενη ευθέως στην ελευθερία του Τύπου και καταστέλλοντας βίαια τα κοινωνικά κινήματα.

Έχει ενσωματώσει ακόμη και στοιχεία της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση, όπως όταν διόρισε δύο αντιπροέδρους του Εθνικού Συναγερμού στο Κοινοβούλιο το 2022. Αυτή η στρατηγική έχει συστηματικά αποδυναμώσει όλους τους φορείς αντίστασης, από τις ενώσεις μέχρι τα κοινωνικά κινήματα και τις διαδηλώσεις. Το να παραδοθεί η χώρα στον Εθνικό Συναγερμό είναι μόνο η φυσική συνέχεια αυτής της διαδικασίας, μιας διαδικασίας που στοχεύει στην εκκαθάριση κάθε κοινωνικής προόδου και κάθε δυνατότητας αντίστασης.

Έχουμε δει πώς αντέδρασε η κυβέρνηση στις διαδηλώσεις: με βία και καταστολή. Τα δακρυγόνα, η BRAV-M (ιδιάιτερα βίαιο αστυνομικό σώμα με μοτοσυκλέτες) και η αστυνομική βαρβαρότητα μας δείχνουν ήδη μια πρόγευση του πώς θα είναι ένα ακόμη πιο αυταρχικό καθεστώς υπό τον Εθνικό Συναγερμό. Για εμάς, τους νέους φοιτητές, αυτό σημαίνει ένα σκοτεινό μέλλον, γεμάτο διακρίσεις, καταστολή και στέρηση των θεμελιωδών ελευθεριών μας.

Είναι κρίσιμο να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα μέλλον όπου θα κυριαρχούν η ισότητα, η δικαιοσύνη και η ελευθερία. Κάθε ψήφος μετράει, κάθε δράση μετράει. Η ένταση δεν πρέπει να μας παραλύει, αλλά να μας παρακινεί να δράσουμε . Μαζί, μπορούμε να αντισταθούμε στην ακροδεξιά και να υπερασπιστούμε το μέλλον μας.

ΦΚ

Μοιραστείτε το άρθρο