Λαϊκό μέτωπο κατά της ακροδεξιάς στη Γαλλία!

Λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών στη Γαλλία, όπου εκκωφαντική ήταν η συντριβή του προέδρου Μακρόν στο 14% και το χειρότερο η εκτίναξη της ακροδεξιάς συνολικά στο 37%, οι αριστεροί σχηματισμοί άδραξαν την ευκαιρία συνεννόησης. Μετά τη συνάντηση εκπροσώπων τους (Σοσιαλιστικού, Ανυπότακτης, Οικολόγων, Κομμουνιστικού), ανακοίνωσαν ότι συμφωνήθηκε και απευθύνουν κοινό κάλεσμα για τη συγκρότηση ενός «λαϊκού μετώπου» κατά της ακροδεξιάς, στις επικείμενες πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο γάλλος πρόεδρος. Έτσι, στις εκλογές της 30/6 θα αναμετρηθούν η ακροδεξιά και η αριστερά, με τον Μακρόν να μένει πολύ πίσω.

Πρόκειται για το Σοσιαλιστικό Κόμμα (14%), την Ανυπότακτη Γαλλία (10%), τους Οικολόγους (5.5%) και το Κομμουνιστικό Κόμμα (2.5%), που ερμήνευσαν τα αποτελέσματα από τις κάλπες ως μήνυμα αναγκαιότητας για συγκρότηση ενός ευρύτερου αριστερού-δημοκρατικού μετώπου κατά της ακροδεξιάς και μάλιστα μπροστά στην ισχνή καταγραφή των όποιων κεντρώων δυνάμεων πέριξ του Μακρόν. Σημειωτέον ότι τα ποσοστά που κατέγραψαν τα τέσσερα αριστερά κόμματα: Σοσιαλιστικό 13.5%, Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν 9.8%, οι Οικολόγοι 5.5% και το ΚΚΓ 2.5%, αθροίζουν 31.5% – δηλαδή όσο η ακροδεξιά Λεπέν.

Αυτό σημαίνει ότι στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου θα αναμετρηθούν δύο μεγάλα μπλοκ: η ακροδεξιά και η αριστερά, με τον Μακρόν και τους δεξιούς Ρεπουμπλικάνους να υπολείπονται των δύο πρώτων. Μάλιστα, οι τελευταίοι βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση για το τι θα ακολουθήσουν, με τον ηγέτη της δεξιάς να τάσσεται υπέρ της συμπόρευσης με την Λεπέν, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις και μέσα στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων. Σε θανατηφόρο μέτωπο αναφέρεται ο εναλλακτικός ιστότοπος mediapart.

Υπόψη ότι στη Γαλλία το εκλογικό σύστημα είναι το πλειοψηφικό σε μονοεδρικές περιφέρεις. Κάτι που σημαίνει ότι μόνο με συσπειρώσεις μπορεί να διεκδικηθεί η εκλογή βουλευτών.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι συμμετέχοντες στη συνάντηση αναφέρουν ότι: «Καλούμε για τη δημιουργία ενός νέου λαϊκού μετώπου που θα συγκεντρώνει σε μια άνευ προηγουμένου μορφή όλες τις αριστερές, ανθρωπιστικές, συνδικαλιστικές, συνδικαλιστικές δυνάμεις και δυνάμεις πολιτών» και δεσμεύονται ότι «σε κάθε εκλογική περιφέρεια, θέλουμε να υποστηρίξουμε υποψηφίους από τον πρώτο γύρο», που φέρουν «ένα ανατρεπτικό πρόγραμμα».

Έξω από τα γραφεία των Οικολόγων όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των επικεφαλής των τεσσάρων κομμάτων, είχαν συγκεντρωθεί οι διαδηλωτές ενάντια στην ακροδεξιά που είχαν κάνει πορεία από την Πλατεία Δημοκρατίας και ξέσπασαν σε επιδοκιμασίες.

«Τα καταφέραμε, καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία!», είπε η επικεφαλής των Οικολόγων Mαρίν Τοντελιέρ. «Δείχνουμε την προθυμία μας να φύγουμε μαζί για να προσφέρουμε μια εναλλακτική στον Εμανουέλ Μακρόν», επισήμανε ο συντονιστής της Α.Γ. Μανουέλ Μπομπάρ. «Είμαστε μια χώρα που ξεσηκώνεται σήμερα για να πει όχι στην ακροδεξιά», τόνισε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ. Ενώ ο κομμουνιστής Φαμπιάν Ρουσέλ ορκίστηκε «να είμαστε ενωμένοι μέχρι τη νίκη».

Αμέσως χαιρέτισε ο αριστερός ηγέτης της Α.Γ. Ζαν-Λυκ Μελανσόν ο οποίος έγραψε στο Χ: «μια καλή δουλειά που ματαιώνει τη διαίρεση στην οποία υπολόγιζαν ο Μακρόν και η Λεπέν».

Όπως σχολιάζει η Liberation: Oι διάφοροι εταίροι έχουν συμφωνήσει μόνο στην αρχή των ενιαίων υποψηφιοτήτων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Κάτι που αποτελεί ήδη τελικά ένα γρήγορο βήμα και, δεδομένων των καταγμάτων στα αριστερά,… γιγάντιο. Η διάλυση και ο υψηλός κίνδυνος να δεις τον (εκλεκτό της Λεπέν) Τζόρνταν Μπαρντέλα να εγκαθίσταται στο (πρωθυπουργικό μέγαρο) Ματινιόν ωθεί τους πάντες να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Η αριστερά κάνει ένα «αποφασιστικό βήμα»… και ξυπνάει μνήμες 1936, σημειώνει το mediapart και σχολιάζει: Μετά από την πρώτη μέρα διαπραγματεύσεων, τα πρώην κόμματα της Nupes ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να θέσουν « τα θεμέλια» μιας συμφωνίας για «υποστήριξη μεμονωμένων υποψηφίων από τον πρώτο γύρο», υπολογίζοντας σε μια επέκταση στην κοινωνία των πολιτών,… η εμπλοκή της οποίας συνέβαλε στη συσπείρωση, σχολιάζοντας πως αποτελεί… αναφορά στο Λαϊκό Μέτωπο του 1936.

Να σημειωθεί ότι πριν δύο χρόνια, στις προεδρικές εκλογές οι δυνάμεις της αριστεράς είχαν συσπειρωθεί γύρω από την υποψηφιότητα του Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος κατέγραψε ένα σημαντικό ποσοστό με 22%, αλλά πίσω από την Λεπέν και τον Μακρόν που κέρδισε στο β’ γύρο. Ενώ στις κοινοβουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν τα τέσσερα κόμματα είχαν συνασπιστεί υπό τη Νέα Κοινωνική Οικολογική Λαϊκή Ένωση Nupes αποσπώντας 25% (ίδιο ποσοστό με το κόμμα του Μακρόν). Όμως έκτοτε δεν έγιναν πολλά, το αντίθετο μάλιστα, που οδήγησαν στην κατακερματισμένη κάθοδο στις ευρωεκλογές όπου όλοι τους κατέγραψαν μείωση των ποσοστών τους. Φαίνεται πως το μήνυμα έγινε γρήγορα αντιληπτό…

Μοιραστείτε το άρθρο