Νίκη της #StopArmingIsrael στη Γαλλία: Μπλόκαραν τη συμμετοχή Ισραήλ στην έκθεση όπλων Eurosatory

Μία σημαντική νίκη του κινήματος στη Γαλλία καταγράφεται με την ακύρωση της συμμετοχής Ισραηλινών εκθετών στη μεγάλη έκθεση όπλων και άμυνας Eurosatory, η οποία θα ανοίξει στις 17 Ιουνίου στο Villepinte κοντά στο Παρίσι. Περισσότερα από 30 παλαιστινιακά συνδικάτα και οργανώσεις έχουν απευθύνει το κάλεσμα «Τερματίστε κάθε συνενοχή, σταματήστε να εξοπλίζετε το Ισραήλ»  #StopArmingIsrael. Περίπου εκατό οργανώσεις έχουν υπογράψει το κάλεσμα «Όχι ισραηλινά όπλα στο Eurosatory» και κινητοποιούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα προκειμένου  να ακυρώσουν τη συμμετοχή ισραηλινών εταιρειών στην έκθεση Eurosatory 2024.

Η διοργανώτρια  της παγκόσμιας έκθεσης όπλων Eurosatory, COGES, θυγατρική της GICAT (French Land Defense and Security Industry Association), ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή, 31 Μαΐου: «με απόφαση της κυβέρνησης, δεν θα υπάρχει περίπτερο της Ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας στην έκθεση Eurosatory 2024». Στην έκθεση είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχουν 74 ισραηλινές εταιρείες.

Οι δυναμικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη Γαλλία, οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, οι καταδικαστικές ενέργειες απέναντι σε συνένοχες γαλλικές εταιρείες, οι πιέσεις, τα τηλεφωνήματα, τα φυλλάδια και η αυξανόμενη κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, οδήγησαν σε αυτή την πρώτη νίκη, σημειώνουν οι διοργανωτές.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τους:

Ο αγώνας αποδίδει. Η αποφασιστικότητά μας και ο πολλαπλασιασμός των μεθόδων δράσης μας επέβαλαν επαρκή πίεση για να κάμψουν το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων και το γαλλικό λόμπι των όπλων, διοργανωτές της παράστασης.

Στις 16 Οκτωβρίου 2023, ο συνασπισμός των παλαιστινιακών συνδικάτων Εργαζομένων στην Παλαιστίνη ξεκίνησε το κάλεσμα «Τερματίστε κάθε συνενοχή. Σταματήστε να εξοπλίζετε το Ισραήλ». Ως απάντηση, ήδη στις 15 Νοεμβρίου 2023, αναλάβαμε δράση κατά της έκθεσης όπλων Milipol όπου προσκλήθηκαν 52 ισραηλινές εταιρείες όπλων. Έκτοτε, η Stop Arming Israel France έχει κάνει ακούραστη εκστρατεία ενάντια στις συνένοχες γαλλικές εταιρείες όπλων. Εξήμισι μήνες αργότερα, ακυρώσαμε την επίσκεψη 74 Ισραηλινών εκθετών μέσω της συλλογικής μας κινητοποίησης, δύο εβδομάδες πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης Eurosatory.

Στις 19 Μαρτίου, οργανώσαμε μια προβολή του ντοκιμαντέρ The Lab, το οποίο εκθέτει πώς οι ισραηλινές εταιρείες χρησιμοποιούν την Παλαιστίνη ως εργαστήριο για να αναπτύξουν τις νέες στρατιωτικές τεχνολογίες τους. Με την ευκαιρία αυτή, καλέσαμε σε κινητοποίηση ενάντια στην άφιξη Ισραηλινών εκθετών στο Eurosatory 2024.

Έτσι, στις 11 Απριλίου, μαζί με 7 οργανώσεις που υποστηρίζουν την εκστρατεία Stop Arming Israel, ξεκινήσαμε το κάλεσμα «Όχι ισραηλινά όπλα στο Eurosatory 2024». Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 180 οργανώσεις, συλλογικότητες, πολιτικά κόμματα και σωματεία έχουν συμμετάσχει σε αυτήν την εκστρατεία. Σε αυτή την έκκληση καλέσαμε σε ευρεία κινητοποίηση, ενόψει της έκθεσης, για την ολική ακύρωση της άφιξης των Ισραηλινών εκθετών.

Κατά την έναρξη αυτής της έκκλησης, γνωρίζαμε ότι αυτός ήταν μόνο ένας περιορισμένος στόχος, αλλά ξέραμε επίσης ότι ήταν εφικτός.

Σήμερα, έγινε: δεν θα υπάρχουν ισραηλινά όπλα στην έκθεση Eurosatory 2024 Αυτή είναι μια τεράστια νίκη ενάντια στο λόμπι των γαλλικών κατασκευαστών όπλων, ενάντια στο Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων και ένα πραγματικό χαστούκι για τη βιομηχανία όπλων και την ισραηλινή διπλωματία.

Ευχαριστούμε όλους όσοι κινητοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες: όλους τους υπογράφοντες την έκκληση, όλους τους ανθρώπους που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις τηλεφωνημάτων και αλληλογραφίας, που ήρθαν κατά εκατοντάδες στις συγκεντρώσεις μπροστά από το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων και την GICAT, ο συνασπισμός ΜΚΟ και δικηγόρων που συνεργάστηκαν για την κλήτευση κατά COGES, πολιτικών προσωπικοτήτων και εκλεγμένων αξιωματούχων που μίλησαν στην Εθνοσυνέλευση, στα μέσα ενημέρωσης και κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων … Όλες αυτές οι ενέργειες, με την ποικιλομορφία τους, έκαναν εφικτή τη νίκη.

Ωστόσο, δεν θα αφήσουμε αυτή την ανακοίνωση να μας νανουρίσει. Γνωρίζουμε ότι η Γαλλία συνεχίζει να πουλά όπλα στο Ισραήλ. Γνωρίζουμε ότι το Eurosatory παραμένει μια υπεραγορά θανάτου, στην οποία συμμετέχουν πολλές εταιρείες που εξοπλίζουν το Ισραήλ. Ως εκ τούτου, παραμένουμε κινητοποιημένοι ενάντια στο Eurosatory και τον κόσμο του και για την πλήρη παύση κάθε εμπορίου όπλων και κάθε στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.

Αυτή η πρώτη νίκη μας αποδεικνύει ότι ο αγώνας αποδίδει καρπούς και γεννά τεράστια ελπίδα. Πρέπει να μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε όλες τις κινητοποιήσεις μέχρι τον ολοκληρωτικό αφοπλισμό του Ισραήλ, μέχρι τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και μέχρι την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Μοιραστείτε το άρθρο