Ανάληψη ευθύνης για μαζικό σαμποτάζ σε κουτάκια κλειδιών airbnb στα Εξάρχεια

Την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήσαμε μαζική δράση σαμποτάζ σε πάνω απο 215 λουκέτα κλειδιών στα Εξάρχεια κολλόντας τα με κόλλα ως μια συμβολική δράση διαμαρτυρίας ενάντια στον εκβιασμό του ενοικίου και την τουριστικοποίηση. Αυτή η απλή δράση σταμάτησε έστω και προσορινά την κανονικότητα των airbnb. Κάθε ένα απο αυτά κοστίζει περίπου 45ευρώ, αν υπήρχε και κλειδί μέσα το κόστος και η ανασφάλια των ιδιοκτητών μεγαλώνει. Με μεγάλη χαρά είδαμε μερικούς τουρίστες με τις βαλίτσες τους να μην μπορούν να μπούν μέσα.

Ως γνωστό και χιλιοειπομένο πρόβλημα τα airbnb μας πετάνε απ’τα σπίτια μας σε όλο το κέντρο της Αθήνας, με τα νοίκια όλο ένα να αυξάνονται (σε όσα σπίτια έχουν απομείνει για μακροχρόνια μίσθωση). Σε αυτά τα 215 και παραπάνω διαμερίσματα θα μπορούσαν να μένουν οικογένειες,φοιτητές, μεταναστ(ρι)ες, συντρόφια, άτομα της τάξης μας. Αντί αυτού σε όλα αυτά βρίσκονται τουρίστες, digital nomads και πλούσιοι. Τα Εξάρχεια παραμένουν μια οικιστική περιοχή με τον κίνδυνο όμως να γίνουν διασκεδαστήριο για τα παραπάνω εχθρικά υποκείμενα. Όλα αυτά τα σπίτια που βρίσκονται στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης παλεύουμε για να νοικιάζονται φθηνά και όχι 800 ευρώ τα 50 τμ. Το γεγονός ότα τα προλεταριακά στρώματα διώχνονται από το κέντρο έχει ως στόχο τη μη επαφή των ατόμων με την καθημερινή ζωή της πόλης και τη δυσχέρηση της ενασχόλησης με τα τοπικά κινήματα. Τα κανάλια κράζουν τους δήθες κατοίκους ως μειοψηφία χωρίς να λένε ότι πλέον δεν μπορείς να είσαι καν κάτοικος. Ο εκτοπισμός δυσκολεύει την ικανοποίηση της ανάγκης για να παλέψουμε στο κέντρο της Αθήνας σε αντίθεση με τις δικές τους ανάγκες για κερδοφορία, ικανοποίηση των τουριστών και προεκλογικές καμπάνιες. Το κράτος προσπαθεί να μας διώξει από τα σπίτια μας και τους δημόσιους χώρους με κάθε πιθανό τρόπο. Τέτοιοι τρόποι είναι και οι τεράστιες επιχειρήσεις “σκούπας¨ μεταναστών, οι εκκενώσεις μεταναστευτικκών ή και στεγαστικών καταλήψεων, απαγορεύσεις εκδηλώσεων και λαμαρίρες με μπάτσους παντού.

Δεν θα επιτρέψουμε τον εκτοπισμό μας από τις γειτονιές κάνοντας απλές δράσεις όπως η παραπάνω αλλά και με όλα τα κινηματικά μέσα. Μένουμε εδώ, μένουμε στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας δημιουργώντας σχέσεις αλληλεγγύης και συλλογικά αντιτασσόμαστε στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου, αφού τις ανάγκες των γειτονιών μας γνωρίζουμε εμείς και όχι οι επενδυτές.

Κολλημένοι 

Μοιραστείτε το άρθρο