Μέρες χούντας στην Καλαμάτα – Επίθεση των ΜΑΤ στους συγκεντρωμένους στο δικαστήριο για τους 9 επιζώντες του ναυαγίου της Πύλου! Άρχισε η δίκη…

Απρόκλητη επίθεση δέχθηκαν οι περίπου 400 συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια της Καλαμάτας, όπου εκδικάζεται η δίκη των 9 επιζώντων του κρατικού εγκλήματος του ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου πριν ένα χρόνο. Ένας τραυματίστηκε και τρείς προσήχθησαν από την αστυνομία! Η συγκέντρωση συνεχίζεται, όπως και η εκδίκαση της υπόθεσης…

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΦΩΤΟ


ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

Συνεχίζεται η συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια παρά την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ (ΦΩΤΟ)

Συνεχίζεται η συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Καλαμάτας από σωματεία και φορείς της περιοχής, όπου εκδικάζεται η υπόθεση του πολύνεκρου ναυαγίου της Πύλου.

Οι τρεις προσαχθέντες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι. Η προσαγωγή τους έγινε κατά την απρόκλητη επίθεση που έκαναν νωρίτερα τα ΜΑΤ σε βάρος μελών σωματείων, συνδικαλιστών και εκπροσώπων φορέων της Μεσσηνίας, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια Καλαμάτας.

Πρόκειται για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα ΕΕ και κυβερνήσεων που έγινε στις 14/6/23, όταν το υπερφορτωμένο σαπάκι αλιευτικό «Adriana», με πρόσφυγες και μετανάστες, που έπλεε επί 5 μέρες από τη Λιβύη προς την Ιταλία, βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου στέλνοντας στον θάνατο εκατοντάδες ψυχές.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, εντελώς αναίτια επιχείρησαν να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους έξω από τα δικαστήρια και όταν αυτοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους, τότε εντελώς απρόκλητα τους χτύπησαν τα ΜΑΤ.

Από την επίθεση τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ο Γιώργος Καραγιάννης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, ενώ προσήχθησαν ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου με την «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Στέλιος Παπαβραμίδης, φοιτητής.

«700 ψυχές είναι θαμμένες, ντροπή σας», φώναζαν οι διαδηλωτές μετά την απρόκλητη επίθεση. Συνεχώς καταφτάνει κόσμος για να διαμαρτυρηθεί για αυτή την αθλιότητα.

Με βάση τις μαρτυρίες, στο σαπάκι που πήρε στον υγρό τάφο εκατοντάδες μετανάστες, επέβαιναν 750 άνθρωποι, ανάμεσα τους πολλές  μανάδες και παιδιά, που τους είχαν κλειδώσει στα αμπάρια του πλωτού φέρετρου και χάθηκαν στη θάλασσα.

Στο εδώλιο, ωστόσο, κάθονται 9 Αιγύπτιοι επιζώντες, που έχουν χαρακτηριστεί με συνοπτικές διαδικασίες «διακινητές», αυτοί που «προκάλεσαν το ναυάγιο» και «μέλη εγκληματικής οργάνωσης». Την ίδια ώρα, δεκάδες μαρτυρίες επιζώντων έχουν καταγραφεί, που καταγγέλλουν ότι η δράση του Ελληνικού Λιμενικού, το οποίο επιχείρησε με σκοινί να ρυμουλκήσει το σαπιοκάραβο, είναι αυτή που προκάλεσε το ναυάγιο.

Θυμίζουμε ότι σε κοινή έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που στηρίχτηκε στις μαρτυρίες αυτές, καταγράφεται ότι το σκάφος του ΛΣ που στάλθηκε στο σημείο προσάρτησε ένα σχοινί στο «Adriana» και άρχισε να το ρυμουλκεί, προκαλώντας ταλαντεύσεις και στη συνέχεια την ανατροπή του. Οι επιζώντες έλεγαν επίσης συνεχώς ότι οι επιβάτες ζήτησαν να διασωθούν και είδαν άλλους στο σκάφος να παρακαλούν για διάσωση μέσω δορυφορικού τηλεφώνου τις ώρες πριν αυτό ανατραπεί.

Σημειώνεται ακόμα πως «αρκετοί επιζώντες είπαν επίσης ότι οι αρχές κατάσχεσαν τα τηλέφωνά τους μετά το ναυάγιο, αλλά δεν τους έδωσαν κανένα σχετικό έγγραφο ούτε τους είπαν πώς ν’ ανακτήσουν την περιουσία τους. Η μακροχρόνια αποτυχία των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν τη λογοδοσία για βίαιες και παράνομες απωθήσεις στα σύνορα της χώρας εγείρει ανησυχίες για την ικανότητα και την προθυμία τους να διεξάγουν αποτελεσματικές και ανεξάρτητες έρευνες».

Την περίοδο μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην περιοχή της Μεσσηνίας και σε όλη την Ελλάδα, φορείς του λαϊκού κινήματος με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές διοργάνωσαν μεγάλες κινητοποιήσεις καταγγελίας αυτού του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος, καταδικάζοντας την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων, την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που τροφοδοτεί το δουλεμπόριο ανθρώπων και κάνει πιο επικίνδυνες τις διαδρομές, μετατρέποντας σε υγρό τάφο τη Μεσόγειο και τις ελληνικές θάλασσες.



Συγκέντρωση για το κρατικό έγκλημα της Πύλου, Τρίτη 21/5 στις 9:00 στα δικαστήρια Καλαμάτας

Μοιραστείτε το άρθρο