Συνέχιση των συγκρούσεων ή νέες διαπραγματεύσεις;

95Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Στην Ευρώπη σχηματίζονται δύο στρατόπεδα προσέγγισης ως προς τον χειρισμό της ουκρανικής σύγκρουσης και αντιμετώπισης της Ρωσίας. Παρίσι, Βερολίνο και Ρώμη ζητάνε από την Μόσχα επίλυση της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων. Ο Πούτιν εξέφρασε στους Μακρόν και Σολτς την πρόθεσή του για συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά «συνδέοντάς» τες τόσο με τις αποστολές Δυτικών όπλων όσο τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας -οι οποίες πλέον στρέφονται κατά των Ευρωπαίων.

Διχασμένοι προσέρχονται στην αυριανή σύνοδος κορυφής της ΕΕ οι 27 ηγέτες των κρατών μελών της. Όχι μόνο για τις διαφωνίες ως προς την επιβολή ενός εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και ως προς το χειρισμό πλέον του ουκρανικού. Κεντροευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία) βλέπουν την αναγκαιότητα έναρξης άμεσα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Κίεβο και την Μόσχα, έναντι των πιο σκληρών ανατολικοευρωπαϊκών κρατών, τις Βαλτικές, την Βρετανία και φυσικά τις ΗΠΑ, που επιδιώκουν την αποστολή νέων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία και παροτρύνουν το Κίεβο να συνεχίσει  έως τη νίκη έναντι των ρωσικών δυνάμεων.

Χθες, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πήραν την πρωτοβουλία τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στο Παρίσι και το Βερολίνο, η γαλλογερμανική πλευρά υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε λύση της πολεμικής κρίσης θα πρέπει να γίνει μετά από διαπραγμάτευση της Μόσχας με το Κίεβο και με σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Επανέλαβαν επίσης, την απαίτηση τους για άμεση παύση του πυρός και κάλεσαν τον ρώσο πρόεδρο να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες, το ταχύτερο δυνατό με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Την ετοιμότητα της Μόσχας να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο εξέφρασε ο ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου. Όπως αναφέρεται μάλιστα: «Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε για τα θέματα στη διαπραγματευτική διαδικασία». Στην ίδια επικοινωνία με τους Μακρόν και Σολτς, ο Πούτιν κατήγγειλε τον “επικίνδυνο χαρακτήρα” των παραδόσεων δυτικών όπλων στην Ουκρανία και προειδοποίησε για περαιτέρω “αποσταθεροποίηση”. “Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε τον επικίνδυνο χαρακτήρα ότι η Ουκρανία συνεχίζει να κατακλύζεται από δυτικά όπλα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της κατάστασης και επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης”, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική συνομιλία.

Ο πρόεδρος Μακρόν και ο καγκελάριος Σολτς επισήμαναν επίσης στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα πρέπει να αρθεί ο αποκλεισμός της Οδησσού ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η εξαγωγή δημητριακών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης θάλασσας και να αποφευχθεί μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων ο πρόεδρος της Ρωσίας υποσχέθηκε ότι θα επιτρέψει την ακίνδυνη πρόσβαση πλοίων στο λιμάνι της Οδησσού. Κάτι που και το Κρεμλίνο επιβεβαίωνε σημειώνοντας πως η Ρωσία επιθυμεί να συζητήσει τρόπους για τέτοιο ενδεχόμενο, επισημαίνοντας όμως ότι ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε με στοιχεία στους δύο συνομιλητές του για τις ευθύνες της Δύσης στις επισιτιστικές επιπτώσεις, με τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές της, όπως επίσης τις αντι-ρωσικές κυρώσεις.

Οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία ενδέχεται να δημιουργήσουν ένα πρόβλημα που θα διαρκέσει περισσότερο από τον πόλεμο, καθώς υπάρχει κίνδυνος να πέσουν όπλα σε λάθος χέρια, προειδοποιεί η επικεφαλής της  Europol Κατρίν Ντε Μπολ. «Κάποια στιγμή ο πόλεμος θα τελειώσει. Θέλουμε να αποτρέψουμε μια κατάσταση όπως πριν από 30 χρόνια στον πόλεμο στα Βαλκάνια». «Τα όπλα από τον πόλεμο στα Βαλκάνια εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από εγκληματικές ομάδες σήμερα».

Στον αντίποδα κάποιοι άλλοι Δυτικοί που σπεύδουν προς στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας. Αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon από τη Δανία και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109 από τις ΗΠΑ άρχισε να παραλαμβάνει η Ουκρανία όπως ανέφερε ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιϊ Ρεζνίκοφ, τονίζοντας ότι τα αναφερόμενα οπλικά συστήματα θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται για την απώθηση της εισβολής των Ρώσων. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πύραυλοι παράκτιας άμυνας κατά στόχων επιφανείας Harpoon θα χρησιμοποιηθούν μαζί με τους ουκρανικούς πυραύλους Neptune ενισχύοντας την παράκτια άμυνα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου και του λιμανιού της Οδησσού στα νότια της χώρας. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει μια ναυτική αποστολή για την απελευθέρωση των αγροτικών εξαγωγών της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais.

Στο πεδίο των συγκρούσεων στα νοτιοανατολικά και την περιφέρεια του Ντονμπάς, νυχτερινές δηλώσεις του τσετσένου ηγέτη Ραζμάν Καντίροφ αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο της πόλης του Σεβεροντονιέτσκ στο Λουγκάνσκ. Όπως ανέφερε: υπολογίσαμε μία βδομάδα, ξεκινήσαμε για τρείς μέρες και αποκτήσαμε τον έλεγχο σε λίγες ώρες. Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η ουκρανική πόλη Λιμάν ελέγχεται πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις. Μια εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο στους Ρώσους προς τις μεγάλες πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ.

Παράλληλα, ενώ ο ρωσικός στρατός κλιμάκωνε την επίθεσή του στην ανατολική Ουκρανία, πραγματοποίησε το Σάββατο νέα επίδειξη δύναμης στην Αρκτική με μια επιτυχημένη εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου. Ο πύραυλος Zircon εκτοξεύτηκε από τη φρεγάτα Ναύαρχος Γκορτσκόφ στη Θάλασσα Μπάρεντς, προς έναν στόχο στα ύδατα της Λευκής Θάλασσας, στην Αρκτική, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η πρώτη επίσημη εκτόξευση αυτού του πυραύλου έγινε τον Οκτώβριο του 2020.

Μοιραστείτε το άρθρο