Το νέο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές χαρακτηρίζεται “ταφόπλακα” για τους παραγωγούς και μικροπωλητές των Λαϊκών αγορών, αλλάζει τελείως τον χαρακτήρα των λαϊκών αγορών όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, οι άδειες χάνουν τη μονιμότητά τους και βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Δημιουργεί ένα αυστηρό τιμωρητικό πλαίσιο για σχετικά μικρά παραπτώματα και ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτες και μεγάλες εταιρείες στον τομέα τροφίμων. Οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών αντιδρούν με απεργιακές επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις με αρχή από αυτή την Τετάρτη, όπως έχει γνωστοποιήσει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Πωλητών Λαϊκών Αγορών.
Οι ενώσεις και τα σωματεία των παραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές καταγγέλλουν μια σειρά από λόγους που ουσιαστικά τους οδηγούν στην πόρτα εξόδου και σε βίαιη φτωχοποίηση. Δεν έχει να κάνει μόνο με την έλλειψη διαβούλευσης του υπουργείου με όλους αυτούς που για δεκαετίες στήριξαν τον θεσμό των Λαϊκών αγορών, αλλά με προβλέψεις που ουσιαστικά δημιουργούν ένα ασφυκτικό ανταγωνιστικό πλαίσιο και που δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες λειτουργίας και απέχουν από την κεντρική ιδέα δημιουργίας τους.
Ενδεικτικά καταγράφεται η επιπλέον μοριοδότηση για πτυχιούχους ΑΕΙ στη διεκδίκηση παραχώρησης άδειας για λειτουργία πάγκου στις λαϊκές αγορές. Μία προνομιακή μεταχείριση που δημιουργεί προβληματισμό για τους παραδοσιακούς λειτουργούς των λαϊκών και κυρίως τους παραγωγούς που καλούνται να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου για να πάρουν θέση σε λαϊκή αγορά με τη διαδικασία πλειοδοσίας που προκρίνεται, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες (καιρικές και εποχικές) για τους παραγωγούς.
Στο σημείο αυτό τα συνδικαλιστικά όργανα των παραγωγών και πωλητών επισημαίνουν τον κίνδυνο στη δυνατότητα που δίνεται στους παραγωγούς να καταθέσουν αίτηση για επαγγελματία έμπορο, καθώς μετά θα πρέπει να υπολογίζουν ότι θα χάσουν όλα τα προνόμια και τις επιδοτήσεις που έχουν ως παραγωγοί.
Ανοίγει “παράθυρο” για την είσοδο στις λαϊκές αγορές εταιρειών, με την έμμεση πρόβλεψη ότι κάθε πωλητής είτε παραγωγός είτε επαγγελματίας θα μπορεί να συμμετάσχει σε αυτές με τη σύσταση εταιρειών, ουσιαστικά όπως σημειώνεται “παραγνωρίζοντας το θεμέλιο λόγο για τον οποίο ιδρύθηκαν οι λαϊκές αγορές, που δεν ήταν άλλος από το να βρίσκουν οι παραγωγοί τον τρόπο να έρχονται σε απευθείας επαφή με τους καταναλωτές, χωρίς μεσάζοντες, πουλώντας φθηνά και ποιοτικά προϊόντα”. Δημιουργώντας ουσιαστικά μια “κερκόπορτα” όχι μόνο για την είσοδο μεγάλων εταιρειών αλλά και για τις μεταβιβάσεις των αδειών, καθώς μπορεί μέχρι σήμερα η άδεια να μην μπορεί να μεταβιβαστεί ούτε να πωληθεί, με την εισαγωγή όμως του θεσμού της εταιρείας αλλάζουν αυτές οι προβλέψεις. Επιπλέον, ενδεικτικά:
Επαναφέρουν την υποχρεωτική προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την ανανέωση της άδειας πωλητή που είχε χαρακτηριστεί παράνομη πριν τρία χρόνια.
Επίσης, επιβάλλεται στους πωλητές από το πρωί 7 η ώρα να συμπληρώνουν μια πλατφόρμα με τα είδη, τις ποσότητες και τις τιμές πώλησης τους, και βεβαίως σε περίπτωση 4 παραβάσεων μέσα σε δύο χρόνια ανακαλείται η άδεια για έξι μήνες.
Αν δεν πληρωθεί το ημερήσιο τέλος για δύο συνεχόμενους μήνες χάνουν τελείως την άδεια
Αν καταγραφούν τρεις φορολογικές παραβάσεις – ασχέτως ποσού ή σοβαρότητας – επίσης ανακαλείται η άδεια για έξι μήνες.
«Ουσιαστικά καταργούνται οι παραγωγοί από τις λαϊκές αγορές και μετατρέπονται σε εμπόρους. Το υπουργείο θέλει να μετατρέψει τις λαϊκές αγορές σε υπαίθρια σούπερ μάρκετ», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας, Παντελής Μόσχος.