ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Επικίνδυνες συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου στο Κορδελιό!

Για το Διοξείδιο του Αζώτου, την Elpedison και την υγεία των παιδιών στο Κορδελιό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ),  στις κατευθυντήριες οδηγίες του για την ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη* κάνει λόγο για το Διοξείδιο του Αζώτου (NO2). Αναφέρει πως, σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών εκτιμάται να έχουν κατά 20% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα και ασθένειες του αναπνευστικού για κάθε αύξηση 28.3 µg/m3 (για έναν μέσο όρο έκθεσης 2 εβδομάδων) όταν ο μέσος όρος της εβδομαδιαίας συγκέντρωσης στις μελέτες αυτές είναι στο εύρος 15-128 µg/m3. Πρέπει να αναφερθεί  ότι οι μελέτες αυτές αφορούν έκθεση σε εσωτερικό χώρο για δυο εβδομάδες. Παρά το γεγονός αυτό, οι τιμές μας δίνουν μια εικόνα για το τι θα ισχύει στην περίπτωση ισόβιας έκθεσης και σε εξωτερικό χώρο.

Η συγκέντρωση Διοξείδιου του Αζώτου στην οποία οι Θεσμοί θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα είναι 400 µg/m3. Είναι η τιμή συναγερμού, όπως αναφέρεται και στην ημερήσια αναφορά ρύπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ)**, στην οποία ο γενικός πληθυσμός θα έχει πρόβλημα από βραχυπρόθεσμη έκθεση. Μέχρι την τιμή αυτή, οι μονάδες  της Elpedison μπορούν να μας φλομώνουν ανενόχλητα, μέχρι την τελευταία μας ανάσα.

Στην ημερήσια αναφορά ρύπων της ΠΚΜ λοιπόν, δεν δημοσιοποιούνται οι μέσες τιμές έκθεσης, αλλά οι μέγιστες. Σύμφωνα με τις τιμές αυτές, το έτος που μας πέρασε η μέση μέγιστη τιμή στο Κορδελιό ήταν 49,3 µg/m3 (μιλώντας πάντα για τις 267 από τις 365 ημέρες του χρόνου για τις οποίες δημοσιοποιούνται μετρήσεις). Από αυτό βλέπουμε, ενώ δεν έχουμε τη μέση τιμή, ότι αυτή δεν πρέπει να είναι καθόλου μακριά από το εύρος τιμών για το οποίο κάνει λόγο ο ΠΟΥ.  Τραγική ειρωνεία είναι το γεγονός ότι ο σταθμός μέτρησης ρύπων της ΠΚΜ στο Κορδελιό είναι σε αυλή σχολείου. Αυτά ισχύουν για το Κορδελιό και το Διοξείδιο του Αζώτου, τoν κυριότερο ρύπο της Elpedison, με την κατάσταση όπως είναι τώρα, χωρίς τη νέα, διπλάσιας παραγωγικότητας, μονάδα.

Μια πληροφορία επίσης, που θα μας κάνει να καταλάβουμε πως η έλλειψη δυσοσμίας δεν σημαίνει πως όλα είναι καλά, είναι πως για να αντιληφθούμε την άσχημη οσμή του Διοξειδίου του Αζώτου, η συγκέντρωση πρέπει να είναι 100-200 µg/m3. Αν μάλιστα η συγκέντρωση αυξάνεται σταδιακά (όπως λογικά συμβαίνει σε έκθεση σε εξωτερικό περιβάλλον) η συγκέντρωση μπορεί να φτάσει και τις 51000 µg/m3 χωρίς να γίνει αντιληπτή η οσμή.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως κάθε μία από τις μονάδες της Elpedison, βάσει της νομοθεσίας, μπορεί να εκπέμπει Διοξείδιο του Αζώτου μέχρι  75000 µg/m3. Αν επιτευχθούν τέτοιες συγκεντρώσεις και είναι ευνοϊκές οι συνθήκες, καταλαβαίνουμε πόσο επικίνδυνες, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, συγκεντρώσεις μπορούν να δώσουν στον αέρα μας. Αυτό, σε συνδυασμό με την τιμή συναγερμού 400 µg/m3 της ΠΚΜ, μας δείχνει ξεκάθαρα για άλλη μια φορά ότι οι νόμοι δεν φτιάχνονται για το δικό μας καλό, αλλά για το δικό τους.

*World Health Organization, Regional Office for Europe (2000) Air quality guidelines for Europe ; second edition, WHO regional publications, European series; No. 91

**http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=507

Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ

Μοιραστείτε το άρθρο