ΣΚΟΥΡΙΕΣ – 8ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΑΓΩΝΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Οι έμφυλες αναπαραστάσεις του πατριαρχικού μοντέλου μέσα από το τραγούδι

6Η ΜΕΡΑ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΚΑΜΠ Παρουσίαση έρευνας για το έμφυλο στο αστικό, λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι. 

ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 22/7 18:00 Εκδήλωση: Τεχνοεπιστήμες, Υγεία και Περιβάλλον στη μετα-κορωναϊό εποχή, με συμμετοχή μελών του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς.


Μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνά της παρουσίασε η Αλεξάνδρα Βασιλείου κατά τη χθεσινή βραδιά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο Δεκαήμερο Αγώνα & Ελευθερίας, που διεξάγεται για 8η χρονιά στο δάσος του Κάκαβου στη ΒΑ Χαλκιδική ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Μάλιστα, η παράθεση των αποτελεσμάτων της έρευνας έγινε με συνοδεία τραγουδιών που αποτυπώνουν τις έμφυλες αναπαραστάσεις των γυναικείων προτύπων μέσα από το πατριαρχικό μοντέλο στα είδη των τραγουδιών, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα στο ρεμπέτικο τραγούδι. Η αναφορά στα επαγγέλματα και τα ονόματα γυναικών ήταν το νήμα μέσα από το οποίο ξετυλίχθηκε η ανάπτυξη των συμπερασμάτων.

Η ερευνήτρια αρχικά αναφέρθηκε στις θεωρίες περί φύλου για να ερμηνεύσει την ανάλυσή την κοινωνική διαστρωμάτωση, τα κυρίαρχα πρότυπα της εποχής, το ρόλο της γυναίκας σε έναν πατριαρχικό κόσμο αλλά και τις αντιστάσεις. Πήγε πίσω στον 19ο αιώνα ξεδιπλώνοντας ένα μουσικό ταξίδι μέχρι σήμερα. Χρονολογικά διαφώτισε την περίοδο 1933-1950 όσον αφορά τα γυναικεία επαγγέλματα και την περίοδο 1900-1975 όσον αφορά τα γυναικεία ονόματα.

Μέσα από τη μελέτη περίπου 2000 ρεμπέτικων τραγουδιών βρέθηκαν 18 τραγούδια που αναφέρουν γυναικεία επαγγέλματα είτε στον τίτλο τους είτε στο περιεχόμενό τους. Σε αυτά αποτυπώνονται τα συνηθισμένα επαγγέλματα (εργάτρια, μοδίστρα, δασκάλα σερβιτόρα, νοσοκόμα κ.α.) που προορίζονταν για γυναίκες από το 1933 έως το 1950 δηλαδή στα χρόνια του Μεσοπολέμου, κατά τον Β΄ ΠΠ και τη μετεμφυλιακή περίοδο στην Ελλάδα.

Από το 1900-1975, σε μία πολύ πιο διευρυμένη περίοδο του ρεμπέτικου και του αστικού λαϊκού τραγουδιού, συναντώνται 34 γυναικεία ονόματα με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης τα ονόματα: Μαρία και Ελένη.

Μεθοδολογικά, στην εργασία συνδέθηκε ένα πολιτιστικό στοιχείο, το ρεμπέτικο τραγούδι, με τις έμφυλες αναπαραστάσεις, δηλαδή την αποτύπωση γυναικείων προτύπων μέσα από το πατριαρχικό μοντέλο που διέπει το ρεμπέτικο και το αστικό λαϊκό τραγούδι. Συμβολή αποτέλεσε η χρήση της μουσικής και πιο συγκεκριμένα της στιχουργικής σύγχρονων δημοφιλών τραγουδιών.

Επίμετρο της εργασίας αποτελεί η ερευνητική παιδαγωγική δράση που διεξήχθη στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δεκαοκτώ (18) ελληνόφωνα και αγγλόφωνα τραγούδια της σύγχρονης δημοφιλούς μουσικής σκηνής, προτάθηκαν και αναλύθηκαν από τις μαθήτριες του σχολείου της Μεγάλης Παναγιάς που παρακολούθησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

ΤΟ ΚΑΜΠ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 22/7 ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25/7

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ ΤΟΥ ΚΑΜΠ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ

 

https://new.infolibre.gr/2021/07/21/skoyries-8o-dekaimero-agona-amp-eleytherias-lt-br-gt-ekdilosi-emfylo-kai-rempetiko/

https://new.infolibre.gr/2021/07/19/skoyries-8o-dekaimero-agona-amp-eleytherias-lt-br-gt-domes-allilovoitheias-olistikis-ygeias-aytoamynas/

https://new.infolibre.gr/2021/07/18/skoyries-8o-dekaimero-agona-amp-eleytherias-lt-br-gt-odoiporiko-ston-topo-tis-katastrofis-sti-va-chalkidiki-fotostigmiotypa/

https://new.infolibre.gr/2021/07/18/skoyries-8o-dekaimero-agona-amp-eleytherias-lt-br-gt-i-thanatifora-exoryktiki-drastiriotita-na-kleisei-lt-br-gt-na-xanakatevoyme-stoys-dromoys/

https://new.infolibre.gr/2021/07/15/skoyries-dekaimero-agona-amp-eleytherias-lt-br-gt-chrysorycheia-pote-kai-poythena-lt-br-gt-paraskeyi-16-kyriaki-25-7/

 

Μοιραστείτε το άρθρο