Κατεπείγουσα αίτηση για Κουφοντίνα από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης

Το Παρατηρητήριο του Ποινικού Συστήματος και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (OSPDH) ζητά με κατεπείγουσα αίτηση (μεταξύ άλλων) από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει οτιδήποτε είναι δυνατόν ώστε να διασφαλίσει τη ζωή του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Αναλυτικά στην “Επείγουσα Έκκληση”, το Παρατηρητήριο αφού αναφέρεται στην κρίσιμη κατάσταση του Δημήτρη Κουφοντίνα, μεταξύ άλλων τονίζει:

“Ως ακαδημαϊκοί και επιστήμονες εγκληματολογίας, κινητοποιηθήκαμε ενόψει του κινδύνου για αμετάκλητη απώλεια της ανθρώπινης ζωής (του), ο οποίος διεκδικεί με το σώμα του ένα νόμιμο και εύλογο αίτημα, που σχετίζεται αποκλειστικά με την εκτέλεση της ποινής του. Το OPSHR ενώνει τη φωνή του με τις ελληνικές και ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές οργανώσεις, ιδρύματα, ακαδημαϊκούς, δικηγόρους, καλλιτέχνες και με μια μεγάλη ομάδα πολιτών και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί το δικαίωμα στη ζωή του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο θάνατος του κρατούμενου απεργού πείνας θα είναι ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην έννοια και την ηθική νομιμότητα του δημοκρατικού κράτους δικαίου. (Στην Ευρώπη ..) Το κράτος δικαίου πρέπει να ισχύει για όλους χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις.

Για όλα τα παραπάνω, το OSPDH καλεί τις αρχές της ελληνικής κυβέρνησης, τους περιφερειακούς και σωφρονιστικούς θεσμούς, τον Εθνικό Μηχανισμό Προληπτικών Βασανιστηρίων να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν τη σωματική και ψυχολογική ακεραιότητα του κ. Κουφοντίνα, καθώς και το ότι δεν γίνονται ενέργειες εναντίον του (χωρίς τη θέλησή του).”

Η αίτηση αυτή, όπως αναφέρει η δικηγόρος Αλέκα Ζορμπαλά έχει προωθηθεί ήδη ως κατεπείγουσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης (EUROPEAN COMMITTEE FOR THE PREVENTION OF TORTURE, COUNCIL OF EUROPE) και στον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά των Βασανιστηρίων (WORLD ORGANISATION AGAINST TORTURE (OMCT).

Μοιραστείτε το άρθρο