ΕΡΗΜΙΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Ένα μοναδικό μεσογειακό οικοσύστημα απειλείται με αφανισμό… στο βωμό της ανάπτυξης και των επενδύσεων!

ΝΕΩΤΕΡΑ: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΓΡΟΤΟΠΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ 21/2

Όπως ανακοινώθηκε στη σελίδα Erimitis έγινε άμεση κινητοποίηση στον υγρότοπο όπου με εντυπωσιακό τρόπο αναρτήθηκαν πανό:
“Σήμερα το πρωί (Κυριακή 21/2) δεκάδες περιπατητών στον Ερημίτη, τηρώντας απόλυτα τις υγειονομικές προφυλάξεις λόγω Covid 19, σήκωσαν πανό διαμαρτυρίας για την καταστροφή που έχει ήδη γίνει και συνεχίζεται στην περιοχή της Βρωμολίμνης, παρά το γεγονός ότι προστατεύεται σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα για την προστασία και διατήρηση μικρών νησιώτικων υγρότοπων (Βρωμολίμνη, Υ222KER030, Νήσος Κέρκυρα, 14 στρέμματα).
Οι περιπατητές εκφράζουν έντονη αγανάκτηση από το θέαμα καταστροφής του τοπίου που αντίκρυσαν και τους προκάλεσε σοκ”.

 

 

Πρόσφατα στην περιοχή “Ερημίτης” της βορειοανατολικής Κέρκυρας ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση μεγάλου σε έκταση συγκροτήματος παραθεριστικών κατοικιών και ξενοδοχείου με ιδιωτική μαρίνα. Ήδη έχουν αποψιλωθεί 120 στρέμματα γης και οι εκσκαφείς έχουν σταθμεύσει μόνιμα στην περιοχή. Δείτε εδώ: Ερημίτης: Αποψίλωση 120 στρεμμάτων δασικής έκτασης σε 2 μέρες

Μόλις χθες μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου “Ερημίτη Πλους”, οι χειριστές των μηχανημάτων προχώρησαν σε λεκτική και σωματική επίθεση εναντίον περιπατητών στην περιοχή, σπάζοντας την κάμερα του ενός. Δείτε εδώ: Καταγγελία κατά των τραμπουκισμών από τον «Ερημίτη Πλους».

Πριν 2 ημέρες, την αντίθεσή της στο έργο εξέφρασε με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό της χώρας Κ. Μητσοτάκη και η Ένωση Ιδιοκτητών Κέρκυρας (Corfu Owner’s Association). Δείτε εδώ: Γράμμα προς τον Πρωθυπουργό για τον Ερημίτη από την Corfu Owners Association.

Ο σύλλογος αυτός έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα φορέων και προσώπων που είναι αντίθετοι στην εν λόγω επένδυση. Σε αυτούς ανήκουν ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, πλήθος κερκυραϊκών συλλόγων και σωματείων, 27 περιβαλλοντικές οργανώσεις από 15 μεσογειακές χώρες (δείτε εδώ: SOS από 27 διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις: «Το Kassiopi Project θα καταστρέψει το οικοσύστημα στην Κέρκυρα»), ο Nathaniel Rothshild, η Lee Durrell, χήρα του Βρετανού συγγραφέα Gerald Durrell, o Γερμανός επενδυτής Jörg Rockenhäuser κ.α.).

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΡΗΜΙΤΗ

Η περιοχή του Ερημίτη βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Κέρκυρας. Μαζί με τις βραχονησίδες Ψύλλος και Καπαρέλι (ένας από τους αρχαιότερους φάρους της χώρας), και με τα θαλάσσια κρηπιδώματα στα ρηχά της Σέρπας, αποτελεί οικοσύστημα ξεχωριστού φυσικού κάλλους και οικολογικής αξίας καθώς:

– Λόγω εγγύτητας με την ηπειρωτική Αλβανία, λειτουργεί ως ο σημαντικότερος οικολογικός διάδρομος του νησιού.

– Το ετερογενές φυσικό ανάγλυφο προσφέρει μια ποικιλομορφία φυσικών ενδιαιτημάτων.

– Οι τρεις λίμνες του Άκολη, Βρωμόλιμνη και το Έλος Ερημίτη συμπεριλαμβάνονται στο δίκτυο προστατευόμενων μικρών νησιωτικών υγροτόπων (ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012) και φιλοξενούν πολλά μεταναστευτικά και ενδημικά πτηνά.

– Ο βυθός του είναι πλούσιος σε υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) που αποτελούν σημαντικό βιότοπο θαλάσσιων οργανισμών και είναι καθοριστικά για την διατήρηση της ποιότητας των υδάτων.

– Ανήκει στις ελάχιστες περιοχές του νησιού, που έχει μείνει αναλλοίωτη από την ενετική επιρροή της εντατικής ελαιοκαλλιέργειας, αποτελώντας παράδειγμα πρώιμου κερκυραϊκού φυσικού τοπίου.

– Η περιοχή του Ερημίτη χαρακτηρίζεται από πλούσια βιοποικιλότητα χλωροπανίδας, φιλοξενώντας προστατευόμενα είδη όπως 23 είδη ορχιδέας. Επίσης φιλοξενεί την πλέον παγκοσμίως απειλούμενη βίδρα (Lutra lutra) και τη μεσογειακή φώκια μοναχός (Monachus monachus) (ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 2020; POTOUROGLOU et al. 2020).

TO ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ

Μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 2012 διεξήχθη διαγωνισμός για την μακροχρόνια μίσθωση 99 ετών, 490 στρ. ( ⅓ της έκτασης της περιοχής Ερημίτη). Νικήτρια η μοναδική αιτούσα NCH Capital.

Το 2017 μέσω νομικών τροποποιήσεων γίνεται διαγωνισμός αγοραπωλησίας της δημόσιας έκτασης, τον οποίο κερδίζει και πάλι NCH Capital με αντίτιμο μόλις 2.050.000€.

Τον Μάιο του 2020, όταν οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν να εγκρίνουν την υψομετρική μελέτη λόγω έλλειψης πληρότητας, μέσω τροπολογίας και στο όνομα της ‘ανάπτυξης’, μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα τους στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τελικά, η υπουργική απόφαση του Κ. Καραμανλή δικαιώνει τους δήμους καθώς επιβεβαιώνει την μελέτη ως ελλιπή.

Το σκάνδαλο κορυφώνεται τον Ιουνίου 2020, όταν το ναυτικό οχυρό εντός του Ερημίτη κατεδαφίστηκε και μεταφέρθηκε σε τοποθεσία ακατάλληλη για την λειτουργία του. Παράλληλα, η περιοχή περιμετρικά από το οχυρό αποψιλώθηκε ενώ εκκρεμεί η δικαστική απόφαση της περιοχής χαρακτηρισμού δασικής έκτασης. (SAVE ERIMITIS; ΚΟΡΩΝΑΚΗ 2020)

Όπως είναι ευρύτερα γνωστό, η περιοχή του Ερημίτη κάηκε κάτω από πολύ ύποπτες συνθήκες στις 16/08/2020, ακριβώς στο κομμάτι που πρόκειται να γίνουν τα έργα. Δείτε εδώ: Μεγάλη φωτιά στον Ερημίτη Κέρκυρας: Πάνω από 300 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη

Ένα μήνα πριν, στις 13/07/2020, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είχε παρευρευθεί στα εγκαίνια της “επένδυσης”, εκφωνώντας λόγο υπέρ του έργου (Δείτε εδώ: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το Kassiopi Project). Σε συζήτηση στη συνέχεια με παριστάμενους είπε μπροστά στην κάμερα: «Κάποια στιγμή (ο Ερημίτης) θα καεί». Δείτε εδώ: Μητσοτάκης Κέρκυρα: «Κάποια στιγμή θα καεί το δάσος, οπότε καλά κάνουμε και το χτίζουμε»

 

 

Δείτε σχετικό άρθρο στο Gymnosophy: Σώστε το Οικοσύστημα του Ερημίτη Κέρκυρας! Αποψίλωση Ξεκίνησε!

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ

Δείτε τη σελίδα του κινήματος εδώ: https://www.erimitis.gr/

Υπογράψτε εδώ για την σωτηρία του Ερημίτη: https://secure.avaaz.org/…/government_of_greece_save…/

Κάντε like στην σελίδα του κινήματος στο Facebook: Erimitis

Γίνετε μέλος της διαδικτυακής ομάδας στο Facebook για την σωτηρία του Ερημίτη: SAVE ERIMITIS – CORFU (Ερημίτης-Κέρκυρα)

Ο πυρήνας του οικοσυστήματος είναι ακόμα αδιατάρακτος και ο αγώνας συνεχίζεται!

Πηγή: Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου

Μοιραστείτε το άρθρο