ΑΛΒΑΝΙΑ Αντιδράσεις και διαδηλώσεις για την δολοφονία του 25χρονου από την αστυνομία έφεραν την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών

ΣΚΙΤΣΟ Χρήστος Αλαβέρας

Παραίτηση υπέβαλε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Σαντέρ Λεσάι, έπειτα από έντονες πιέσεις που άσκησαν χιλιάδες διαδηλωτές για την δολοφονία 25χρονου Κλοντιάν Ράσα απο τις αστυνομικές αρχές την Τρίτη.

«Αποφάσισα να παραιτηθώ αμετάκλητα από το πόστο του υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας. Προσπάθησα με όλες τις ενέργειές μου να αφήσω ένα ίχνος κανονικότητας κατά την άσκηση των καθηκόντων μου» σημείωσε ο ίδιος σε ανακοίνωση του.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα καταδίκασε την ενέργεια του αστυνομικού, χαρακτηρίζοντας την πράξη του, παράφορη παραβίαση του νόμου. Ωστόσο δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την αντιπολίτευση πως βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις στο όνομα του αδικοχαμένου νεαρού για πολιτικά της οφέλη και να υπερασπιστεί το έργο της αστυνομίας. Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε το γεγονός, χαρακτηρίζοντας την εκτέλεση του νεαρού, ως αποκορύφωμα της υπέρμετρης χρήσης βίας κατά των πολιτών.

Ήδη από χθες επικρατούσε έντονος αναβρασμός στην γειτονική χώρα, με μαζικές συγκεντρώσεις εξαγριωμένων διαδηλωτών, οι οποίοι απαιτούσαν την άμεση παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών και του πρωθυπουργού της χώρας. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Παραιτήσου Ράμα» και «είμαι κι εγώ Κλοντιάν» επιδόθηκαν σε συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας καίγοντας το χριστουγεννιάτικο δέντρο που είχε στηθεί στην κεντρική πλατεία ενώ σημειώθηκαν επιθέσεις από τις αστυνομικές δυνάμεις στους διαδηλωτές.

Εκατοντάδες διαδηλωτές στους δρόμους και σήμερα

Παρά την κυβερνητική απαγόρευση για δημόσιες συναθροίσεις λόγω της πανδημίας, οι οργισμένες διαμαρτυρίες για την δολοφονία του νεαρού από αστυνομικό συνεχίστηκαν και σήμερα, ενώ μάλιστα επεκτάθηκαν και σε άλλες αλβανικές πόλεις, εκτός από τα Τίρανα.

Εκατοντάδες πολίτες, κυρίως νεαροί σε ηλικία που προέβησαν σε διαμαρτυρίες το απόγευμα μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών, δέχτηκαν επίθεση με δακρυγόνα και κανόνια νερού από τις δυνάμεις καταστολής. Σύμφωνα με το Reuters ένας μάρτυρας αναφέρει ότι είδε αστυνομικούς να κυνηγούν διαδηλωτές σε πλατείες των Τιράνων.

Ο νεαρός Κλοντιάν Ράσα δολοφονήθηκε εν ψυχρώ με δύο σφαίρες από πυρά αστυνομικού την Τρίτη το βράδυ λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του σε γειτονιά των Τιράνων, με την δικαιολογία πως δεν υπάκουσε στις εντολές των αρχών και παραβίασε τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Σ.Χ

Μοιραστείτε το άρθρο