ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ Όχι στην νέα μονάδα της Elpedison

Η ρύπανση και η δυσοσμία

Η δυσοσμία συνεχίζει να μας βασανίζει καθημερινά. Η ρύπανση του αέρα από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, με τα επακόλουθα προβλήματα στην υγεία των κατοίκων, είναι μια πραγματικότητα που γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η εκπομπή καρκινογόνου βενζολίου με  επιπτώσεις στην υγεία κατοίκων και εργαζομένων έχει πια αποδειχτεί. Τα έκτακτα περιστατικά ρύπανσης από τα φουγάρα των ΕΛΠΕ δεν είναι σπάνια.

Η πιθανότητα ατυχήματος

Η οδηγία της Ε.Ε. για την πρόληψη ατυχημάτων μεγάλης έκτασης (οδηγία SEVEZO), που ορίζει  συγκεκριμένες αποστάσεις βιομηχανιών από τις κατοικήσιμες περιοχές, καταπατάται από τα ΕΛΠΕ. Η περίφραξη του διυλιστηρίου τελειώνει εκεί που ξεκινάει η 5η συνοικία του Κορδελιού, την ίδια στιγμή που η συγκεκριμένη οδηγία δεν αφήνει την κατασκευή σχολείου στην περιοχή. Ο κίνδυνος μεγάλης κλίμακας βιομηχανικού ατυχήματος κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας κάθε ώρα και στιγμή. Το παράδειγμα έκρηξης στην Βηρυτό και οι πρόσφατες πυρκαγιές σε μονάδες συλλογής απορριμμάτων στην Αττική, αλλά και στη δική μας περιοχή, δείχνουν  τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωσή μας.

Κι όμως άλλη μία μονάδα πάει να φυτευτεί μέχρι το 2023 μέσα στο διυλιστήριο

Αδιαφορώντας για όλα τα παραπάνω, τα ΕΛΠΕ αποφασίζουν να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη που βγάζουν από τις τσέπες μας, στην κατασκευή μιας ακόμη μονάδας. Η νέα μονάδα στην περιοχή μας είναι αυτή της ELPEDISON. Είναι ένας νέος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύση φυσικού αερίου, υπερδιπλάσιου μεγέθους και δυνατοτήτων παραγωγής τόσο ρεύματος, όσο και καυσαερίων σε σχέση με την υπάρχουσα μονάδα. Για όσους δεν γνωρίζουν το υπάρχον εργοστάσιο της ELPEDISON, είναι αυτό με τη φαρδιά καμινάδα, διαμέτρου έξι μέτρων, την οποία συχνά-πυκνά βλέπουμε να σκορπά έναν καφέ-κίτρινο καπνό. Το χρώμα αυτό του καπνού είναι χαρακτηριστικό της παρουσίας οξειδίων του Αζώτου (ΝΟx). Τα ΝΟx είναι χημικές ενώσεις που προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό (εμφυσήματα, βρογχίτιδες= ΧΑΠ).Αν κάτι δεν χρειαζόμαστε, είναι η επιπλέον επιβάρυνση της υγείας μας για τα κέρδη τους.

Σύσσωμοι όλοι οι θεσμοί πίσω από τα κέρδη των εταιριών

Οι σύμμαχοι των ΕΛΠΕ έχουν κάνει ήδη τη δικιά τους δουλειά όσο εμείς ήμασταν απασχολημένοι με την πανδημία. Η Βουλή πέρασε νόμους (νέος περιβαλλοντικός νόμος) προς όφελός τους, τα Υπουργεία έχουν δώσει τις άδειες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της κατασκευής. Από τη μία ο δήμαρχος χαριεντίζεται με στελέχη της ELPEDISON κόβοντας την κορδέλα στην ΔΕΘ 10/09/19 και ανοίγοντας ξανά τον δίαυλο μέσω των χορηγιών. Από την άλλη η αντιπεριφερειάρχης κα Πατουλίδου στην τοποθέτησή της, μας δείχνει αρχικά πόσο καλά γνωρίζει για τα ΝΟx και στο τέλος μας λέει ξεκάθαρα πως δεν μπορεί να τους σταματήσει αν ρυπαίνουν, γιατί παράγουν για το κοινό συμφέρον!  Τώρα, για ποιών το συμφέρον παράγουν, νομίζουμε πως είναι προφανές.

Μόνο  εμπόδιο στην επένδυση η αντίστασή μας

Κάθε επένδυση τέτοιου βεληνεκούς χρειάζεται τρεις παράγοντες για να γίνει πραγματικότητα. Πρώτον, το κεφάλαιο της εταιρίας που θέλει να κάνει την επένδυση. Δεύτερον, την έγκριση από το κράτος  (Υπουργεία-Περιφέρεια- Δήμοι).  Τρίτον, να αποδέχεται την επένδυση η τοπική κοινωνία. Το κεφάλαιο υπάρχει, το κράτος έχει δώσει τις άδειες, οπότε το μόνο εμπόδιο στην κατασκευή της νέας μονάδας είναι η άρνηση των κατοίκων της περιοχής.

Να τους σταματήσουμε μαζί, συλλογικά, με ό,τι μέσο διαθέτουμε

Όσο για εμάς λοιπόν τους ίδιους τους κατοίκους, είτε μιλήσουμε για έναν καλύτερο κόσμο, είτε μιλήσουμε για τη ζωή μας σε συνοικίες με καθαρό αέρα, χωρίς ρύπανση, χωρίς προβλήματα υγείας, σε γειτονιές που σφύζουν από ζωή, καταλαβαίνουμε πώς ένας θα πρέπει να είναι ο στόχος μας.

Να μπλοκάρουμε την κατασκευή της νέας μονάδας από την Elpedison. Η εταιρία, το κράτος, ο δήμος, οι φορείς και τα κόμματα, όπου σταθούν και όπου βρεθούν, μας δείχνουν με κάθε μέσο ότι υπολογίζουν μόνο τα κέρδη, όχι τις ζωές μας, τις ζωές των κατοίκων.

Για τον λόγο αυτό κάνουμε το κάλεσμα για συμμετοχή στην καμπάνια ενάντια στην νέα μονάδα της elpedison. Καλούμε τον κόσμο να στηρίξει τις δράσεις της πρωτοβουλίας για το ζήτημα αυτό, με ενεργό συμμετοχή στις ανοιχτές αδιαμεσολάβητες συνελεύσεις όπου και από κοινού ομόφωνα συναποφασίζουμε όλοι και όλες μαζί. Καλούμε τον κόσμο του Κορδελιού- Ευόσμου και των λοιπών συνοικιών να αρνηθεί συμβόλαια με την Elpedison, περνώντας τους στην πράξη το μήνυμα ότι η νέα μονάδα δεν είναι επιθυμητή από την γειτονιά. Να γίνουμε μαζί, συλλογικά και αυτοοργανωμένα, ο παράγοντας που θα τους σταματήσει. Να βάλουμε τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους.

Μαζικές διακοπές συμβολαίων με την Elpedison-ούτε ένα νέο συμβόλαιο

Ούτε ευρώ στα Watt του θανάτου

Στηρίζουμε – συμμετέχουμε στις δράσεις και συνελεύσεις της Πρωτοβουλίας

Με αυτοοργάνωση και αγώνα μαζικό, το πλάνο της elpedison να πέσει στο κενό.

Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ

Μοιραστείτε το άρθρο