Σημαντική νίκη κατάφερε το περιβαλλοντολογικό κίνημα με την αναστολή εργασιών κατασκευής μικρού υδροηλεκτρικού πάρκου στο Χαλίκι Ασπροποτάμου. Οπως αναφερει η σελιδα Ζωντανός Ασπροπόταμος:
“Άλλη μια μικρή μάχη κερδήθηκε σήμερα (Τρίτη (8/4) στο Πρωτοδικείο Τρικάλων όπου συζητηθηκε η αίτηση χορήγησης προσωρινής διαταγής για την αναστολή των εργασιών κατασκευής του υδροηλεκτρικού πάρκου στο Χαλίκι Ασπροποτάμου. Έπειτα από την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων 205 πολιτών και κατοίκων του Χαλικιού με πρωτοβουλία του Ζωντανός Ασπροπόταμος το Μονομελές Πρωτοδικείο Τρικάλων προχώρησε στην άμεση αναστολή των εργασιών της κατασκευάστριας εταιρείας, έως τις 4 Ιουνίου 2025 όπου η υπόθεση θα εκδικαστεί. Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που συμπαραστέκεται σε όλον αυτόν τον αγώνα και βρέθηκε και προχθές στο Χαλίκι Ασπροποτάμου, στέλνοντας ένα μήνυμα για δικαιοσύνη και σωτηρία του υπέροχου αυτού τοπίου στην ζώνη llB του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων – Περιστερίου – Χαράδρας Αράχθου δίπλα σε έναν παραδοσιακό οικισμό στα 1160 Μ υψόμετρο στην καρδιά της Πίνδου. ΟΧΙ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΟ ΧΑΛΙΚΙ. Ελεύθερα Βουνά – Ελεύθερα νερά!!!
Μια ακόμα νίκη των Χαλικιωτών, των Ασπροποταμιτών και όλων όσων στηρίζουν τον αγώνα ενάντια στη λεηλασία του τόπου μας, των βουνών και των ποταμιών μας.”
Το χρονικό
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία παραθέτει όλο το ιστορικό.
Έντονη ανησυχία και θυμό προξενούν τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες σε μία από τις πλέον παρθένες ορεινές περιοχές της Ελλάδας, στον ορεινό #Ασπροπόταμο και εντός της περιοχής #NATURA – ΖΕΠ “Όρος Λάκμος”.
Μεγάλα σκαπτικά και άλλα μηχανήματα επιχειρούν κοντά στο χωριό #Χαλίκι για να ξεκινήσουν τις εργασίες κατασκευής μικρού (sic) Υδροηλεκτρικού Σταθμού.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας που αδειοδότησε το έργο, φαίνεται ότι αμέλησε κάποιες… “μικρολεπτομέρειες”:
Κατασκευάζεται σε θέση στην οποία απαγορεύεται η συγκεκριμένη δραστηριότητα, σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου!
Κατά τη διαδικασία αδειοδότησης δεν ζητήθηκε η γνωμοδότηση του τότε Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, κάτι που αποτελεί ουσιώδη παράλειψη της νομοθεσίας.
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει ανάκληση της αδειοδότησης (ΑΕΠΟ) του έργου κι όμως καμία κίνηση δεν έχει γίνει προς την εφαρμογή της νομιμότητας!
Tα έργα εντός της περιοχής #NATURA έχουν ξεκινήσει ακριβώς εντός της αναπαραγωγικής περιόδου για τη συντριπτική πλειονότητα των ειδών ορνιθοπανίδας, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν φρόντισε να εισάγει ούτε καν αυτόν τον ελάχιστο περιβαλλοντικό όρο στην απόφαση αδειοδότησης!
Και ακόμα χειρότερα: την προηγούμενη Παρασκευή προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμπάκας δύο κάτοικοι της περιοχής επειδή προσπάθησαν να υπερασπιστούν τον τόπο τους από τις πρόδηλα μη νόμιμες εργασίες!
Αντί δηλαδή να απολογηθούν όσοι έχουν διευκολύνει με έντονα αμφισβητούμενης νομιμότητας τρόπους την μόνιμη αλλοίωση μίας υψηλής οικολογικής και αισθητικής αξίας περιοχής, σέρνονται κατηγορούμενοι όσοι αγωνίζονται να προστατεύσουν τον τόπο τους!
Η #ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ έχει ήδη ζητήσει με επιστολή την άμεση διακοπή των έργων και την απόσυρση των μηχανημάτων, υποστηρίζει ασφαλώς το αίτημα ανάκλησης της ΑΕΠΟ εξαιτίας της αμφισβητήσιμης νομιμότητάς της και υποστηρίζει τον αγώνα των κατοίκων και φίλων του Ασπροπόταμου για την προστασία ενός μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος!
Την Κυριακή 6 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή συμμετοχή μια μαζική κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο Χαλίκι Ασπροποτάμου. Εκατοντάδες πολίτες στήριξαν την κινητοποίηση, σύλλογοι , κινήματα, και φορείς, από κάθε γωνιά της επικράτειας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έδωσαν το παρόν, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε με σύντομη ενημέρωση στην πλατεία του χωριού και συνεχίστηκε με πορεία προς τη θέση «Ελατάκια», την περιοχή που κινδυνεύει να καταστραφεί, με ενδιάμεση στάση στον εργοταξιακό χώρο, όπου είναι παρκαρισμένα βαρέα μηχανήματα εντός δασικής έκτασης.
Το κλίμα της ημέρας ήταν συγκινητικό και ενδυναμωτικό. Η μαζική συμμετοχή απέδειξε ότι ο αγώνας για την προστασία του Ασπροπόταμου δεν αφορά μόνο τους κατοίκους του Χαλικίου, αλλά αποτελεί συλλογική υπόθεση για όλες και όλους μας.
Οι κάτοικοι δεσμεύονται πως θα συνεχίσουν τον πολύμορφο αγώνα για την αποτροπή της οικολογικής καταστροφής στην περιοχή.