Παρεμβάσεις για το κρατικό – καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη

Παρεμβάσεις με τρικακια στα γραφεία του ANT1 και έξω από το κεντρικό κτήριο της ΕΡΤ3 ενάντια στην συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών

Η τραγωδία στα Τέμπη αποτελεί ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα της ακραίας υποτίμησης της ανθρώπινης ζωής από το κράτος και το κεφάλαιο. Τα πρόσφατα ηχητικά ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως αποκαλύπτουν με τον πιο ωμό τρόπο τη βαθιά διαφθορά που κυριαρχούν στους θεσμούς. Η τραγωδία αυτή δεν ήταν «λάθος» ή «ατυχία», αλλά ένα έγκλημα βαθιά ριζωμένο στο σύστημα.

Στον καπιταλισμό, η βασική προτεραιότητα είναι το κέρδος και η μεγιστοποίηση της οικονομικής απόδοσης, εις βάρος της ανθρώπινης ζωής και ασφάλειας. Στην περίπτωση των Τεμπών, η υποχρηματοδότηση των σιδηροδρομικών υποδομών, η αμέλεια στην εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας και η έλλειψη επενδύσεων στη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της λογικής αυτής. Η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η μετατροπή της από δημόσιο αγαθό σε πεδίο κερδοφορίας έφερε την υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών, καθώς οι επενδύσεις περιορίστηκαν στις απολύτως απαραίτητες για την αποκόμιση κερδών.

Η πίεση για περικοπές κόστους συχνά οδηγεί στην παραμέληση των κρίσιμων παραμέτρων ασφαλείας. Το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν βασικά μέτρα, όπως η εγκατάσταση συστημάτων αυτόματης σηματοδότησης, φανερώνει την προτεραιότητα που δίνεται στη μείωση του κόστους αντί για την προστασία της ζωής των επιβατών.

Το ξεκάθαρο και συγκλονιστικό πόρισμα του εμπειρογνώμονα του ΕΜΠ, αποδεικνύει ότι 30 επιβάτες πέθαναν από πυρκαγιά η οποία προήλθε από εύφλεκτα υλικά τα οποία μεταφέρονταν παράνομα . Ωστόσο, αυτό που παρατηρείται παράλληλα είναι η συντονισμένη προσπάθεια συγκάλυψης από το κράτος, τα ΜΜΕ και την αστική τάξη. Με πρόσχημα τη «σταθερότητα» και την «αποφυγή πόλωσης», επιχειρούν να θολώσουν την πραγματικότητα, να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να προστατεύσουν τους υπεύθυνους. Η συγκάλυψη αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμη πράξη βίας ενάντια στην κοινωνική βάση.

Η αστική τάξη, σε συνεργασία με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις κρατικές δομές, επιδιώκει να παρουσιάσει το έγκλημα αυτό ως μια «μεμονωμένη» αποτυχία. Προωθούν τον εξιλασμό μερικών χαμηλόβαθμων στελεχών, ενώ οι πραγματικοί υπεύθυνοι – οι ιδιωτικοποιήσεις, η υποχρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών και η καπιταλιστική απληστία – μένουν στο απυρόβλητο. Αυτή η στρατηγική είναι χαρακτηριστική ενός συστήματος που έχει ως προτεραιότητα την κερδοφορία και όχι την ανθρώπινη ζωή.

Απέναντι σε αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια συγκάλυψης, η κοινωνική βάση καλείται να οργανωθεί και να αντισταθεί. Ο μαζικός ξεσηκωμός δεν είναι μόνο μια ανάγκη, αλλά και μια υποχρέωση απέναντι σε εμάς, στα θύματα και τις οικογένειές τους. Η οργή που πυροδοτήθηκε από αυτή την τραγωδία πρέπει να μετατραπεί σε δράση, σε ένα μαζικό κίνημα που θα αμφισβητήσει τη νομιμότητα του ίδιου του συστήματος που προκάλεσε το έγκλημα.

Η εξέγερση δεν αποτελεί μόνο έναν τρόπο αντίδρασης, αλλά και έναν δρόμο δημιουργίας μιας νέας πραγματικότητας. Μιας πραγματικότητας όπου η ανθρώπινη ζωή δεν θα είναι απλά ένας αριθμός στις λογιστικές εκθέσεις των εταιρειών, αλλά το κέντρο της κοινωνικής και πολιτικής δράσης. Η τραγωδία στα Τέμπη αποτελεί ένα κάλεσμα για συνολική ανατροπή, για έναν αγώνα που δεν θα συμβιβαστεί με ημίμετρα και υποσχέσεις.

Το κρατικό και καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη είναι η απόδειξη ότι το σύστημα αυτό δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί. Είναι η απόδειξη ότι μόνο με τη συλλογική δράση, την αλληλεγγύη και την εξέγερση μπορούμε να χτίσουμε έναν κόσμο όπου οι ζωές μας θα έχουν αξία. Η κοινωνία πρέπει να αρνηθεί την υποτίμηση και να διεκδικήσει το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια, μακριά από την καταπίεση του κράτους και του κεφαλαίου.

Μέχρι να ζήσουμε μια ζωή που την αξίζουμε

Μέχρι την καταστροφή κράτους και κεφαλαίου

Μέχρι την αναρχία

ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΟΥΤΕ Η ΚΑΚΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

ΠΟΛΕΜΟ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑΞΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

28/2 ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ

Μοιραστείτε το άρθρο