Συνεχίζεται το 11ο Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας στο δάσος των Σκουριών, με το πρόγραμμα της Κυριακής και της Δευτέρας, να είναι αφιερωμένο στην έμφυλη καταπίεση, τη βία, τις διακρίσεις και τα στερεότυπα, στο πως η αναπαραγωγή τους εγκαθιδρύει την πατριαρχία και στο πως μπορούμε συλλογικά να αντιμετωπίσουμε την πατριαρχία και τον καπιταλισμό.
ΦΩΤΟ / ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε βιωματική δράση, γύρω από την αναγνώριση και την αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων. Το απόγευμα, ακολούθησε μια σπονδυλωτή εκδήλωση που άρχισε με συζήτηση γύρω από τη συμμετοχή των “έμφυλων ταυτοτήτων” στη διαιώνιση της τάξης πραγμάτων – κόμβοι πατριαρχίας-καπιταλισμού.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης σημειώθηκε ότι τεράστια κομμάτια του πληθυσμού σε όλο τον πλανήτη ζουν μέσα σε ένα πλαίσιο αντρικής κυριαρχίας, που επιβάλλεται μέσα από πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, εκπαιδευτικές, εκκλησιαστικές και άλλες διαδικασίες. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι γυναίκες στερούνται των τρόπων και της δύναμης να αμφισβητήσουν αυτή την κυριαρχία πόσο μάλλον να την αντιμετωπίσουν. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι «είναι σαν τη σχέση που διαμορφώνεται ανάμεσα στον αποικιοκράτη και στον αποικιοκρατούμενο, όταν ο δεύτερος βλέπει τον εαυτό του με τα μάτια του πρώτου, ανήμπορο, υποταγμένο στη μοίρα που ο αποικιοκράτης αποφασίζει».
Μέσα σε ένα ευρύτατο φάσμα καταπιέσεων, εμφανών και μη, τονίστηκε ότι είναι αναγκαίες πολλές προσεγγίσεις φεμινισμού, μακριά από το συστημικό τρόπο, που αρκείται στις κατακτήσεις των φεμινιστικών κινημάτων προηγούμενων δεκαετιών και δεν αναγνωρίζει ότι η πατριαρχία και ο καπιταλισμός είναι αλληλένδετοι κόμβοι στο θέμα της καταπίεσης που βιώνουν όλα τα κομμάτια της κοινωνίας, σε όλο το φάσμα των έμφυλων ταυτοτήτων.
Όμως είναι προϋπόθεση όπως τονίστηκε, και η παραδοχή από την πλευρά των ανδρών της έμφυλης καταπίεσης των υπολοίπων κομματιών, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τη δράση των συνελεύσεων γυναικών ενάντια στην πατριαρχία αλλά είναι απαραίτητη και η προσπάθεια των ανδρών προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε αναφορά για την ύπαρξη των πρώτων συνελεύσεων αρρενωποτήτων ενάντια στην πατριαρχία, στην ελληνική γεωγραφία.
Επίσης, σημειώθηκε η ανάγκη σε συνελεύσεις και συλλογικούς αγώνες να γίνει συζήτηση πάνω σε θεσμούς και καταστάσεις, που εγκαθιδρύουν την πατριαρχία, όπως η πυρηνική οικογένεια, η εκπαίδευση, η εκκλησία.
Στη συνέχεια, έγινε προβολή της ταινίας, «Η βασίλισσα της κυψέλης» που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και αφορά στην αυτενέργεια των γυναικών να οργανωθούν συλλογικά σε ένα χωριό του Κοσόβου, αφού έμειναν χωρίς καμία στήριξη από τους θεσμούς και στην ανάγκη να επιβιώσουν οι ίδιες και οι οικογένειές τους, με συζύγους αγνοούμενους. Στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μια ομάδα για να παρασκευάζουν άιβαρ, έρχονται αντιμέτωπες με τα στερεότυπα και την προκατάληψη για το ρόλο της γυναίκας σε μια κοινότητα που καθορίζεται από τις «παραδόσεις» και την «ηθική» των ανδρών, με την παρενόχληση και την σεξουαλική επίθεση. Όμως, ορθώνουν το ανάστημά τους, κατορθώνουν να υπερβούν τον στερεοτυπικό ρόλο της φροντίστριας και να ενδυναμωθούν.
Ακολούθησε συζήτηση με θέμα “Ιστορίες πατριαρχίας στο χθες, το σήμερα στο αλλού και το εδώ”, που παρουσιάστηκε από μέλη της συλλογικότητας για τον ελευθεριακό φεμινισμό Rabbia Viola. Στη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε ότι «είναι κοινή ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε και να αποβάλλουμε τόσο ατομικά όσο και συλλογικά οποιοδήποτε καταχωνιασμένο στερεότυπο, να ενωθούμε σαν καταπιεσμένα υποκείμενα και να σταθούμε αλληλέγγυα σε κάθε θύμα της έμφυλης βίας αλλά και να ασκήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιρροή στην κοινωνία σχετικά με ζητήματα που άπτονται της πατριαρχίας». Πέρα όμως από τους διαχωρισμούς με βάση το φύλο και τη σεξουαλικότητα, τονίστηκε το γεγονός ότι οι μετανάστριες βρίσκονται σε ακόμη πιο δύσκολη θέση και ότι πρέπει να εκφραστεί από όλα τα παριστάμενα άτομα στην εκδήλωση, η καταδίκη κάθε είδους ρατσιστικής λογικής και η αλληλεγγύη στις θηλυκότητες ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, θρησκείας.
Παράλληλα, τα μέλη της συλλογικότητας για τον ελευθεριακό φεμινισμό Rabbia Viola, ενημέρωσαν ότι προσφέρονται μπλουζάκια με σκοπό τη δημιουργία ταμείου στήριξης επιζωσών/επιζώντων έμφυλης βίας.
Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας, Δάσος Σκουριών, 19-28 Ιουλίου 2024