Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων στα εργοτάξια του μετρό

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τον αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων στα εργοτάξια της Γραμμής 4 του Μετρό και την απεργία τους που έχει μπει στην 3η εβδομάδα, απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, επίδομα υπόγειων εργασιών, 5ημερο – 8ωρο και τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε ένα από τα πιο μεγάλα κατασκευαστικά έργα της χώρας.

Καταγγέλλει την αδιάλλακτη και προκλητική στάση της εργοδοσίας της εταιρείας ΑΒΑΞ που εκβιάζει τους εργαζόμενους να σταματήσουν την απεργία δήθεν για να συνομιλήσει μαζί τους, υποτιμώντας τον αγώνα τους αλλά και την σκληρή εργασία τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι μια από τις μεγάλες κατασκευαστικές που μετρά παχυλά κέρδη, πάνω από 10 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ το ανεκτέλεστο των έργων της ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ!

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι για το κεφάλαιο ανάπτυξη σημαίνει κέρδη μόνο για τα ταμεία των επιχειρήσεων και των μετόχων τους, και ψίχουλα για τους εργάτες. Οι υπάρχουσες δε συλλογικές συμβάσεις δε λαμβάνουν στο ελάχιστο υπόψη τους τις εργατικές ανάγκες μετά το κύμα ακρίβειας, ενώ οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν 12ωρα, για να παίρνουν το ίδιο μεροκάματο που έπαιρναν πριν πολλά χρόνια στο 8ωρο. Και μετά, τα αφεντικά διαμαρτύρονται ότι δε βρίσκουν «ειδικευμένους εργαζόμενους»!

Είναι υπόθεση όλου του μαχόμενου ταξικού εργατικού κινήματος να στηρίξει  τους εργάτες της Γραμμής 4 για αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, για συνολικό πανεργατικό αγώνα για απόσπαση πραγματικών αυξήσεων, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, σταθερή και πλήρη εργασία, κατάργηση του αντιδραστικού καθεστώτος καθορισμού του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση.

Μόνο με την κλιμάκωση της πάλης για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και της πολιτικής κεφαλαίου – ΕΕ, κόντρα στην κοινοβουλευτική αναμονή και τη συναίνεση της συστημικής αντιπολίτευσης μπορούν οι εργάτες να κερδίσουν νίκες και τον πλούτο που μόνο αυτοί παράγουν.

Μοιραστείτε το άρθρο