Η κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Κόσμο, ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2021/2022

Κάθε χρόνο, η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, διατυπώνοντας μια σειρά συστάσεων προς τις κυβερνήσεις και τους παγκόσμιους φορείς. Το 2021, καταγράψαμε περισσότερες από 150 χώρες.

Σε πολλές από αυτές, οι ήδη περιθωριοποιημένοι άνθρωποι πλήρωσαν το μεγαλύτερο κόστος για τις σκόπιμες πολιτικές επιλογές λίγων προνομιούχων. Το δικαίωμα στην υγεία και στη ζωή παραβιάστηκε σε μαζική κλίμακα, εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν να αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα, πολλοί έμειναν άστεγοι, τα παιδιά έμειναν εκτός εκπαίδευσης, η φτώχεια αυξήθηκε.
Το 2021 θα έπρεπε να είναι ένα έτος επούλωσης και ανάκαμψης. Αντ’ αυτού, έγινε εκκολαπτήριο βαθύτερης ανισότητας και μεγαλύτερης αστάθειας, μια κληρονομιά καυστική για τα επόμενα χρόνια.

Agnes Calamard, γενική γραμματέας Διεθνούς Αμνηστίας

Παγκόσμια Έκθεση

Ειδικά όσον αφορά την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, επισημαίνεται ότι η καταστροφική κατάπτωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πρέπει να κρύψει τις ευρύτερες τάσεις που αναδιαμόρφωσαν την Ευρώπη με ανησυχητικούς τρόπους τον τελευταίο χρόνο.

Η αποτυχία των ευρωπαϊκών κρατών να αντιμετωπίσουν τις βαθιές ανισότητες που επιδεινώθηκαν από τον αντίκτυπο της πανδημίας έχει εντείνει την υποχώρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων συχνά υπό το πρόσχημα των δρακόντειων μέτρων για τον κόβιντ.

Οι διακρίσεις, ο αυταρχισμός, η βία κατά των γυναικών και η επίθεση στα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα είναι κάποιες από τις βασικές τάσεις που καταγράφονται σήμερα.

Διαβάστε εδώ τη σύνοψη για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία:

Ευρώπη & Κεντρική Ασία

Στην Ελλάδα καταγράφονται αντιστοίχως: υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτριών/-ών, περιορισμός του δικαιώματος στην ειρηνική συνάθροιση, επαναπροωθήσεις προσφυγισσών/-ύγων και μεταναστριών/-ών, διώξεις υπερασπιστριών/-ών ανθρώπινων δικαιωμάτων, βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το ειδικό τμήμα της ετήσιας έκθεσης για την Ελλάδα:

Ετήσια Έκθεση για την Ελλάδα

Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες, η απτή και επίμονη αντίσταση που προσφέρουν τα κοινωνικά κινήματα σε όλο τον κόσμο είναι ένας φάρος ελπίδας. Οι αγώνες εκατοντάδων ανθρώπων στην Ελλάδα και σε κάθε γωνιά του πλανήτη δίνουν ένα απολύτως σαφές μήνυμα για το 2022: Ένας πιο δίκαιος κόσμος, με ελευθερίες και σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι το ζητούμενο.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να οικοδομήσουμε ένα διεκδικητικό και επίμονο κίνημα παγκόσμιας αλληλεγγύης. Ακόμη και αν οι ηγέτες μας δεν το θέλουν, εμείς μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

Μοιραστείτε το άρθρο